Πόσο νόμιμη είναι άραγε η παρακολούθηση της θέσης μας μέσω Android;
Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Αριζόνα, Mark Brnovich, έβαλε στο στόχαστρο την Google κατηγορώντας τη ότι παρακολούθησε παρανόμως τις κινήσεις χρηστών του Android χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ακόμα και σε συσκευές που είχαν απενεργοποιημένο τον γεωεντοπισμό (location).
Σύμφωνα με τη «Washington Post», η μήνυση ισχυρίζεται πως η Google άφησε ανοιχτό το location να δουλεύει στο περιθώριο για κάποιες εφαρμογές, όπως τον καιρό, τον Chrome και τη μηχανή αναζήτησης, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες είχαν απενεργοποιημένη την επιλογή στη συσκευή τους.
Η Google ισχυρίζεται, από την άλλη, πως έχεις τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις όλες τις επιλογές γεωεντοπισμού, πηγαίνοντας βέβαια βαθύτερα στη λειτουργία του Android.
Η Google έχει βρεθεί και στο παρελθόν στη δίνη του κυκλώνα, γι’ αυτό και έχει απαντήσει αποφασιστικά με μια σειρά μέτρων που κάνουν ευκολότερη, για παράδειγμα, την αυτόματη διαγραφή τέτοιων δεδομένων γεωεντοπισμού. Ή σταματώντας το «ψαχούλεμα» από τρίτες εφαρμογές στα προσωπικά μας δεδομένα. Χωρίς τη συγκατάθεσή μας τουλάχιστον.
Ο εισαγγελέας ζητά από την Google να πληρώσει στους χρήστες ό,τι μπορεί να έχει αποκομίσει οικονομικά από τέτοια δεδομένα. Η πολιτεία της Αριζόνα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων για κάθε τέτοια υπόθεση παραβίασης.
Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων μας, αλλά και ο τρόπος εξασφάλισής τους, είναι προφανώς πολύ μεγάλο πράγμα για να μείνει στη διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρίς κανέναν έλεγχο.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, αλλά και πολιτειακοί νομοθέτες, είναι πλέον στο κατόπι των τεχνολογικών κολοσσών, παρακολουθώντας αν και κατά πόσο συμμορφώνονται με τους νόμους…