Ο Πιέρ Κουντέ αγγίζει το λιμάνι. Και ο Ολυμπιακός βάζει στο ρόστερ του έναν παίκτη που αποτέλεσε κάποτε τη μεγάλη... καψούρα του Τσόλο Σιμεόνε και που υποκλίθηκε σε εκείνον ολόκληρη η Γερμανία όταν ύψωσε το ανάστημά του κατά του ρατσισμού.
«Όταν ήμουν στην ακαδημία, πάντα σκεφτόμουν ότι για να μπορούν οι άλλοι, θα μπορώ και εγώ. Μού έδινε κίνητρο ότι o Τόμας προχωρούσε και όταν μου έδινε ο Σιμεόνε την ευκαιρία να προπονηθώ με την πρώτη ομάδα, ήθελα ν’ αποδείξω ότι άξιζα να είμαι εκεί».
Σε μία από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει, ο Πιέρ Κουντέ είχε αναφέρει δύο ονόματα. Το πρώτο; Του Τόμας Παρτέι, του ποδοσφαιρικού ειδώλου του. Το δεύτερο; Αυτό του Τσόλο Σιμεόνε, του ανθρώπου που τον πίστεψε όσο κανένας άλλος στα… προεόρτια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Δεν είναι και λίγο πράγμα. Ο προπονητής που όσο κανείς άλλος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο διδάσκει ποδοσφαιριστές με το να καταπίνουν χιλιόμετρα. Να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ. Να παίζουν κάθε παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο της καριέρας τους. Αυτό ο προπονητής είχε δώσει εντολή στους ιθύνοντες της Ατλέτικο Μαδρίτης να «δέσουν» τον Πιέρ Κουντέ με μια ρήτρα 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πριν καλά – καλά ο Καμερουνέζος κλείσει τα 22 του χρόνια.
Ήταν περίπου εκείνη η εποχή που ο Ολυμπιακός είχε επιχειρήσει και πάλι να τον φέρει στην Ελλάδα. Εκείνη η εποχή που ούτε σκεφτόσουν – αν ήσουν ελληνική ομάδα – πως μπορείς να τον κάνεις δικός σου με αγορά. Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός είχε επιχειρήσει να τον φέρει με τη μορφή δανεισμού.
Δίνοντας… μάχη τότε με Ράγιο Βαγιεκάνο και Χετάφε, που επίσης τον ήθελαν με τη μορφή δανεισμού. Συν τω χρόνω κερδισμένη βγήκε η Μάιντζ. Εκείνη αποφάσισε να… σπάσει τα ταμεία της και να πληρώσει ώστε να τον αγοράσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Δεν βγήκε χαμένη. Ούτε η γερμανική ομάδα, ούτε ο παίκτης, ούτε οι Μαδριλένοι που κέρδισαν χρήματα από την πώλησή του (7,5 εκατομμύρια ευρώ για το 60% των δικαιωμάτων του το οποίο κατείχαν).
Ο Κουντέ «έγραψε» 29 συμμετοχές στην πρώτη του σεζόν, 28 στη δεύτερη (συν τέσσερα γκολ και μία ασίστ), 11 μέχρι τα μισά της περσινής. Μέχρι που ανέλαβε ο Μπο Σβένσον και τον… πάρκαρε. Η παραμονή του Δανού προπονητή στη Μάιντζ φέρνει τον Κουντέ μια ανάσα από τον Ολυμπιακό.
Έναν παίκτη με σπουδαία χαρακτηριστικά. Αλλά έναν ακόμα πιο σπουδαίο άνθρωπο. Που δεν διστάζει να υψώνει ανάστημα και να λέει αυτό που αισθάνεται. Ο Κουντέ είναι από τους πρώτους που ύψωσαν το ανάστημά τους όταν το κίνημα του Black lives matter εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
«Είμαι τυχερός που δεν έπεσα θύμα ρατσισμού. Δεν είχα ποτέ σχέσεις με ρατσιστές. Όλοι οι συμπαίκτες μου ήταν λευκοί και ποτέ δεν μου δημιούργησαν πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για μπροστά στην οποία δεν πρέπει να κωφεύουμε. Είδαμε τι συμβαίνει ακόμη και σε αθλητές όπως ο Μπαλοτέλι. Δεν συνέβη σε μένα, αλλά ο ρατσισμός υπάρχει», είχε πει.
