Η μεταγραφή του Τζακ Γκρίλις αλλά και η επικείμενη συμφωνία του Χάρι Κέιν με τη Μάντσεστερ Σίτι, σφραγίζουν μία από τις ιστορικότερες επαναστατικές κινήσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα με φόντο το Έτιχαντ.
Λένε πως η «πρώτη αγάπη» είναι και η παντοτινή. Στο ποδόσφαιρο, η «ομάδα της καρδιάς» συνήθως, είναι αυτή που ο εκάστοτε παίκτης έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες της και έχει φτάσει με κόπο και προσπάθεια, να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Είναι ο παίκτης που αγωνιστικά αλλά και συναισθηματικά έχει γίνει το «παιδί» της. Τί γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα που αυτός ο δεσμός «σπάει»;
Η Μάντσεστερ Σίτι προχώρησε στην απόκτηση του Τζακ Γκρίλις, ενώ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα και για την επικείμενη μεταγραφή του Χάρι Κέιν. Αμφότεροι, αποτέλεσαν πρόσωπα – κλειδιά για τις ομάδες τους, Άστον Βίλα και Τότεναμ αντίστοιχα, και καλούνται να δοκιμαστούν σε νέους ρόλους, και κυρίως «μακριά από το σπίτι».
Είναι γεγονός πως και οι δύο παίκτες έχουν μεγαλώσει στις δύο αγγλικές ομάδες. Από μικροί έμαθαν πως αυτή είναι η ομάδα τους, το «σπίτι» τους. Ο Γκρίλις ήταν πάντα το παιδί της Άστον Βίλα, μιας και η ιστορία για την αγάπη του για την ομάδα, είναι «κληρονομική». Το ίδιο ισχύει και για τον Κέιν, ο οποίος μεγάλωσε «λίγο πιο κάτω» από το ιστορικό γήπεδο των Σπερς.
Υπάρχουν στιγμές που οι φίλαθλοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που «φοβούνται»· στην επικείμενη «φυγή» των «παλιών», εκείνων που ουσιαστικά ανδρώθηκαν στην ομάδα τους, και μεγάλωσαν σωματικά και ψυχικά μέσα από αυτήν. Και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί ένα Euro, στο οποίο και οι δύο, έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, στην προσπάθειά τους να «φέρουν το τρόπαιο σπίτι», ο εφιάλτης παίρνει αληθινές διαστάσεις.
Στην περίπτωση των Γκρίλις και Κέιν, ο «αποχωρισμός» παίρνει άλλες διαστάσεις. Ο Γκρίλις είναι ο «προδότης» για την Άστον Βίλα, καθώς εγκατέλειψε χωρίς εξηγήσεις την ομάδα, ενώ ο Κέιν έκανε την επανάστασή του, με την απουσία του από τις προπονήσεις· και οι δύο για τα μάτια της Μάντσεστερ Σίτι.
Από «Χωριάτης», Jack the Citizen
Μεγαλωμένος στο Μπέρμιγχαμ και συγκεκριμένα στην περιοχή Σόλιχαλ, ο Τζακ Γκρίλις «μπήκε από νωρίς» στην νοοτροπία και στον τρόπο ζωής της πόλης. Το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο ήταν ουσιαστικά και η λύτρωση του. Από την ηλικία των 6 ετών, ο Γκρίλις ήταν μέλος της Άστον Βίλα σε μία παράδοση «πάππου προς πάππου».
Ξεκίνησε να ξετυλίγει το ταλέντο του από το 2001, όντας μέλος της ακαδημίας νέων της Άστον Βίλα. Σε ηλικία 17 ετών προκρίθηκε στην U-21, ενώ το 2013 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του με τους «Χωριάτες». Με ένα διάλειμμα στη Νοτς Κάουντι, στην οποία δόθηκε ως δανεικός για έναν χρόνο, ο Γκρίλις συνέχισε να αγωνίζεται στην «ομάδα της καρδιάς του» από το 2014 έως και τον Αύγουστο του 2021.
