AEK – Το άλυτο πρόβλημα της Ένωσης

Κάθε πρόβλημα έχει και μια εξήγηση. Η ΑΕΚ ψάχνει ακόμα τον εαυτό της, αλλά αν δεν βελτιώσει τις αμυντικές της αδυναμίες, δύσκολα θα τον βρει.

H AEK ζει την χρονιά της μαρμότας. Όσο και να προσπαθεί να βρει μια σταθερά καλή απόδοση, «σκοντάφτει» πάντα πάνω στον ίδιο της τον εαυτό. Είναι κάτι που της κρατά τα πόδια στο έδαφος και δεν την αφήνει να δημιουργήσει ένα καλό μομέντουμ ώστε να πάρει τα πάνω της.

Η σεζόν έχει μόλις ξεκινήσει, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής σίγουρα δεν είναι αυτά που θα είχε στο μυαλό του ο Στέφανος Δέδας την στιγμή που έβαζε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρόσφερε η ΑΕΚ. Ο 49χρονος τεχνικός έχει ξεκάθαρες ιδέες για το μπάσκετ, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο ελάχιστο στα πρώτα εννιά επίσημα παιχνίδια της χρονιάς.

Τελευταίο «χτύπημα» στον κιτρινόμαυρο εγωισμό ήταν η εντός έδρας ήττα από τον Κολοσσό Ρόδου (82-85) για τη Basket League, με την ΑΕΚ να έχει πλέον ρεκόρ 3-3 μετά από έξι αγωνιστικές, ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο Basketball Champions League, εκεί όπου μετράει ισάριθμα αρνητικά αποτελέσματα σε τρεις αγώνες, με την υπόθεση «πρόκριση» στην επόμενη φάση να έχει δυσκολέψει αρκετά.

Το μπάσκετ είναι ένα δίκαιο άθλημα που σου δίνει αυτό που αξίζεις. Η ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση και θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να βρει τον καλό της εαυτό εάν δεν βελτιώσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε οποιαδήποτε ομάδα, που είναι η άμυνα. Η Ένωση συνεχώς προδίδεται από την αδυναμία της να σταματήσει τον αντίπαλο και to10.gr παρουσιάζει με αριθμούς τα πεπραγμένα των παικτών του Δέδα στο πίσω μέρος του πάρκε.

Στήνουν «πάρτι» στο BCL 

 

Εκκίνηση από το Basketball Champions League, εκεί όπου η ΑΕΚ έχει επιτρέψει σε Σομπατέλι, Τρεβίζο και Ρίγα να στήσουν «πάρτι» στην άμυνά της. Η Ένωση έχει δεχθεί συνολικά 267 πόντους (83-92-92) σε τρεις αγώνες, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση πίσω μόνο από τη Σάσαρι (268π.).

Ιδιαίτερα απέναντι στην ιταλική και τη λετονική ομάδα, η ομάδα του Δέδα δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα του παιχνιδιού, χάνοντας με 15 (92-77) με 16 (92-76) πόντους αντίστοιχα. Η ΑΕΚ επιτρέπει στους αντιπάλους της να σουτάρουν με 57,6%  στα δίποντα (68/118), 40,5% στα τρίποντα (30/74) και 80,3% στις βολές (41/51).

Εκτός όλων των άλλων, έχει δείξει αδυναμία να σταματήσει έναν παίκτη, με αποτέλεσμα αυτός να της κάνει τη «ζημιά». Απέναντι στην Τρεβίζο ήταν ο Σιμς που με 31 πόντους (14/19 εντός πεδιάς) και 13 ριμπάουντ έκανε «σμπαράλια» την κιτρινόμαυρη άμυνα, για να ακολουθήσει ο Ράιλι της Ρίγα με 25 πόντους, σουτάροντας με 54,5% στα τρίποντα (6/11).

