Τύμπανα πολέμου στη Λιβύη: Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» Αίγυπτος και Τουρκία

Τύμπανα πολέμου στη Λιβύη: Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» Αίγυπτος και Τουρκία

Από μια κλωστή κρέμεται η εμφύλια πολεμική σύρραξη στη Λιβύη με τη μία μετά την άλλη τις εμπλεκόμενες -έμμεσα ή άμεσα- δυνάμεις να παίρνουν θέση και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Από μια κλωστή κρέμεται η εμφύλια πολεμική σύρραξη στη Λιβύη με τη μία μετά την άλλη τις εμπλεκόμενες -έμμεσα ή άμεσα- δυνάμεις να παίρνουν θέση και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τις οποίες κάλεσε τον στρατό της χώρας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη πυροδότησαν καταιγιστικές εξελίξεις, με την Τουρκία από την πλευρά της να αψηφά τις προειδοποιήσεις τασσόμενη στο πλευρό του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούν σε αποκλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συντηρεί την κόντρα με την Τουρκία, επικρίνοντας τη στάση της στη λιβυκή κρίση και λέγοντας ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια».

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά
Η επιμονή της Τουρκίας με απροκάλυπτο πλέον τρόπο να αναμιχθεί στον Λιβυκό εμφύλιο προκειμένου να «χαρίσει» την νίκη στην πλευρά του Σάρατζ, έχει βάλει «φωτιά» στην περιοχή και να οδηγεί σε περιφερειακή σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο σε βάση του Αιγυπτιακού Στρατού στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη, ουσιαστικά προανήγγειλε την απόφαση του Καΐρου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν θεωρήσει ότι κλιμακώνεται η απειλή για την Αιγυπτιακή Εθνική Ασφάλεια. Προειδοποίησε, δε, ότι δεν θα επιτρέψει σε παραστρατιωτικές και άλλες ομάδες να ελέγξουν περιοχές στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναφερόμενος βεβαίως στους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ και προσδοκούν στην επιστροφή τους στην Αίγυπτο ανατρέποντας την σημερινή κυβέρνηση.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τη Σύρτη, το σημαντικό αυτό λιβυκό λιμάνι που -εκτός της στρατηγικής θέσης που έχει- φιλοξενεί σημαντικό μέρος των ενεργειακών υποδομών της χώρας, καθώς η κατάληψή της είναι ο επόμενος στόχος των δυνάμεων του Σάρατζ με την τουρκική υποστήριξη.

«Οι δηλώσεις Σίσι δεν έχουν καμία βάση» απαντά η Άγκυρα

Παίρνοντας τη σκυτάλη τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι η προειδοποίηση της Αιγύπτου δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία να στηρίξει τους λίβυους συμμάχους της.

«Οι δηλώσεις του Σίσι δεν έχουν καμία βάση» δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος και διεμήνυσε πως «η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα υπαναχωρήσουν από την αποφασιστικότητά τους».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), Γιασίν Ακτάι, υποστήριξε πως «ο Σίσι δεν έχει τα κότσια να το επιχειρήσει αυτό».

Ο Ακτάι εκτίμησε ότι η απευθείας επέμβαση της Αιγύπτου δεν θα υποστηριχθεί από την Αλγερία και θα θέσει την Αίγυπτο εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ (την Τουρκία).

Παρέμβαση από ΗΠΑ και Βρετανία

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη, προτρέποντας τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να στηρίξουν την αιγυπτιακή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές. Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC).

Θέση υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Λιβύη με μήνυμα που αφορά και την Τουρκία έλαβε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν (την ένταση), να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο» δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

Πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο επιδίδει αυτό το μήνυμα στην Τουρκία και σε όλους τους άλλους εξωτερικούς παράγοντες των οποίων η δραστηριότητα συνεχίζει να πυροδοτεί τη σύρραξη».

«Πυρά» Μακρόν κατά Τουρκίας
Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συντηρεί την κόντρα με την Τουρκία, επικρίνοντας τη στάση της στη λιβυκή κρίση και λέγοντας ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια».

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Μάλιστα, ο Μακρόν έκανε γνωστό ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την κρίση στη Λιβύη.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