Ο ΜακΚίσικ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε έναν εφιάλτη, αλλά ποτέ δεν τα παράτησε (pics, vids)

Ο ΜακΚίσικ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε έναν εφιάλτη, αλλά ποτέ δεν τα παράτησε (pics, vids)

Ο Σακιέλ ΜακΚίσικ κλείνει σήμερα τα 31 του έτη και to10.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Αμερικανού γκαρντ-φόργουορντ. Μιας ζωής η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν ένα μόνιμο transition προς την επιβίωση

Αν έπρεπε να προωθήσουμε μια ιστορία για το πως ένας άνθρωπος μπορεί να μεταβεί από τον πάτο της ζωής, την εγκληματικότητα και τη φτώχεια προς την απόλυτη καταξίωση και την εξιλέωση, τότε η ζωή του Σακιέλ ΜακΚίσικ θα ήταν ένα ιδανικό παράδειγμα.

Προ ολίγων ημερών, ο Αμερικανός περιφερειακός του Ολυμπιακού είχε δηλώσει, ενόψει της ερυθρόλευκης φετινής προετοιμασίας, πως «Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν ήμουν τόσο χαρούμενος για την έναρξη μιας χρονιάς», ενώ η αγαπημένη του σύζυγος, Μπέριλ ΜακΚίσικ είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shaq McKissic (@smck40)

Ο «Σακ» βιώνει στιγμές απερίγραπτης χαράς και ευτυχίας. Ωστόσο, για να φτάσει σε αυτό το σημείο, έπρεπε όχι μόνο να ξεκινήσει ολόκληρη τη ζωή του από το απόλυτο «μηδέν», αλλά και να μένει όρθιος σε κάθε κακουχία που ερχόταν να την διαλύσει.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η φυλακή

Γεννημένος το 1990 στο Σιάτλ, ο ΜακΚίσικ δε γνώρισε ποτέ τον βιολογικό του πατέρα και η μητέρα του προσπαθούσε με αρκετές δουλειές να τους συντηρήσει και να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση, πράγμα καθόλου δύσκολο αφού ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί πως πολλές ήταν φορές που δεν είχαν νερό ή ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σε ηλικία 12 ετών, η μητέρα του παντρεύτηκε έναν πάστορα αλλά η κατάσταση έγινε χειρότερη λόγω αρκετών κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας που οδήγησαν εν τέλει στο διαζύγιο.

Στα 14 του και μπαίνοντας στο high school, είδε τον κολλητό του φίλο να δολοφονείται σε ένα πάρτι, γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του και με την ψυχολογία του σε άσχημη κατάσταση, άρχισε να υποπίπτει σε ουκ ολίγα παραμπτώματα. Ληστείες, βανδαλισμοί σε σπίτια και άλλες παρόμοιες δράσεις τον οδήγησαν πάνω από μία φορές στον μεγαλύτερό του εφιάλτη, τη φυλακή. Τρεις μήνες κάθειρξη και δύο χρόνια υπό αυστηρή επιτήρηση.

Μπορεί να είχε ένα κατάμαυρο ποινικό μητρώο και μια σκληρή εξωτερική εικόνα όμως μέσα του είχε παραμείνει απλά ένα παιδί το οποίο ζητούσε μια απέλπιδα ευκαιρία για να ξαναχτίσει τη ζωή του και να ξεφύγει από όλη αυτή την φρικτή κατάσταση με τους τέσσερις τσιμεντένιους τοίχους και τα κάγκελα.

Όντας 18 χρονών, βρέθηκε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπειτα από αρκετούς μήνες στη φυλακή.

«Ο Δικαστής με ρώτησε τί θέλω να κάνω με τη ζωή μου. Του είπα ότι θέλω να παίξω μπάσκετ στην Division I (σ.σ. κορυφαία κολεγιακή κατηγορία). Εκείνος γέλασε ειρωνικά και μου είπε ότι θα επιστρέψω σε αυτή την αίθουσα σύντομα. Τη σκέφτομαι πάντα εκείνη την ημέρα. Δε μπορείς να ξεχάσει τη φυλακή με κλειστά τα φώτα…», ήταν τα λόγια του ΜακΚίσικ από τα όσα θυμόταν σε εκείνη την παρουσία του στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτό ήταν, είχε αποφασίσει πως θέλει να φύγει από αυτόν τον εφιάλτη και να ξαναχτίσει τη ζωή του.

