Πρίφτης – Απέναντι στο… παρελθόν του

Πρίφτης – Απέναντι στο… παρελθόν του

Ο Δημήτρης Πρίφτης πέρασε τέσσερα χρόνια στην Ούνιξ Καζάν και το αυριανό παιχνίδι θα «ξυπνήσει» μνήμες τόσο στον Έλληνα τεχνικό όσο και στην ρωσική ομάδα.

Ο Δημήτρης Πρίφτης θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντι στο… παρελθόν του. Ένα παιχνίδι σημαδιακό για τον ίδιο, καθώς θα αντιμετωπίσει την ομάδα στην οποία πέρασε τέσσερα χρόνια στον πάγκο της, δημιουργώντας σχέσεις που θα κρατήσουν στον χρόνο. Ο Έλληνας τεχνικός πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί στον Παναθηναϊκό και η 9η αγωνιστική της EuroLeague θα φέρει στο ΟΑΚΑ την Ούνικς Καζάν, η οποία χωρίς αυτόν δεν θα αγωνιζόταν στη διοργάνωση.

Η κοινή τους πορεία ξεκίνησε τη σεζόν 2017-18, με τον Πρίφτη να εξαργυρώνει τη σταθερότητα που έδειξε με τον Άρη στις τρεις χρονιές που τον καθοδήγησε και ετοίμασε τις βαλίτσες για ένα μεγάλο, αλλά και συνάμα συναρπαστικό ταξίδι που θα τον έβρισκε στο Καζάν. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον 52χρονο σήμερα προπονητή, ο οποίος βοήθησε την Ούνικς να διατηρηθεί στα υψηλά πατώματα της VTB League και του EuroCup, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά που την οδήγησε πίσω στην EuroLeague μετά από πέντε σεζόν.

Ο Πρίφτης δημιούργησε δυνατούς δεσμούς, όντας συμπαθής και αγαπητός μέσα στην ομάδα. Ωστόσο, τίποτα δεν θα γινόταν εάν τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά του αναμενομένου. Ο Έλληνας τεχνικός, όμως, φρόντισε από τις πρώτες μέρες του να θέσει τους δικούς του κανόνες και να δημιουργήσει ένα «σύστημα» που όποιος δεν το ακολουθούσε θα τον «απέβαλλε». Και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε στο μέγιστο βαθμό, με τον σύλλογο να ολοκληρώνει με θετικό ρεκόρ όλα τα χρόνια παρουσίας του εκεί. Τα τρόπαια μπορεί να μην ήρθαν, αλλά η Ούνικς κέρδισε τον σεβασμό και την προσοχή των αντιπάλων μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού της και τις αρχές που την συνόδευαν.

Με τους αθλητικούς Αμερικανούς να αποτελούν βασικό κομμάτι του ρόστερ, το σουτ και η ταχύτητα να δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, ο Δημήτρης Πρίφτης κατάφερε να κερδίσει δύο ανανεώσεις συμβολαίου, ενώ έμοιαζε βέβαιο που θα βρισκόταν και φέτος στην άκρη του πάγκου εάν δεν τον καλούσε η… πατρίδα.

Πάντα ένα βήμα μακριά… 

Η μεγάλη επιτυχία μπορεί να ήρθε την τελευταία του χρονιά στον πάγκο της ομάδας, αλλά ο Δημήτρης Πρίφτης την είχε φέρει και άλλες φορές σε θέση να διεκδικήσει το καλό «εισιτήριο» της EuroLeague, είτε μέσω του EuroCup είτε μέσω της VTB League.

Στο εγχώριο πρωτάθλημα, έχει στο παλμαρέ του μία δεύτερη (2021) και μία τρίτη θέση (2019), τερματίζοντας τέταρτος την πρώτη του χρονιά, με τη σεζόν 2019-20 να διακόπτεται εξαιτίας του κορωνοϊού. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό νικών του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος πανηγύρισε στα 85 από τα 113 παιχνίδια (75,2%) που καθοδήγησε την Ούνικς στη VTB.

