Η Ζάλγκιρις Κάουνας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και to10.gr προσπαθεί να ανασύρει τις απαντήσεις για τα αίτια της... κατάρρευσης των Λιθουανών.
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους οι άνθρωποι της Ζάλγκιρις Κάουνας δεν θα περίμεναν να δουν την ομάδα σε αυτή την κατάσταση στη Euroleague. Ύστερα από οκτώ αγωνιστικές, οι Λιθουανοί βρίσκονται στον πάτο της βαθμολογίας (0-8) χωρίς νίκη, έχοντας πραγματοποιήσει το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της διοργάνωσης.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το χειρότερο για τον σύλλογο είναι πως τα πράγματα δεν φαίνονται να βελτιώνονται, καθώς η κακή εικόνα στα ευρωπαϊκά ματς επηρέασε και τις εγχώριες διοργανώσεις μιας και ήρθε η πρώτη ήττα (8-1) από τη Λιέτουβος Ρίτας με σκορ 84-75 στο ντέρμπι της αγωνιστικής πριν λίγες ημέρες (7/11).
Έτσι to10.gr προσπαθεί να… σκάψει βαθιά και να βρει τους λόγους που το οικοδόμημα του Μάρτιν Σίλερ κατέρρευσε σαν «πύργος από τραπουλόχαρτα», με αποτέλεσμα την απόλυση του Αυστριακού και κάποιες αλλαγές που έχουν γίνει στο ρόστερ για να ισορροπήσει η κατάσταση.
Η απρόσμενη αντικατάσταση του Σίλερ
Η μεγαλύτερη έκπληξη στον… πλανήτη Ζάλγκιρις δεν ήταν το κακό ξεκίνημα της ομάδας. Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η απομάκρυνση του Μάρτιν Σίλερ από τον πάγκο της ομάδας. Ο σύλλογος του Κάουνας προέβη σε μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει και αντικατέστησε τον Αυστριακό τεχνικό μόλις στη 2η αγωνιστική της Euroleague.
Ο Σίλερ έφερε έναν διαφορετικό «αέρα» την περσινή σεζόν. Όντας αμερικανοθρεμμένος μπασκετικά είχε ένα πιο ελεύθερο στυλ παιχνιδιού, το οποίο εκ του αποτελέσματος φέτος δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει το συμβόλαιο του και να αντικατασταθεί. Γεννώντας μας την απορία πως ένας τέτοιος σύλλογος δεν άφησε τον προπονητή να ολοκληρώσει το πλάνο του.
Η μοίρα έφερε τον Γιούρι Ζντοβτς στο τιμόνι μήπως και βελτιώσει την κατάσταση πριν αυτή γίνει χειρότερη. Δυστυχώς όμως για τη Ζάλγκιρις αυτό ακριβώς συνέβη. Ο Σλοβένος τεχνικός δεν έχει μπορέσει να διορθώσει μέχρι πρότινος τα πράγματα. Συνέχισε να κερδίζει στο πρωτάθλημα όμως η εικόνα στην Ευρώπη ήταν απλά απογοητευτική. Το «ηλεκτροσόκ» που επιχειρήθηκε δεν απέδωσε και έτσι πρέπει σε βάθος χρόνου να μαζέψει ό,τι μπορεί για μια νέα αρχή.
Ο Μούντιεϊ και οι προσθήκες στα μέσα της σεζόν
Αφού η πρόσληψη Ζντοβτς δεν έφερε αποτέλεσμα, η διοίκηση της ομάδας του Κάουνας προχώρησε σε αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Η μεγαλύτερη επένδυση του καλοκαιριού, ο Εμάνουελ Μούντεϊ, δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Ο άνθρωπος που αποκτήθηκε για να… τρέξει το σόου, δεν απέδωσε ποτέ, με αποτέλεσμα να τερματιστεί το συμβόλαιό του και να αντικατασταθεί από τον Τάι Γουέμπστερ.
Ο Νεοζηλανδός κόμπο γκαρντ είναι διαφορετικών χαρακτηριστικών από τον προκάτοχό του, αφού προτιμά να εκτελεί περισσότερο. Όμως έχει δείξει πως μπορεί να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη όταν του δοθεί η ευκαιρία. Μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ του στο κορυφαίο επίπεδο και δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει σε αυτήν την πίεση.
Άλλη μία κίνηση ήταν η απόκτηση του Ζόραν Ντράγκιτς. Ο Σλοβένος γκαρντ μπορεί να δώσει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο παρκέ. Καλός αμυντικός που δίνει ενέργεια και σουτάρει με αυτοπεποίθηση. Κυρίως όμως αποκτήθηκε για να ανακατέψει λίγο την «τράπουλα» και να ταρακουνήσει τους υπόλοιπους παίκτες με την εμπειρία του, μιας και αγωνιστικά δεν μπορεί να προσφέρει πολλά.
Ένα ρόστερ με… ρολίστες
Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει η Ζάλγκιρις είναι η απουσία ενός ηγέτη. Ο Σίλερ πίστεψε πως τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει ο Μούντιεϊ. Κάτι που δεν συνέβη. Επιπλέον οι άνθρωποι της ομάδας περίμεναν κάποιοι Λιθουανοί να πάρουν περισσότερες ευθύνες όπως οι Αρτούρας Μιλάκνις ή Εντγκάρας Ουλάνοβας, δίχως όμως να δικαιωθούν.
Δεν είναι μυστικό πως το ρόστερ είναι χτισμένο με ρολίστες. Χωρίς αμφισβήτηση μιλάμε για καλούς παίκτες οι οποίοι όμως είναι καλύτεροι δίπλα σε ηγέτες που θα τους παρασύρουν και θα βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό στο παρκέ. Με λίγα λόγια η έλλειψη τέτοιας ποιότητας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Η απουσία ενός πλεϊμέικερ (όχι απαραίτητα κάποιου πόιντ γκαρντ) που θα στρώσει την ομάδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο Μάντας Καλνιέτις διανύει πλέον το 35ο έτος της ηλικίας του και δείχνει βαρύς για το επίπεδο της Euroleague. Όπως και Λούκας Λεκάβιτσιους είναι περισσότερο ένας back up παίκτης που θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι η συσσώρευση πολλών παικτών στη θέση «3». Μιλάκνις, Ντράγκιτς, Ουλάνοβας, Γκιφάι, ακόμα και ο Κάβανο δεν «επιτρέπουν» ο ένας στον άλλον να βρει ρυθμό και να αποδώσει τα μέγιστα. Όπως και η απουσία ενός ακόμα ψηλού, καθώς μετά τον τραυματισμό του Ζοφρί Λοβέρν έχει μείνει μόνος του ο Τζος Νίμπο να παλεύει με τα… θηρία, καθώς ο Μπλάζεβιτς δεν μοιάζει να αποδίδει.
Συνεπώς λοιπόν η Ζάλγκιρις πρέπει να μάθει μέσα από τα λάθη της. Σε αυτό το ρόστερ υπάρχουν αρκετά καλοί παίκτες που όμως χρειάζονται μια έξτρα ώθηση για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Η φετινή σεζόν λογικά μοιάζει χαμένη, όσον αφορά την Ευρώπη, όμως και πάλι οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν την τεχνογνωσία για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και κάνουν την ομάδα εκ νέου ανταγωνιστική.