Προσπαθούσε να ζήσει το όνειρό του και συγχρόνως να επιβιώσει

Ο ΜακΚίσικ είχε το όνειρο μια ονειρικής μπασκετικής καριέρας αλλά τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ μόνο ονειρικά δεν ήταν. Είχε καταφέρει να υπογράψει στο North Idaho College το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά μόλις το 2011 και στην ηλικία των 20 μπόρεσε να βρει μια θέση στο δημόσιο κολέγιο «Edmonds Community College» ξεκινώντας τη ζωή του κυριολεκτικά από το «μηδέν».

Για δύο χρόνια ήταν αναγκασμένος να μένει κρυφά σε σπίτια φίλων του και για έναν χρόνο κοιμόταν σε αμάξι σε ένα πάρκινγκ εστιατορίου μαζί με έναν άλλον φίλο του, ενώ είχε και μια ακόμα επιλογή, το πεζοδρόμιο. «Ήταν πιο άβολο και από κελί», είχε πει χαρακτηριστικά για το διάστημα που έμενε στο αυτοκίνητο.

Εν τέλει, κατάφερε να βρει δουλειά σε ένα κατάστημα επίπλων και στη συνέχεια σε ψαροταβέρνα για να αποκτήσει μία ιδιωτική γωνία όπου μπορούσε να μένει και για την οποία έπρεπε να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά προκειμένου να πληρώσει το νοίκι.

Άλλωστε μιλάμε για έναν άνθρωπο που για αρκετό καιρό έφερε το προφίλ του αποφυλακισμένου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που προσπαθούσε να φτιάξει το όνομά του γύρω από το μπάσκετ. Μάλιστα, βιντεοσκοπούσε τα παιχνίδια του, μόνταρε τα highlights του και τα έστελνε σε δεκάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ανήκαν σε βοηθούς προπονητών μεγαλύτερων κολεγίων. Ουδέποτε έχασε τις ελπίδες του και χρησιμοποιούσε κάθε μέσο για να τις εξαντλήσει…

Με 22,5 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ κατά μέσο όρο σε δύο χρόνια στο συγκεκριμένο κολέγιο, είχε γίνει μια ιδανική αρχή για το ξεκίνημα μιας ανερχόμενης καριέρας ενός 22χρονου μπασκετμπολίστα.

Η μεγάλη ευκαιρία επιτέλους ήρθε!

Οι κόποι του καρποφόρησαν αφού ο άνθρωπος που τον «ανακάλυψε», ο Χερμπ Σέντεκ τον έστειλε στο Πανεπιστήμιο του Αριζόνα Στέιτ. Το NCAA ενέκρινε τη συμμετοχή του ΜακΚίσικ στο πρωτάθλημα και ο ίδιος αρίθμησε στα επόμενα δύο χρόνια, 10,7 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ σε 66 ματς. Δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του αλλά υπήρξε ο παράγοντας που ήταν ο συνδετικός κρίκος αυτής, όντας άλλωστε ο μεγαλύτερος ηλικιακά από τους συναθλητές του. Μια κινητήριος δύναμη της ομάδας, όπως ακριβώς τον μάθαμε και τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το μόνο που ήθελε να πει ήταν «χίλια ευχαριστώ» από τα βάθη της ψυχής του σε όλους όσους τον στήριξαν, τον προώθησαν και τον βοήθησαν να φτάσει από τον πάτο σε ένα σημείο όπου ο ίδιος σαν κορυφή το έβλεπε, δεδομένου του παρελθόντος και της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ελάχιστα χρόνια πριν.

Ήταν απίστευτα ευγνώμων για τα όσα του έδωσαν όλα τα μέλη του Αριζόνα Στέιτ για αυτή την ευκαιρία που το δόθηκε. Από τον πρώτο προπονητή μέχρι το τελευταίο μέλος του σταφ.

«Με δίδαξαν πώς να μεγαλώσω, με πίστεψαν και με προκάλεσαν να γίνω σπουδαίος, με καθοδηγούσαν κάθε μέρα να γίνω καλύτερος».

 

Η επαγγελματική σταδιοδρομία μόλις άρχισε

Ο «Σακ» ήξερε πως δηλώνοντας συμμετοχή στο Draft του 2015 (τάξη των Τάουνς, ΝτιΆντζελο Ράσελ, Όκαφορ, Πορζίνγκις κλπ) δεν είχε ελπίδες να επιλεγεί από κάποια ομάδα σε κανένα γύρο. Πράγματι, έμεινε undrafted αλλά αυτό δεν τον ενόχλησε καθόλου. Δεν τον ενδιέφερε από που θα ξεκινήσει. Το μόνο που ήθελε ήταν να παίξει μπάσκετ.

