Μπορεί ως επί το πλείστον να βγάζεις selfies, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γνωρίζεις όλα όσα κάνουν μία φωτογραφία ιδανική. Πόσο μάλλον όταν θέλεις να την ανεβάσεις στο Instagram σου και να τραβήξεις όλα τα βλέμματα των φίλων σου. Ο Mark Hoppen είναι φωτογράφος και έχει εργαστεί στη Νέα Υόρκη για εφημερίδες και περιοδικά. Με την άφιξη των social media στη ζωή μας, δίνει τα δικά του tips για να μεταμορφώσεις μία φωτογραφία στο Insta σου σε εξαίσια.
Χρησιμοποίησε φυσικό φως
Ειδικότερα το φως, είναι θεμέλιο για να μπορέσεις να βγάζεις εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μην προτιμάς όμως λάμπες και φωτιστικά για να κάνεις εφέ. Όσο πιο πλούσιο είναι το φυσικό φως σε μία φωτογραφία, τόσο περισσότερο θα μπορέσεις να παίξεις μετά με τα φίλτρα που θέλεις.
Ωστόσο μην το παρακάνεις
Μπορείς κάλλιστα να «ανοίξεις» την φωτεινότητα σε μία φωτογραφία με ένα σωρό εργαλεία, αλλά πολύ δύσκολα θα έχεις καλό αποτέλεσμα σε μία εικόνα με υπερβολικό φως. Θυμίσου ότι έχεις κινητό και όχι επαγγελματικό πρόγραμμα σε υπολογιστή. Προσοχή λοιπόν να μην υπάρχει υπερβολική έκθεση από φως στις φωτογραφίες σου.
Το σωστό timing: Οι φωτογραφίες με φίλους δεν έχουν ώρα και παραγγελία. Όμως αν θες να βγάλεις μία καλή εικόνα, υπάρχουν και τα φίλτρα της φύσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα αν θες να βγάλεις το απόγευμα, τα σύννεφα είναι φίλοι σου τόσο για το φως που θα κρύψουν όσο και για την σκέδαση που θα δημιουργηθεί. Δοκίμασε το.
O κανόνας του 3: Σε μία φωτογραφία, η σύνθεση αποτελείται από τα εξής χαρακτηριστικά: το χρώμα, το σχήμα, την υφή και τα λοιπά στοιχεία που συναντά κανείς σε μία εικόνα. Ένας άγραφος νόμος για μία safe και καλή φωτογραφία, είναι ο κανόνας του 3. Χωρίζεις δηλαδή την εικόνα σε ένα κάδρο 3×3 για να υπάρχει ισορροπία σε όλα τα στοιχεία μέσα στην εικόνα σου. Δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει όλες οι φωτογραφίες σου να είναι έτσι, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες πόζες.
Η ασυμμετρία: Όταν ένα αντικείμενο είναι ασύμμετρο, χρειάζεται διόρθωση για το κάδρο της φωτογραφίας. Όμως η ισορροπημένη ασυμμετρία, είναι η περίπτωση όπου ένα αντικείμενο που εκ πρώτης όψης μοιάζει ασύμμετρο, ισορροπείται από κάποιο άλλο που το υποστηρίζει στο χώρο. Όπως συμβαίνει στη φωτογραφία.
Δοκίμαζε διαφορετικές γωνίες: Μην πηγαίνεις πάντα για το προφανές. Δοκίμασε πολλές διαφορετικές γωνίες που ενδεχομένως θα δώσουν το θέμα της εικόνας με πολύ πιο ζωντανό τρόπο από ότι περίμενες.
Δώσε έμφαση στο βάθος: Στη φωτογραφία υπάρχει μία ορολογία που ονομάζεται κατευθυντήριες γραμμές. Δουλειά τους είναι να αποδώσουν με επαρκή και πρωτότυπο τρόπο την αίσθηση του βάθους που έχει μία εικόνα. Ουσιαστικά αυτό που θες να κάνεις, είναι να αποδώσεις το μέγεθος ενός αντικειμένου με βάση την θέση του. Ο παρατηρητής ξεχωρίζει το εμπρός πλάνο και το μεσαίο ή πίσω φόντο, αλλά αυξομειώνοντας τις φαινομενικές αποστάσεις ανάμεσα στα αντικείμενα, χαρίζεις στην εικόνα σου αυτό που ονομάζουμε βάθος. Και θέλεις πάντα να το κάνεις με σωστό τρόπο.
Να είσαι πάντα δημιουργικός: Τελευταίο αλλά κύριο, είναι να μην ξεχνάς να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Γίνε δημιουργικός και προτίμησε κάδρα και θέματα που ξεφεύγουν από τα δεδομένα και τα κλισέ που προτιμά ο κόσμος στο Instagram. Ακόμη και αν η φωτογραφία δεν θα σου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο πειραματισμός θα σε κάνει καλύτερο φωτογράφο.