Όταν ο Κουντέ ύψωσε ανάστημα κατά του ρατσισμού
Υπήρξε και πρωταγωνιστής σε μια ιστορία που εξελίχθηκε στη Γερμανία με έναν οπαδό της Μάιντς, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα υποστήριζε την ομάδα του πλέον γιατί έχει πολλούς μαύρους παίκτες.
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Η Μάιντς δέχθηκε επιστολή από ανώνυμο οπαδό της που εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την παρουσία πολλών Αφρικανών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της ομάδας. Μια διαμαρτυρία μάλιστα που τον οδήγησε να υπογραμμίσει πως πλέον η Μάιντς δεν είναι ο σύλλογος που βρίσκονταν στην καρδιά του όλα αυτά τα χρόνια:
«Για πολλούς μήνες τώρα, αδυνατώ να ταυτίσω τον εαυτό μου σε αυτόν τον σύλλογο. Έχω την εντύπωση ότι βρίσκομαι στο Κόπα Άφρικα, αντί για τη γερμανική Bundesliga. Ξέρω αυτό που έρχεται, αλλά όχι-δεν είμαι ρατσιστής με κανέναν τρόπο. Δεν θα το άντεχα. Αλλά ως εδώ. Όταν η αρχική ενδεκάδα τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνει εννιά μαύρους παίκτες και τα ταλέντα από τη Γερμανία παίρνουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες, δεν είναι πια ο σύλλογος που βρισκόταν στην καρδιά μου όλα αυτά τα χρόνια. Νοβέσκι, Μπούνγκερτ, Ρόζε, Μπάμπατς, Βάιλαντ, Μπελ και πόσοι ακόμα παίκτες εκπροσωπούυσαν τις αξίες και τη νοοτροπία μας. Αυτοί ήταν παίκτες που έδωσαν το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους».
Η απάντηση της Μάιντς αρχικά και εν συνεχεία του Κουντέ υπήρξαν αποστομωτικές. «Απάντησα ότι ούτε εγώ τον ήθελα ως φίλαθλο. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα», είχε πει ο 25χρονος Καμερουνέζος.
Όσο για τον γερμανικό σύλλογο; «Ενώ συνήθως λυπούμαστε να ακούμε οποιονδήποτε να θέλει να ακυρώσει τη συνδρομή του και παλεύουμε με πάθος για κάθε ένα μέλος μας, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να εκφράσουμε καμία μετάνοια.
Ο ρατσισμός γεννιέται όταν αναπτύσσονται οι ρατσιστικές απόψεις, όχι μόνο όταν κάποιος καλεί τον εαυτό του » ρατσιστή», κάτι που συμβαίνει σπάνια. Και ναι, έχετε δίκιο: δεν μπορείτε να ταυτίζεστε με τον σύλλογο μας. Για μας, το χρώμα του δέρματος ή άλλα τέτοια χαρακτηριστικά δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Το μόνο που μετράει σε μας είναι να είσαι άνθρωπος και να μοιράζεσαι τις αξίες μας. Αυτά τα είδη ανθρώπων καλωσορίζουμε στην κοινότητά μας. Βάσει αυτών, θεωρούμε ευπρόσδεκτη την ακύρωσή σας, καθώς οι λόγοι που μας δώσατε ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες στις οποίες βασίζεται ο σύλλογος».
No Place for Racism at Mainz 05https://t.co/cBcMmEflf9#UpTheMainz pic.twitter.com/TwclJLCL21
— Mainz 05 English (@Mainz05en) June 9, 2020