Η Πέζαρο έγινε ο πρώτος του επαγγελματικός προορισμός όπου εντάχθηκε το 2015, αλλά με την οποία αγωνίστηκε μόλις σε 9 παιχνίδια αριθμώντας 15.9 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ στο ιταλικό πρωτάθλημα προτού αποχωρήσει και μετακομίσει στη Νότια Κορέα για λογαριασμό των Changwon LG Sakers. Εκεί μέτρησε  16 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Ευρώπη και να φορέσει τη φανέλα της Ουσάκ Σπορτίφ με την οποία μάλιστα έπαιξε και στο Basketball Champions League τη σεζόν 2016-17.

Η μπασκετική άνοδος συνεχίστηκε και με την τουρκική ομάδα έκανε μια εξαιρετική χρονιά. 15.8 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ σε 26 αγώνες του πρωταθλήματος ενώ στο BCL είχε 15.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 9 ματς.

Οι αποδόσεις αυτές του επέτρεψαν να βρει συμβόλαιο στο κορυφαίο, ενδεχομένως, πρωτάθλημα της «Γηραιάς Ηπείρου», την ισπανική ACB όπου και εντάχθηκε στην Γκραν Κανάρια. Παρόλα αυτά, φάνηκε πως η ισπανική ομάδα δεν ήταν το πεπρωμένο του αφού εκτός των χαμηλών μέσων όρων (5.5 πόντους, 1.7 ριμπάουντ, 1 ασίστ στο πρωτάθλημα και 7.2 πόντους, 1.7 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 6 ματς του EuroCup) είχε έρθει και σε αντιπαράθεση με τον τότε προπονητή του και νυν του Προμηθέα Πατρών Λούις Κασιμίρο! Φυσικά, αυτή η εξέλιξη τον απομάκρυνε από την Ισπανία και τον βρήκε για το υπόλοιπο της σεζόν στη ρωσική Άβτοντορ, καταγράφοντας  8.5 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 18 αγώνες.

Η αγωνιστική εκτόξευση

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία αγωνίστηκε, η Τουρκία φάνταζε ξανά ιδανικός προορισμός για τον ΜακΚίσικ όπου και επέστρεψε τη σεζόν 2018-19 για λογαριασμό της Γκαζιαντέπ. Έτσι, επανήλθε στα υψηλά στάνταρ και οι 11 πόντοι, τα 3.2 ριμπάουντ και οι 2.3 ασίστ σε 31 ματς, τον βοήθησαν να υπογράψει συμβόλαιο με τη Μπεσίκτας το καλοκαίρι του 2019.

Η φυγή του Τζόρνταν Θίοντορ από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης για την Ούνικς όχι μόνο «άνοιξε διάπλατα» την πόρτα για το βήμα παραπάνω στον δυναμικό γκαρντ-φόργουορντ αλλά κατάφερε να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: 17.6 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ σε 17 ματς πρωταθλήματος και 16.6 πόντοι (53.8% δίποντα, 36.1% τρίποντα, 76.5% βολές), 4 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ σε 13 ματς του Basketball Champions League συμβάλλοντας ώστε η Μπεσίκτας να φτάσει ως τους «16» της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα ήρθε σε μια εκτός έδρας σπουδαία νίκη με 98-104 επί της μετέπειτα δευτεραθλήτριας της EuroLeague Αναντολού Εφές όπου ο ΜακΚίσικ προκάλεσε αίσθηση στο ευρωπαϊκό στερέωμα σταματώντας στους 38 πόντους με 13/19 σουτ, τα 8 ριμπάουντ, τις 4 ασίστ και τα 3 κλεψίματα!

Ήταν πλέον δεδομένο, ο ΜακΚίσικ απέδειξε ότι ανήκει στο πολύ υψηλό επίπεδο και ετοιμαζόταν να καθιερωθεί.

Next Chapter: Ολυμπιακός και ερυθρόλευκη αποθέωση με το καλημέρα!

Η μισή σεζόν που πραγματοποίησε με τη Μπεσίκτας ήταν αρκετή ώστε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όντας στις πρώτες του μέρες ακόμα στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, να τον φέρει στον Πειραιά. Ο ΜακΚίσικ έκανε ένα εξαιρετικό ερυθρόλευκο ντεμπούτο κόντρα στη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ πετυχαίνοντας 14 πόντους με 6/9 δίποντα 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο αλλά και 5 λάθη, όμως η εμφάνισή του δεν συνοδεύτηκε με νίκη για τον Ολυμπιακό.

Ο Αμερικανός ήταν «σκασμένος» γιατί ήξερε πως παρά την καλή του συγκομιδή ήταν εν μέρη υπεύθυνος για κάποιες κρίσιμες φάσεις στο τέλος του αγώνα. Έτσι, ήταν αποφασισμένος να δώσει μια μοναδική παράσταση κόντρα στον Παναθηναϊκό την επόμενη αγωνιστική. Όπως και έγινε.

