Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι περιμένει να δει στην πράξη αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να προσέλθει καλόπιστα στο τραπέζι του διαλόγου και πως η νέα «πρόσκληση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στάχτη στα μάτια». Ωστόσο έχει τοποθετήσει με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο
Ανεβαίνει εκ νέου το θερμόμετρο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη να επαναφέρει την επιθετική ρητορική και τη δεύτερη να διαμηνύει μεν πως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για διάλογο των δύο χωρών είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, ωστόσο να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Το ισχυρό μήνυμα αποτροπής που εκπέμπουν καθημερινά -και μάλιστα όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα- οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνει ότι η Αθήνα, όχι απλά έχει πλέον τοποθετήσει με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές», αλλά εμφανίζεται αποφασισμένη να τις κρατήσει αφού οποιαδήποτε υποχώρηση θα σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Το σαφές αυτό μήνυμα προς την γείτονα αποτυπώνεται στη δήλωση του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. «Αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό πλοίο, ξέρουμε τι θα κάνουμε και εμείς. Όλες οι δράσεις καθημερινά αναλύονται» τόνισε, υποστηρίζοντας πως «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στα εθνικά μας συμφέροντα».
«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ένα συστατικό που είναι μοναδικό. Είναι η αίσθηση της φιλοπατρίας και η αίσθηση του ηθικού του καθήκοντός τους. Είναι σωστά εκπαιδευμένες, έχουν υψηλό ηθικό και έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλωστε, καθημερινά εκπαιδευόμαστε για αυτό» ανέφερε ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, το πλέον θερμό κλίμα είναι στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή. «Υπάρχουν πολλοί δρώντες και στο θέμα της Συρίας και της Λιβύης και πολλά συμφέροντα που αλληλοσυγκρούονται. Σε όλα έχει συμμετοχή η Τουρκία. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία σταθερά. Το πλέον σταθερό μέρος στην εξίσωση αυτή είναι η Ελλάδα που έχει δείξει ότι είναι ένα κράτος που μπορείς να βασίζεσαι. Αυτό είναι μήνυμα προς τα έξω και προς εσωτερικό. Εμείς ως γνώμονα έχουμε και το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας».
Η Αθήνα είναι πρόθυμη για διάλογο, ωστόσο οφείλει να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης πλευράς και να εξηγήσει τους όρους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τουρκία συνεχίζει την τακτική εκβιασμών, απειλών και προκλήσεων. Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και διεθνείς συνθήκες.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι περιμένει να δει στην πράξη αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να προσέλθει καλόπιστα στο τραπέζι του διαλόγου και πως η νέα «πρόσκληση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στάχτη στα μάτια».
«Θέλουμε να υπάρχει διάλογος, να λύσουμε κάποια θέματα. Σε ένα πλαίσιο με ισότητα, ισονομία, και βεβαίως όχι σε ένα πλαίσιο που θα είναι σε βάρος της χώρας μας. Δεν θα διατυπώνονται απειλές απέναντι στη χώρα μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής.
Διάλογος μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση της προκλητικότητας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε πως «έχουμε αποδείξει πάντα ότι θέλουμε τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Όμως μετά από την τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας είναι βασική προϋπόθεση να υπάρξει άμεση, έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το ένα και μοναδικό ζήτημα της διαφοράς μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο νοτίως της Κρήτης, υποστήριξε πως «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι προφανές από τις εξελίξεις τελευταίων μηνών, ότι η Τουρκία, μετά την εξέλιξη που είχαμε στο Έβρο και στις Καστανιές στο τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να ισοσκελίσει τις εντυπώσεις, γιατί κατάλαβε ότι ο εκβιασμός, ο οποίος προσπάθησε επί πολύ καιρό να χρησιμοποιήσει απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ξεφούσκωσε».
«Επομένως είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι θέλουμε την καλή γειτονία. Όμως για να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, θέλει και τους δύο να την πιστεύουν» πρόσθεσε.
Τσαβούσογλου: Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας
Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί με τα όπλα το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ουσιαστικά προανήγγειλε θερμό επεισόδιο αν η Ελλάδα θελήσει με το πολεμικό της ναυτικό να αποτρέψει τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει η Τουρκία νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Στο ερώτημα τι θα κάνει η Τουρκία, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εμποδίσει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε:
«Ας προσπαθήσει» και πρόσθεσε προκλητικά: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».