To 13άρι των Ελλήνων προπονητών μπάσκετ που εργάζονται στο εξωτερικό

To 13άρι των Ελλήνων προπονητών μπάσκετ που εργάζονται στο εξωτερικό

To10.gr με αφορμή την προαγωγή του Ηλία Καντζούρη σε πρώτο προπονητή της Μπάμπεργκ, ανοίγει το φάκελο «Έλληνας προπονητής στο εξωτερικό» και παρουσιάζει το 13άρι των μεταναστών.

Λένε ότι «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις έναν Έλληνα θα βρεις» και αυτό ισχύει και στα μπασκετικά δρώμενα. Η μεγάλη των Ελλήνων προπονητών σχολή διαπρέπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και τροφοδοτεί με κόουτς πολύ υψηλού επιπέδου τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ο Ηλίας Καντζούρης είναι ο τελευταίος που προστέθηκε στο κλαμπ, καθώς πριν από λίγη ώρα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάμπεργκ, παίρνοντας τη θέση του Αντρέα Τρινκιέρι.

To10.gr ανακαλύπτει τους απανταχού εκπροσώπους του ελληνισμού, οι οποίοι απλώνονται από την Ευρώπη έως την Ασία, από συλλόγους μέχρι Εθνικές ομάδες και από το υψηλότερο επίπεδο μέχρι και σε ομάδες άγνωστες στο ευρύτερο κοινό.

Οι Έλληνες στο top επίπεδο

 

 

Ο Δημήτρης Ιτούδης βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο παρουσίας του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον 47χρονο τεχνικό μάλιστα, να οδηγεί τη ρωσική ομάδα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2016, καθώς και σε δύο Final Four στις άλλες δύο σεζόν. Τη φετινή σεζόν η «αρκούδα» βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωλίγκας με ρεκόρ 17-5, ενώ στην VTB League είναι δεύτερη με ρεκόρ 14-2.

Κάτοικος Μόσχας, αλλά για χάρη της Χίμκι, είναι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο περσινό πέρασμα του από την Μπαρτσελόνα. Οι «Κιτρινομπλέ» αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 7η θέση της Ευρωλίγκας με ρεκόρ 13-9, καθώς και στην  6η θέση της VTB League με ρεκόρ 8-7.

«Ρώσος» από το καλοκαίρι που μας πέρασε είναι και ο Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος εξαργύρωσε την εξαιρετική τριετία του στον πάγκο του Άρη και πήρε την ευκαιρία του στην Ουνίκς Καζάν. Εκεί μέχρι στιγμής κάνει «πράγματα και θαύματα», με τους Πράσινους να βρίσκονται στην κορυφή της VTB League, με μόλις μια ήττα σε 14 αγωνιστικές, ενώ στο Eurocup βρίσκεται στα προημιτελικά, όπου θα κοντραριστεί με την Μπάγερν Μονάχου.

Στη λίγκα που την ξέρει όσο καμία άλλη βρίσκεται ο Φώτης Κατσικάρης, που από το Νοέμβριο βρίσκεται στο «τιμόνι» της Τενερίφης, όπου αγωνίζεται και ο Κώστας Βασιλειάδης. Ο Έλληνας τεχνικός βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της ομάδας των Καναρίων Νήσων, η οποία βρίσκεται στην 9η θέση της ACB (ισόβαθμη με την 8η Ανδόρα με ρεκόρ 11-9), έφτασε στα ημιτελικά του Copa del Rey (ηττήθηκε 77-59 από τη Ρεάλ Μαδρίτης) και αντιμετωπίζει τη Μούρθια στη φάση των «16» του Basketball Champions League.

Ο «Τούρκος», οι… ομοσπονδιακοί και οι πολίτες του κόσμου

Την ίδια περίοδο με την πρόσληψη Κατσικάρη ένας άλλος Έλληνας προπονητής, ο Στέφανος Δέδας αποτελούσε παρελθόν από την Γκαζιαντέπ. Βέβαια ο 35χρονος τεχνικός λίγες μόλις ημέρες μετά την απόλυση του υπέγραψε στην Μπαχτσεσεχίρ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκτη θέση της δεύτερης κατηγορίας στην Τουρκία με ρεκόρ 13-9.

Οι Έλληνες προπονητές χαίρουν της εμπιστοσύνης και των Εθνικών ομάδων άλλων χωρών. Ο Ηλίας Ζούρος που έγινε το 2011 ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κοουτσάρει ξένη ομάδα της Euroleague (Ζαλγκίρις), ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2016 την Εθνική Γεωργίας, την οποία οδήγησε στο Ευρωμπάσκετ του 2017, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με ρεκόρ 2-3.

 

Από τον Οκτώβριο του 2017 ο Αντώνης Δούκας βρίσκεται στο «τιμόνι» της Εθνικής Αλβανίας, με τον Έλληνα τεχνικό να την καθοδηγεί στα προκριματικά για Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, με την γείτονα χώρα να βρίσκεται στην τελευταία θέση του δευτέρου ομίλου (συμμετέχουν Ολλανδία και Αυστρία) με ρεκόρ 0-4.

Έλληνες εκπρόσωποι υπάρχουν και στη Μεγάλη Βρετανία, με τον Ανδρέα Κάπουλα να βρίσκεται για τέταρτη σεζόν στην άκρη του πάγκου των Bristol Flyers, οι οποίοι βρίσκονται στην 8η θέση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 10-9 και διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο τους στα πλέι οφ.

Ο έτερος Έλληνας της Βρετανίας βρίσκεται στο… άσημο ιρλανδικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην UCD Marian. O λόγος για τον Γιάννη Λιαπάκη, ο οποίος προπονεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την ομάδα του University College του Δουβλίνου, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 13-4.

Στην Τσεχία και στον πάγκο της USK Πράγας βρίσκεται από το καλοκαίρι ο Κρις Χουγκάζ, με τον γεννηθέντα στην Αίγυπτο προπονητή να αποχωρεί μετά από μια διετία από την τεχνική ηγεσία των Oberwart Gunners, με τους οποίους πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα Αυστρίας (2015-16). Στο τσεχικό πρωτάθλημα, πάντως τα έχει βρει «σκούρα», καθώς η ομάδα του βρίσκεται στην 9η θέση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 8-13.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος βρισκόταν από το 2013 στην Κίνα, καθώς είχε ακολουθήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη όταν είχε αναλάβει ομοσπονδιακός προπονητής εκεί. Και μπορεί η θητεία του «δράκου» να ήταν βραχεία, αλλά ο 43χρονος πλέον προπονητής έχει ριζώσει στη χώρα του μεταξιού. Μάλιστα το καλοκαίρι οι Beijing Ducks του εμπιστεύτηκαν την τεχνική ηγεσία της ομάδας κι εκείνος τους έχει οδηγήσει σε μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, καθώς βρίσκονται στην 7η θέση (ισόβαθμοι με τους Xinjiang Flying Tigers και τους Shenzen Leopards) με ρεκόρ 25-13.

Στο Κατάρ για λογαριασμό της Αλ Σαντ βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2017 ο Μάνος Μανουσέλης, με την ομάδα του Έλληνα κόουτς να τερματίζει στην 8η θέση την περασμένη σεζόν με ρεκόρ 5-13. Φέτος εμφανίστηκε αισθητά βελτιωμένη, τερματίζοντας στην 6η θέση με ρεκόρ 9-7, μια νίκη πίσω από την τετράδα, που θα της έδινε την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα στα πλέι οφ.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