Στην πολύχρονη παρουσία του στην Άστον Βίλα, ο Άγγλος διεθνής έχει πετύχει 32 γκολ σε 213 εμφανίσεις, ενώ έχει «μοιράσει» 43 ασίστ. Ωστόσο, το χρονόμετρο από το πρωί της Πέμπτης (5/8) σταμάτησε στα 15.333 λεπτά· τόσα αγωνίστηκε στην αγγλική ομάδα ο Γκρίλις, ο οποίος αναζήτησε νέες «πολιτείες», και συγκεκριμένα, αυτή του Μάντσεστερ, ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Από εδώ και στο εξής, ο 25χρονος Άγγλος με ιρλανδικές ρίζες γίνεται «Πολίτης», αποχαιρετώντας έτσι, μία ολόκληρη ζωή «Χωριάτης». Με την Άστον Βίλα, δέθηκε και βρέθηκε εκεί, στις καλές και στις κακές στιγμές της, ακόμα και όταν η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τον υποβιβασμό μετά από 29 χρόνια.
Το «λιοντάρι» του Βίλα Παρκ διαθέτει εξαιρετικά επιτελικά χαρακτηριστικά, πράγμα το οποίο τον καθιστά υπολογίσιμη δύναμη. Ο τσαμπουκάς, που αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, είναι και αυτός που ενισχύει την υψηλή τεχνική του. Ο Γκρίλις έχει περάσει στο παιχνίδι του την νοοτροπία του Μπέρμιγχαμ, και αυτό φαίνεται, όχι μόνο από το «στυλάκι» του, αλλά και από την αντοχή του ακόμα και στο σκληρό παιχνίδι.
Με κόμη βγαλμένη από τα early 00’s και «αλήτικο» στυλ, ο αγγλικός τύπος τον έχει χαρακτηρίσει ως τον Άγγλο «Ζακ Έφρον», καθώς θυμίζει εμφανισιακά τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό του Χόλιγουντ.
Ένας «τυφώνας» στο Έτιχαντ
Ωστόσο, ο «αυθεντικός» Ζακ έχει δηλώσει οπαδός της Τότεναμ, και σίγουρα, με την παρουσία του στο γήπεδό της, θα έχει συναντήσει το «παιδί των Σπερς», τον Χάρι Κέιν.
Αν έχεις μεγαλώσει 5 μίλια μακριά από το White Hart Lane, δε θα μπορούσες να είσαι κάτι διαφορετικό από Τότεναμ. Ή ίσως, αυτή θα ήταν η σκέψη του «τυφώνα» Κέιν, ο οποίος μετά από μία ζωή στην Τότεναμ – και διαλείμματα σε Λέιτον, Μίλγουολ, Νόργουιτς και Λέστερ – ξεκίνησε την επανάστασή του, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα φυγής από τα «σπιρούνια».
Η απουσία του από τις τελευταίες προπονήσεις της Τότεναμ, δείχνουν πως ο «δεσμός» του με την λονδρέζικη ομάδα, περνάει κρίση και χρειάζεται ανανέωση. Αυτό που έχει ανάγκη ο Κέιν, και με αφορμή την «επαναστατική» συμπεριφορά του, αλλά και τις αγωνιστικές επιδόσεις του, είναι ένας νέος προορισμός. Ίσως να πρέπει να πάρει το τρένο για Μάντσεστερ, και να ανανεώσει τα στατιστικά του στο Έτιχαντ.
Στην Τότεναμ ο Κέιν έχει αγωνιστεί για 26.271 λεπτά, τα οποία μοιράζονται σε 336 παιχνίδια. Ο διεθνής Άγγλος έχει πετύχει 221 γκολ και έχει μοιράσει 47 ασίστ. Εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι, το πιο πιθανό είναι να «σπάσει» εκ νέου τα κοντέρ.
Σίγουρα αυτό που ενώνει τους δύο αστέρες, είναι η «κοινή ιστορία» τους. Ξεκίνημα από την ομάδα της καρδιάς τους, όσο και για την επαναστατική κίνησή τους να δεχθούν το κάλεσμα της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γκρίλις, κατηγορήθηκε για «προδοσία» αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Κέιν είναι «αποστάτης» με το ποσό ακόμη να αιωρείται. Και όλα αυτά για μία ακόμη «κοινή» κατάληξη· τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.