Δόγμα όλων των προπονητών είναι πως το παιχνίδι θα πρέπει να ξεκινάει από την άμυνα, η οποία είναι περισσότερο θέμα διάθεσης και όχι τόσο ικανότητας, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει πρόβλημα και στην επίθεση, χάνοντας τα παιχνίδια με μια μέση διαφορά δώδεκα πόντων (77-89). Η άσχημα εικόνα της αποτυπώνεται και στην στατιστική, εκεί όπου είναι προτελευταία στα ριμπάουντ (30,3) και 29η στη δημιουργία με 15 ασίστ.

Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Η ήττα από τον Κολοσσό έδειχνε να… ερχόταν για την ΑΕΚ, η οποία είχε «γλιτώσει» δύο αγωνιστικές πριν από την πρώτη εντός έδρας απώλειά της για τη Basket League, κερδίζοντας στο τέλος τον Άρη με 64-63. Μπορεί απέναντι στους Θεσσαλονικείς, τη Λάρισα και τον Ιωνικό να έδειξε πως όταν θέλει μπορεί, αλλά η γενικότερη εικόνα της παράγει προβληματισμό.

Το δείγμα άλλωστε είναι μεγαλύτερο από αυτό του BCL, με το επίπεδο των αντιπάλων – εξαίρεση ο Ολυμπιακός – σαφώς μικρότερο. Η ΑΕΚ έχει δεχθεί συνολικά 463 πόντους (103-69-84-63-59-85), αριθμός που μεταφράζεται σε 77,1 ανά παιχνίδι.

Επιτρέπει στις αντίπαλες ομάδες να σουτάρουν με 48,7% στα δίποντα (99/203), 36,2% στα τρίποντα (62/171) και 76,6% στις βολές (79/103). Όπως στο Basketball Champions League, έτσι και στο ελληνικό πρωτάθλημα, το πρόβλημα μεταφέρεται και στην επίθεση, με την ΑΕΚ να σκοράρει 73 πόντους κατά μέσο όρο, επίδοση που την φέρνει μόλις στη 10η θέση ανάμεσα σε δώδεκα ομάδες.

Το πρόγραμμα-βουνό και η ανάγκη ενίσχυσης

Κανένας στο κιτρινόμαυρο περιβάλλον δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα που βγάζει στο παρκέ η ομάδα, με πρώτο τον Στέφανο Δέδα, ο οποίος ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από την ήττα από τον Κολοσσό, φεύγοντας αμέσως για τα αποδυτήρια χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Η ΑΕΚ θα ψάξει σίγουρα την επιστροφή της στα θετικά αποτελέσματα, ωστόσο έχει μπροστά ένα πρόγραμμα-βουνό για να τα καταφέρει και με την τωρινή της κατάσταση, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της. Τα δεδομένα στο BCL είναι γνωστά, μιας και για να έχει ελπίδες πρόκρισης στον επόμενο γύρο θα πρέπει να κάνει το 3Χ3 στα εναπομείναντα παιχνίδια.

Στη Basket League όμως το περιθώριο είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά οι επόμενες εφτά αγωνιστικές δεν αφήνουν κανένα αίσθημα χαλάρωσης. Ειδικότερα η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τους εξής αντιπάλους: Παναθηναϊκός (εκτός), Λαύριο (εκτός), Προμηθέας (εντός), Ηρακλής (εντός), Περιστέρι (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός) και Ολυμπιακός (εντός).

Ο Στέφανος Δέδας έχει πει πως η φετινή ομάδα θα χτίζεται κατά τη διάρκεια της σεζόν, προαναγγέλοντας δηλαδή προσθαφαιρέσεις στο κιτρινόμαυρο ρόστερ. Ήδη έχει έρθει ο Ίαν Χάμερ, με τον undersized ψηλό να έχει δείξει αρκετά καλά δείγματα γραφής στα πρώτα του παιχνίδια. Η πρόθεση για να συνεχιστούν οι κινήσεις υπάρχει, αλλά αυτή την στιγμή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, μιας και η ΑΕΚ είναι ξανά αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» των ban.

Αυτά έχουν φτάσει τα εννιά και για να αποκτηθεί κάποιος παίκτης, θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν για άλλη μια φορά οι οφειλές προς τους αθλητές που έχουν προσφύγει στη FIBA.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από