Τα στατιστικά του δεν αλλοιώθηκαν ούτε στο EuroCup, παρά το γεγονός πως το επίπεδο των αντιπάλων είναι σαφώς ανώτερο από αυτό της Ρωσίας. Η Ούνικς ολοκλήρωσε τις τέσσερις σεζόν στη διοργάνωση έχοντας ρεκόρ 12-7, 16-5, 9-7 και 15-9 αντίστοιχα. Πριν φτάσει μέχρι τους τελικούς που της έδωσαν για την ΕuroLeague, ο σύλλογος από το Ταταρστάν είχε φτάσει κοντά στο να το πετύχει τη σεζόν 2018-19, αλλά η Βαλένθια αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα ημιτελικά, κατακτώντας στη συνέχεια και το τρόπαιο.

H δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε

Η τέταρτη χρονιά ήταν και η φαρμακερή για τον Έλληνα τεχνικό και την Ούνικς Καζάν, καθώς έφτασαν στους τελικούς και στις δύο κύριες διοργανώσεις που πήραν μέρος. Το τρόπαιο δεν ήρθε, αλλά ο στόχος είχε επιτευχθεί.

Το εισιτήριο για την EuroLeague δόθηκε μέσω EuroCup. Η Ούνικς έφτασε και πάλι στα ημιτελικά μετά από δύο χρόνια, ωστόσο το έργο θα είχε διαφορετική κατάληξη. Η Βίρτους Μπολόνια μπορεί στα χαρτιά να ήταν το απόλυτο φαβορί στα χαρτιά, αλλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ οι παίκτες του Πρίφτη αποδείχθηκαν ανώτεροι. Το έκαναν μάλιστα και με εντυπωσιακό τρόπο καθώς το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι γινόταν στην Ιταλία.

Η Ούνικς όμως δεν καταλάβαινε από έδρες και έχοντας για πρωταγωνιστές τους Τζον Μπράουν (20π.), Οκάρο Ουάιτ (22π.) και Τζαμάρ Σμιθ (24π.) πήραν μια επική νίκη με 107-100 και ταυτόχρονα το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Η Μονακό επικράτησε με 2-0 στις νίκες στους τελικούς, ενώ το ίδιο έκανε και η ΤΣΣΚΑ στους αντίστοιχους της VTB, με την τελική εικόνα να μην «χαλάει» καθόλου το γενικό αίσθημα.

Οι «συνοδοιπόροι» και τα φρέσκα πρόσωπα

Ο Δημήτρης Πρίφτης είχε την τύχη να έχει στο πλευρό του οικεία πρόσωπα σε αυτή την «περιπέτεια», καθώς πέραν των ανθρώπων που απάρτιζαν το staff του, δίπλα του βρισκόταν και ο Κώστας Καϊμακόγλου, με τον Έλληνα φόργουορντ να είχε «χτίσει« μια ιδιαίτερη σχέση με την ομάδα. Μπορεί κάθε σεζόν οι ξένοι να άλλαζαν εξ ολοκλήρου, αλλά υπήρχε ο Τζαμάρ Σμιθ για να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Ο Αμερικανός γκαρντ συνδέθηκε με τον 52χρονο τεχνικό και πέρασε μια γεμάτη τετραετία στο Καζάν.

Ο Στεφάν Λάσμε ήταν εκεί τη σεζόν 2017-18 για να προοικονομήσει το πράσινο μέλλον του Πρίφτη, με τον Έλληνα προπονητή να φέρνει και φρέσκα πρόσωπα στην ευρωπαϊκή επιφάνεια. Ρέιμαρ Μόργκαν, Μορίς Εντούρ, Αϊσάια Κάνααν, Νέιτ Γουόλτερς και Τζον Μπράουν εξέλιξαν το παιχνίδι τους πλάι στον 52χρονο κόουτς, με τους Κίνο Κολόμ και Βαγγέλη Μάντζαρη να συμπληρώνουν το παζλ που τον συνδέει με το ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