Με ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα, 2000 κεραυνούς, σημαντικά ύψη βροχής και σφοδρές χιονοπτώσεις έχει «δείξει τα δόντια της» μέχρι στιγμής η νέα κακοκαιρία «Ωκεανίς» που θα συνεχίσει να «χτυπά» τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα. Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες με χιόνι και βροχή, αναλυτική πρόγνωση
Με ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα, 2000 κεραυνούς, σημαντικά ύψη βροχής και σφοδρές χιονοπτώσεις έχει «δείξει τα δόντια της» μέχρι στιγμής η νέα κακοκαιρία «Ωκεανίς», που σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνεχίσει να «χτυπά» τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα.
Στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει οι διακοπές ρεύματος, εγκλωβισμοί οχημάτων στα χιόνια, κλειστοί δρόμοι, δεμένα πλοία στα λιμάνια.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία Ωκεανίς θα συνεχίσει την Κυριακή με χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κυριακή. Την ίδια ώρα προβλέπει καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση μέχρι 10 μποφόρ, με βαθμιαία μικρή εξασθένηση στα βόρεια.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται παγετός στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.
Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 24/02.
Θυελλώδεις άνεμοι, ριπές ανέμου άνω των 100 km/h
Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.
Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).
Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).
Σημαντικά ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών προκάλεσε η «Ωκεανίς»
Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά, αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών.
Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).
Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Ο καιρός την Κυριακή
Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ προς τους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία
Σειρά οδηγιών προς τους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία δίνει η Ελληνική Αστυνομία.
Ειδικότερα, συστήνει στους πολίτες:
Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλης:
-Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
-Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
-Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:
-Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
-Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
-Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
-Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
-Eξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
Οδηγίες αυτοπροστασίας προς τους πολίτες από τους θυελλώδεις ανέμους
Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.