Φαντασία και ποδόσφαιρο είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Το Chal's football museum προσθέτει δίπλα και αυτή της ιστορίας. Το «10» σε ξεναγεί στο πρώτο ποδοσφαιρικό μουσείο της Αττικής, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του και το μόνο που μένει είναι να το επισκεφτείς...
Το ποδόσφαιρο δεν λέγεται τυχαία «Βασιλιάς των σπορ». Η ιστορία, οι στιγμές και οι αναμνήσεις που αφήνει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είναι ιδιαίτερες. Είναι διαφορετικές. Πόσο μάλλον, όταν τις βλέπει κάποιος μπροστά του να «ξαναζωντανεύουν». Στον Πειραιά, μέσα σε ένα από τα πολλά στενά της Πειραϊκής, υπάρχει κάτι, που κάθε ποδοσφαιρόφιλος ονειρεύεται…
Με τη φαντασία να «καλπάζει», δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σκεφτεί τι θα γινόταν αν χωρούσαν στην ίδια ομάδα τα «αστέρια» της παλαιότερης, αλλά και σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, όμως, ο Λιονέλ Μέσι… συναντάει και πάλι τον Τσάβι, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι έτοιμος να… δεχτεί την πάσα του Μπάλακ και ο Ίκερ Κασίγιας «στέκεται» δίπλα στους Λαμ, Ρομπίνιο και Μοριέντες.
Λίγα παραδείγματα από τους συνδυασμούς που μπορεί να απολαύσει κάποιος, περνώντας την πόρτα του Chal’s football museum. Η ιστορία του ποδοσφαίρου, βρήκε τη δική της «στέγη».
Αυτό είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό μουσείο της Αττικής που κάνει τα δικά του «βηματάκια» προς την κορυφή.
Ο δημιουργός και τα πρώτα βήματα…
Πίσω από όλο αυτό, υπάρχει ο Νότης Χάλαρης. Ένα παιδί 21 ετών, που επέλεξε να μετατρέψει την τρέλα του για το ποδόσφαιρο και τη συλλογή, σε επάγγελμα. Ξεκίνησε να συλλέγει ποδοσφαιρικά αντικείμενα από την ηλικία των 14 ετών και έπειτα από επτά χρόνια, έχει φτάσει σε τούτο εδώ το επίπεδο.
Οι φωτογραφίες… μιλούν από μόνες τους και οι συνεντεύξεις για την ιστορία της πορείας του, μαρτυρούν γιατί αυτό το μουσείο είναι το κατάλληλο για να επισκεφθεί ένας ποδοσφαιρόφιλος και μη. Πρώτο του αντικείμενο ήταν οι παλιές αθλητικές εφημερίδες για να ακολουθήσουν οι μπάλες, τα κασκόλ, τα εισιτήρια και τα βιβλία αγώνα.
Την ίδια στιγμή, αποφασίζει να αναλάβει το παλιό μαγαζί των γονιών του, που ήταν αποθήκη και να το μετατρέψει μόνος του σε ένα προσωπικό χώρο για τη συλλογή. Ανήμερα των 18ων γενεθλίων του, η κοπέλα του, του έκανε δώρο μία φανέλα του Πολ Πογκμπά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη στιγμή που το ίδιο καλοκαίρι, αποτελούσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδόσφαιρου. Ήταν η αρχή για την προσθήκη (και) των ποδοσφαιρικών εμφανίσεων.
Ο χώρος έμεινε ιδιωτικός μέχρι τις 09/02 του τρέχοντος έτους. Εκείνη την ημέρα άνοιξε και το πρώτο ποδοσφαιρικό μουσείο της Αττικής. Όλα τα εκθέματα πήραν τη θέση τους και ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν τον κόσμο που είχε την απορία για το τι είναι αυτό το μικρό δημιούργημα στα στενά της πόλης. Φυσικά, η ανανέωση των αντικειμένων στον χώρο, είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό, καθώς η συλλογή δεν σταματάει να μεγαλώνει (!).
Το εσωτερικό του που «ζαλίζει»!
Με αναμνηστικά από τις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος και αντικείμενα που «κόβουν» την ανάσα. Ένα ταξίδι για κάθε επισκέπτη που δεν έχει ως στόχο απλά να θυμίσει αλλά και να διδάξει ιστορικά γεγονότα από το άθλημα. Από τη μία πλευρά, το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι στιγμές του Πελέ και του Μαραντόνα έως και την πρώτη πρόκριση, αλλά και νίκη της Εθνικής Ελλάδας σε τελικά Μουντιάλ.
