Οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς είναι μια από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις της Aνατολής και to10.gr αναλύει τους παράγοντες χάρη στους οποίους δικαιολογούν το όνομα τους μετά από χρόνια.
Το NBA έχει ξεκινήσει και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχουν ομάδες που, αν και νωρίς στη σεζόν, δείχνουν ότι έχουν τα φόντα για το κάτι παραπάνω. Οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το οφείλουν σε μεταγραφικές και όχι μόνο επιλογές που έκαναν το καλοκαίρι.
Ο Γουές Άνσελντ Τζούνιορ έφερε αλλαγές με το «καλημέρα»
Την offseason που πέρασε, ο οργανισμός αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία του με τον Σκοτ Μπρουκς, έπειτα από 5 χρόνια, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να βρουν την «χρυσή τομή» για νέα συμφωνία. Ο Γουές Άνσελντ Τζούνιορ ήρθε στην θέση του κουβαλώντας ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία για το franchise. Ο πατέρας του ο Γουές Άνσελντ ο πρεσβύτερος ήταν πρωταθλητής με τους (τότε) Μπούλετς, παρέα με τον Έλβιν Χέις το 1978 και αργότερα προπονητής αλλά και διοικητικό στέλεχος.
Ο γιος του τα άλλαξε όλα αμέσως. Από την αρχή ξεκαθάρισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η άμυνα. Πολλοί συνάδελφοί του το λένε από την αρχή της θητείας τους, όμως σπάνια έως ποτέ βλέπει κανείς τόσο μεγάλη αλλαγή. Για του λόγου το αληθές αυτή τη στιγμή οι Γουίζαρντς έχουν την 8η καλύτερη άμυνα σε όλο το NBA, επιτρέποντας 104.2 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ήταν στις τελευταίες θέσεις με 113.9, 115.5 και 113 αντίστοιχα την τελευταία τριετία.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι πρώτοι στην Ανατολή με ρεκόρ 9-3, μετά και τη νίκη κόντρα στο Κλίβελαντ ενώ πέρυσι στα πρώτα 10 ματς είχαν ρεκόρ 2-8, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ο νέος κόουτς εφαρμόζει νέα συστήματα. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του απεχθάνεται τις συνεχείς αλλαγές στα σκριν και προτιμά την προσωπική άμυνα με τους παίκτες να μένουν «κολλημένοι» σε αυτόν που αναλαμβάνουν.
Όταν ρωτήθηκε για το γιατί δεν παίζει όπως ο Μπρουκς απάντησε τα εξής:
«Ήμουν αρκετά χρόνια βοηθός κι έχω δει ομάδες να παίζουν με συγκεκριμένο τρόπο, να τα καταφέρνουν και μου αρέσει αυτό. Θέλω να το πάω έτσι».
Ο Μοντρέζλ Χαρελ από την πλευρά του πρόσθεσε:
«Θα παίζουμε με τρόπο που να μη χρειάζεται να αλλάξουμε στα σκριν. Αυτό θέλει ο προπονητής και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους».
Η ανταλλαγή Γουέστμπρουκ και ο Αβντίγια
Πέρυσι οι Γουίζαρντς απέκτησαν τον Ράσελ Γουέστμπρουκ ελπίζοντας πως θα μπορέσουν να χτίσουν πάνω του. Τελικά τα κατάφεραν, αφού πρώτα τον θυσίασαν. Ο τρόπος παιχνιδιού του τον έκανε να μην ταιριάζει ιδανικά με τον Μπιλ και η επίθεση γινόταν πολλές φορές στατική.
Τώρα με τον Κούζμα τον Κάλντγουελ Πόουπ και τον Χάρελ, βρήκαν παίκτες που μπορούν να σηκώσουν επιθετικά και αμυντικά το βάρος εάν χρειαστεί. Ειδικά όσον αφορά την περιφέρεια, η συνύπαρξή του με τον Σπένσερ Ντινγουίντι είναι πολύ καλύτερη, αφού ο πρώην άσος του Μπρούκλιν είναι συνεπής αμυντικά πέρα από τις επιθετικές αρετές του και δεν χρειάζεται συνεχώς την μπάλα στα χέρια του.
Ο Χάρελ ξαναβρήκε τον εαυτό του μετά την περσινή χρονιά στους Λέικερς που έπαιζε όλο και λιγότερο. Μέχρι τώρα είναι ο πρώτος σε επιθετικό δείκτη με χρόνο συμμετοχής πάνω από 30 λεπτά δε όλη τη λίγκα, δίνοντας 133.5 πόντους ανά 100 κατοχές. Είναι δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μπιλ. Ο πάγκος των μάγων δίνει 38 πόντους ανά αγώνα, 7ος καλύτερος στο NBA, με την ομάδα να είναι πρώτη σε ευστοχία με 49.5% εντός πεδιάς.
Ό,τι κάνει ο πρώην παίκτης του Ρικ Πιτίνο στο Λούιβιλ στην επίθεση, προσφέρει ο Ντένις Αβντίγια στην πίσω πλευρά του παρκέ. Ο πρώην παίκτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει εξελιχθεί σε μια… βδέλλα πολυτελείας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους παίκτες που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 20 λεπτά ανά αγώνα έχει τον 19ο καλύτερο αμυντικό δείκτη σε όλο το NBA, επιτρέποντας 97.2 πόντους ανά 100 κατοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο καλύτερες πεντάδες των Γουίζαρντς βάσει άμυνας και επίθεσης, τον συμπεριλαμβάνουν αμφότερες.
Οι «δαγκάνες» στην πίσω πλευρά του παρκέ και το ισορροπημένο στυλ επιθέσεων που παίζουν οι πρωτευουσιάνοι οδηγούν σε σουτ υπό τρομερά ευνοϊκές συνθήκες για εκείνους. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε ένας ούτε δύο αλλά οκτώ παίκτες σουτάρουν μέχρι τώρα με τουλάχιστον 68% ευστοχία στα τελειώματα στη ρακέτα.
Όλα αυτά μάλιστα ενώ ο Τόμας Μπράιαντ είναι «στα πιτς» με ρήξη χιαστού, ενώ ο Ρούι Χατσιμούρα είναι ακόμα στηνμ Ιαπωνία, πιθανώς επηρεασμένος από την πορεία της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει.
Αυτές είναι οι αλλαγές που έλαβαν χώρα από το καλοκαίρι και έχουν εκτοξεύσει τους Γουίζαρντς στην κορυφή της Ανατολής για την ώρα. Ναι μεν το δείγμα αγώνων είναι ακόμα μικρό, όμως η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό σημείο της σεζόν είναι ήδη κάτι παραπάνω από εμφανής και δείχνουν πως επιτέλους όντως υπάρχουν μάγοι και όχι… τσαρλατάνοι στην αμερικανική πρωτεύουσα.