«Πιστεύαμε ότι ήταν μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Αποδεικνύεται ότι επιτίθεται στο πάγκρεας. Επιτίθεται στην καρδιά. Επιτίθεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα»
Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας για χρόνια, σύμφωνα με γιατρούς και λοιμωξιολόγους.
Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 επιτίθεται σε πολλά συστήματα οργάνων, προκαλώντας καταστροφική ζημιά σε κάποιες περιπτώσεις.
«Πιστεύαμε ότι ήταν μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Αποδεικνύεται ότι επιτίθεται στο πάγκρεας. Επιτίθεται στην καρδιά. Επιτίθεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Δεν το εκτιμήσαμε αυτό στην αρχή», δήλωσε ο δρ. Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια.
Επιπρόσθετα των αναπνευστικών δυσκολιών, οι ασθενείς της COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές θρόμβωσης αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά και ακραία φλεγμονή που επιτίθεται σε πολλαπλά συστήματα οργάνων. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικές περιπλοκές, από πονοκέφαλο, ζαλάδα και απώλεια της αίσθησης γεύσης και όσφρησης έως κρίσεις και σύγχυση.
Και η αποκατάσταση μπορεί να είναι βραδεία, μερική και δαπανηρή, με τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
Οι ευρείες και διαφορετικές εκδηλώσεις της COVID-19 είναι με έναν τρόπο μοναδικές, δήλωσε η δρ Σαντίγια Καν, καρδιολόγος στο Northwestern Medicine στο Σικάγο. Με τη γρίπη, οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, δήλωσε η Καν. Αυτό που προκαλεί εντύπωση για τον ιό αυτόν είναι η έκταση των επιπλοκών που προκαλεί εκτός των πνευμόνων. Η Καν πιστεύει ότι θα υπάρξει τεράστια υγειονομική δαπάνη και επιβάρυνση για τους ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από την COVID-19.
Μακρά η αποκατάσταση
Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα για εβδομάδες θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολύ χρόνο στην αποκατάσταση για να κερδίσουν και πάλι την κινητικότητα και τη δύναμή τους.
«Μπορεί να χρειαστούν έως και επτά ημέρες για κάθε μία ημέρα νοσηλείας προκειμένου να ανακτήσει κανείς αυτού του είδους τη δύναμη», δήλωσε η Καν. «Όσο πιο μεγάλος είναι κανείς, τόσο δυσκολότερο είναι, και ίσως ποτέ να μην ανακτήσει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας».
Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής δίδεται στη μειονότητα των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, οι γιατροί ολοένα και περισσότερο στρέφουν την προσοχή τους στις ανάγκες των ασθενών που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να απαιτείται η νοσηλεία τους, αλλά και πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα για μήνες μετά την μόλυνσή τους από τον ιό.
Μόλις έχουν αρχίσει να διενεργούνται μελέτες για να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας, δήλωσε ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDCP), σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους χθες.
«Ακούμε μαρτυρίες ανθρώπων που νιώθουν επίμονη κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Είναι δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό».
Ενώ τα συμπτώματα του κορονοϊού κανονικά υποχωρούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, εκτιμάται ότι 1 στους 10 έχει συμπτώματα για παρατεταμένο διάστημα, έγραψε την Τρίτη η δρ Έλεν Σάλσμπερι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην επιθεώρηση British Medical Journal.
Κόβεται η ανάσα
Η Σάλσμπερι δήλωσε ότι πολλοί από τους ασθενείς της έχουν φυσιολογικές απεικονίσεις θώρακος και καμία ένδειξη φλεγμονής, αλλά και πάλι δεν έχουν επανέλθει τελείως.
«Εάν πριν έτρεχες 5 χλμ τρεις φορές την εβδομάδα και τώρα νιώθεις ότι σου κόβεται η αναπνοή ύστερα από μια μόνο σκάλα ή βήχεις ασταμάτητα και νιώθεις πολύ εξουθενωμένος για να επιστρέψεις στη δουλειά σου, τότε ο φόβος ότι ίσως ποτέ να μην ανακτήσεις την παλιά σου υγεία είναι πολύ πραγματικός», έγραψε η ίδια.
Ο δρ Ίγκορ Κοράλνικ, επικεφαλής νευρολογικών μολυσματικών ασθενειών στο Northwestern Medicine, μελέτησε την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 είχαν νευρολογικές περιπλοκές, όπως ζαλάδες, μειωμένα αντανακλαστικά, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση, κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, αδυναμία και μυϊκούς πόνους.
Ο Κοράλνικ, του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Neurology, έχει συστήσει μια κλινική για ασθενείς της COVID-19 προκειμένου να μελετήσει εάν αυτά τα νευρολογικά προβλήματα είναι προσωρινά ή μόνιμα.
Η Καν βρίσκει παραλληλίες με τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS. Μεγάλο μέρος της προσοχής δόθηκε αρχικά στους θανάτους.
«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί πολύ στις καρδιοαγγειακές επιπτώσεις όσων έχουν επιβιώσει από τον HIV», δήλωσε η Καν.