Ο «Shaq Attack» του Θρύλου έκανε μια ονειρική εμφάνιση κόντρα στον «αιώνιο« αντίπαλο με την οποία συστήθηκε ιδανικά στο κοινό των Πειραιωτών. Το κοντέρ έγραψε 22 πόντους με 8/11 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 0/1 βολή, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κέψιμο, 2 μπλοκ και ουκ ολίγες εντυπωσιακές φάσεις με καρφώματα και ντράιβ που έφερναν κάτι από NBA.

Αποτέλεσμα αυτού, όχι μόνο μια σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκού με 81-78 αλλά και ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» του παίκτη με την ερυθρόλευκη κερκίδα η οποία παραληρούσε με τα πεπραγμένα του στο παρκέ. Ο ίδιος το είχε δείξει και στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος μετά από αυτή την σπουδαία εμφάνιση μπροστά σε ένα τόσο φανατικό κοινό κι έχοντας πλάι του συμπαίκτες-θρύλους του αθλήματος όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης.

Μπορεί η σεζόν 2019-20 να αναβλήθηκε λόγω πανδημίας όμως ο Ολυμπιακός είχε βρει τον άνθρωπό του και ο Σακιέλ ΜακΚίσικ την ομάδα του.

Την επόμενη σεζόν, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες μεγάλες απαιτήσεις προς το πρόσωπο του ΜακΚίσικ ο οποίος είχε δώσει ενδείξεις πως η ομάδα μπορεί να στηριχθεί πάνω του. Το απέδειξε φέτος αφού ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της ομάδας σε μια περίεργη και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένης σεζόν. Αρίθμησε 10.7 πόντους με 51.6% στα δίποντα, 30.7% στα τρίποντα, 71.6% στις βολές, 2.3 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 1.4 λάθη και 9.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 23:24′ κατά μέσο όρο και 33 ματς της EuroLeague.

Κυρίως όμως, φρόντισε να αποτελέσει ουκ ολίγες φορές τον άνθρωπο που θα «ξελασπώσει» τον Ολυμπιακό σε κρίσιμες καταστάσεις όταν ένα παιχνίδι δεν πήγαινε καλά, δίνοντας την πολυπόθητη «σπίθα» για την αντεπίθεση της ομάδας και την υπέρμετρη ενέργεια στο παρκέ. Λογικό και αναμενόμενο είναι να υπάρξουν και οι φορές όπου ο ΜακΚίσικ θα ήταν μοιραίος για την ομάδα του, όμως αυτό είναι απόρροια την ανάληψης των ευθυνών και της διάθεσής του να «θυσιαστεί» στο παρκέ για τους συμπαίκτες του. Το σίγουρο είναι πως υπήρξε από τα πολύ θετικά σημάδια της περσινής ερυθρόλευκης σεζόν. Απόδειξη αυτού, μάλιστα, υπήρξε η πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο ίδιος είχε πει τότε πως νιώθει απίστευτα ευγνώμων για το δέσιμο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ιδίου και της ομάδας αλλά και των φιλάθλων ενώ είχε τονίσει την ασφάλεια, την ηρεμία και τη χαρά που νιώθει σε μια χώρα και σε μια πόλη που μπορεί να αποκαλεί «σπίτι».

Καταλαβαίνει κανείς πόση βαρύτητα μπορούν να έχουν αυτά τα λόγια του ΜακΚίσικ, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που πέρασε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, ποτέ δεν τα παράτησε σε καμία πτυχή των δυσκολιών που του παρουσιάστηκαν και πλέον μπορεί και έχει δικαίωμα να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος και πανευτυχής.

«Το αγαπώ όλο αυτό που έζησα στη ζωή μου. Το αγκαλιάζω στο 110%. Όλα. Το ότι απογοήτευσα το κόσμο, το ότι έχασα τον φίλο μου, την ενδοοικογενειακή βία. Αγαπώ να τα κουβαλάω όλα αυτά γιατί αν μπορώ εγώ να τα ξεπεράσω, τότε τα εκατομμύρια παιδιά εκεί έξω που θα ακούσουν την ιστορία μου, θα σκεφτούν ότι μπορούν και αυτά. Μπορεί να μην αλλάξω κάποιον, αλλά αν υπάρχει έστω και ένας, τότε όλα θα αποκτήσουν αξία», αυτά ήταν τα λόγια που είχε πει σε μια συνέντευξη στο Fox Sports πριν από 6 χρόνια, δείχνοντας πως ανεξάρτητα της αθλητικής του ταυτότητας, έχει νικήσει τους εφιάλτες του και έχει νικήσει ως άνθρωπος.

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