Την προηγούμενη διετία υπήρχαν αμέτρητες περιπτώσεις στο NBA με παίκτες να παίρνουν ελεύθερες βολές, ενώ είχαν κάνει αυτοί πρώτοι επαφή με αντίπαλο. Φέτος η αλλαγή των κανονισμών επηρέασε πολλούς και to10.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες που έχουν δει την στάση των διαιτητών απέναντί τους, να αλλάζει περισσότερο από κάθε άλλον,
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε παραγίνει το κακό στο NBA με κορυφαίους παίκτες να παίρνουν ουκ ολίγα συζητήσιμα σφυρίγματα και να οδηγούνται στη γραμμή των ελευθέρων βολών για εύκολους πόντους.
Φέτος οι κανονισμοί άλλαξαν και όταν οι επιτιθέμενοι κάνουν πρώτοι επαφή και στη συνέχεια πετάνε τη μπάλα, οι διαιτητές είτε αφήνουν τη φάση να εξελιχθεί, είτε δίνουν επιθετικό φάουλ. Πολλοί έχουν παρατηρήσει μείωση στις βολές που εκτελούν και αναγκάζονται να συνηθίσουν αλλιώς, με πέντε παίκτες έχουν δει μεγαλύτερη αλλαγή από κάθε άλλον συνάδελφό τους.
Τζέιμς Χάρντεν:
Χάρντεν και φάουλ είναι δύο έννοιες ταυτόσημες στο NBA τα τελευταία πολλά χρόνια. Ο γκαρντ των Νετς έχει πάρει μάστερ στο να ξεγελά τους διαιτητές, με τους αμυντικούς να τον μαρκάρουν μέχρι και με τα χέρια κολλημένα στην πλάτη, προκειμένου να μην χρεωθούν με παράβαση.
Φέτος έχει τις λιγότερες εκτελεσμένες βολές ανά αγώνα εδώ και πάρα πολλές σεζόν, με μόλις 4,8. Ο ίδιος θεωρεί πως η λίγκα έχει υποκύψει σε πιέσεις χρόνων και άλλαξε τους κανονισμούς, στοχοποιώντας τον αναίτια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Στιβ Νας, που θεωρεί ότι κάποιες από τις φάσεις εξακολουθούν να είναι φάουλ παρότι δεν δίνονται.
Λούκα Ντόντσιτς
Ο Λούκα Ντόντσιτς δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη συγκεκριμένη λίστα. Ο Σλοβένος αγαπά επίσης τις επαφές και τινάζεται σαν να τον πιάνει ηλεκτροσόκ με την παραμικρή επαφή που νιώθει. Προτιμά να πάρει ένα κακό σουτ με την παραμικρή υποψία επαφής, την οποία βέβαια τις περισσότερες φορές ξεκινά ο ίδιος, παρά μια επιλογή υπό καλύτερες συνθήκες.
Για κακή του τύχη βλέπει τους διαιτητές να μη συγκινούνται πλέον και να τον οδηγούν όλο και λιγότερο στον στόχο του, τη γραμμή του φάουλ. Οι αντίπαλοι βλέπουν αυτή την αλλαγή και αρχίζουν να τον αφήνουν όλο και περισσότερο αμαρκάριστο, θέλοντας να σφίξουν την άμυνα στη ρακέτα.
Αυτή η αλλαγή στα σφυρίγματα τον έχει κάνει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό προσπαθειών που επιχειρεί με τελείωμα κοντά στο καλάθι, συγκριτικά με ό,τι έκανε ως τώρα. Συνεχίζει βέβαια να διαμαρτύρεται για κάθε απόφαση που δεν δίνεται προς όφελός του, ξεχνώντας πολλές φορές να γυρίσει στην άμυνα.
Τρε Γιανγκ
Ο Τρε Γιανγκ ήταν στο ίδιο ντραφτ με τον Ντόντσιτς το 2018, με τους δυο τους να συγκρίνονται από τη μέρα της επιλογής τους όταν άλλαξαν προορισμούς. Ο νεαρός γκαρντ έχει έναν δικό του αγαπημένο τρόπο να παίρνει τα φάουλ που θέλει. Περνά τον αντίπαλό του και μόλις τον αφήσει πίσω σηκώνεται και μόλις τον νιώσει να έρχεται προσπαθεί και συνήθως καταφέρνει να κάνει επαφή με την πλάτη.
Φέτος όμως βλέπει τους διαιτητές να του… γυρνούν τη δική τους.
Μπράντλεϊ Μπιλ
Ο Μπιλ δεν προσπαθεί να κάνει κινήσεις με το κορμί του όπως οι προηγούμενοι τρεις, αλλά είμαι εξαιρετικός στο να το τοποθετεί στην κατάλληλη θέση. Βέβαια φέτος φυσικά δεν ανταμείβεται όσο παλαιότερα, βλέποντας κι αυτός πτώση στον αριθμό των φορών που επισκέπτεται την γραμμή.
Μπράντον Ίνγκραμ¨
Το νούμερο 2 του ντραφτ του 2016 ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι επαφών μέχρι και το 2019. Σε κάτι παραπάνω από 13 σουτ ανά αγώνα κέρδιζε περισσότερες από 5 βολές. Μάλιστα ένα άρθρο του 2018 μιλούσε πολύ κολακευτικά για την ικανότητα του αυτή και το γεγονός πως ο ίδιος είχε βάλει μυϊκή μάζα για να αντέχει ακόμη παραπάνω στην πίεση.
Φέτος βλέπει τη νέα συμπεριφορά των διαιτητών και αποφεύγει τη διείσδυση, όντας πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με παλαιότερα, πράγμα που αποτυπώνεται και στη στατιστική των ελεύθερων βολών του, με τα σχετικά νούμερα να είναι πεσμένα, ενώ παίρνει περισσότερα σουτ.