Από την άλλη, το Champions League και οι κορυφαίες ανατροπές και επιτυχίες από ελληνικούς και ξένους συλλόγους. Φυσικά, δε λείπουν και οι τελικοί αρκετών διοργανώσεων, μεταξύ των οποίων και αυτός του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ το 1972 στο «Γουέμπλεϊ».
Τέλος, το «Hall of Fame» του μουσείου. Το συγκεκριμένο σημείο «φιλοξενεί» πάνω από 290 εκθέματα, όλων των ειδών, από όλες τις εποχές του ποδοσφαίρου. Οι φορεμένες φανέλες των «Θρύλων» του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι εκεί, για να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθουν στους νεότερους.
Υψηλοί στόχοι…
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του, οι στόχοι για το μέλλον του μουσείου, μόνο εύκολοι δεν είναι. Μπορεί αυτός ο χώρος να μην έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, ωστόσο το «ταβάνι» για τη συνέχεια, «είναι ο ουρανός».
«Το όνειρο είναι κάτι που σπάνια πραγματοποιείται. Για αυτό τον λόγο, εγώ ονομάζω στόχο, ό,τι πιστεύω ότι μπορώ να πιάσω. Και εμένα ο στόχος μου είναι να γίνει το μουσείο ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης». Αυτά ήταν τα λόγια που επαναλάμβανε συνεχώς ως απάντηση στην ερώτηση για τη μελλοντική πορεία του μουσείου.
Μπορεί να ακούγεται απίθανο, ωστόσο ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να το πετύχει και να το κυνηγήσει. Σίγουρα μεγάλο ρόλο θα παίξουν αρκετοί παράγοντες και συγκυρίες που δεν είναι υπό την καθοδήγησή του. Όμως, η θέληση και το μεράκι του, αποδεικνύουν ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να τα καταφέρει και η Ελλάδα μας να αποκτήσει το δικό της χώρο με την ιστορία του ποδοσφαίρου.
Τα εκθέματα που ξεχωρίζουν
Φυσικά, υπάρχουν εμφανίσεις και αντικείμενα που κάνουν τη διαφορά μέσα σε αυτόν τον συνωστισμό ποδοσφαιρικού ρομαντισμού. Μπορεί στις φανέλες να υπάρχουν τεράστια ονόματα, ωστόσο η φανέλα του Τσάβι με την Εθνική Ισπανίας ξεχωρίζει.
Τη συγκεκριμένη, την φόρεσε ο ίδιος στο EURO του 2008, όταν οι Ισπανοί αντιμετώπιζαν την Ιταλία για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν η αρχή της ισπανικής «δυναστείας», καθώς κατέκτησε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς, το Μουντιάλ του 2010 και το EURO του 2012. Όλα, με τον Τσάβι να κάνει… πράγματα και θαύματα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.
Στην πλευρά των αντικειμένων, το μπουκάλι ουίσκι του 1986 «λάμπει» λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα μπουκάλι από πορσελάνη, το οποίο υπήρχε για ένα μήνα (όσο διεξαγόταν το Μουντιάλ), στο Μεξικό το 1986 και είναι αφιερωμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις…
Καλή η ανάλυση και τα λόγια, ωστόσο η εικόνα και η προσωπική εμπειρία, υπερτερούν κατά πολύ. Μπορεί τα παραπάνω να έπεισαν, μπορεί και να κούρασαν, όμως η τελική κρίση, θα γίνει από κοντά και μέσα από το μουσείο.
Η οδός της μοναδικής ποδοσφαιρικής γωνιάς της Αττικής, είναι Ευρυμέδοντος 27 στον Πειραιά. Αν και το σημείο είναι κάπως δύσκολο, με μία απλή αναζήτηση στο GPS, μπορεί να έρθει ο καθένας έξω από την πόρτα.
Όσον αφορά το ωράριο, οι πόρτες είναι ανοιχτές κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 19:00 μέχρι τις 22:00 ενώ ενδέχεται να προστεθεί άλλη μία μέρα. Βέβαια τη δεδομένη στιγμή και λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, το μουσείο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας.
Πως θα το μάθει κάποιος αυτό; Ακολουθώντας το μουσείο στους προσωπικούς του λογαριασμούς σε instagram και facebook ή απλά μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα. Εκεί, υπάρχουν όλα τα νέα και οι ενημερώσεις για το μουσείο αλλά και κάθε νέο έκθεμα. Τέλος, η είσοδος αλλά και η ξενάγηση είναι εντελώς δωρεάν ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (υπάρχουν διαθέσιμες και εντός του μουσείου).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.