Με τον δικό του τρόπο, πιλοτάροντας το αεροπλάνο του με το όνομα «Το πνεύμα του Νίκου Καββαδία», θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ ένας Έλληνας πιλότος από τον Καναδά.
Με τον δικό του τρόπο, πιλοτάροντας το αεροπλάνο του με το όνομα «Το πνεύμα του Νίκου Καββαδία», θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ ένας Έλληνας πιλότος από τον Καναδά.
Ο Δημήτρης Νεονάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεντρικό, ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας ενώ έχει ζήσει και στην Κρήτη. Πριν από 35 χρόνια, στα 22 του, κι αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στον Καναδά. Από τότε ζει στη Νέα Σκοτία όπου ασχολείται επαγγελματικά με το real estate και επισκέπτεται «την πατρίδα» του δύο με τρεις φορές τον χρόνο.
Λάτρης των αεροπλάνων και των πτήσεων, στον ελεύθερο χρόνο του κάνει πραγματικότητα το όνειρο παιδιών ΑΜΕΑ ταξιδεύοντας μαζί τους στους αιθέρες και μάλιστα καλύπτοντας ο ίδιος τα έξοδά τους.
Λίγες ημέρες μετά την είδηση της ρατσιστικής δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ ο Έλληνας πιλότος δεν έμεινε άπραγος: μέσω μιας εφαρμογής αεροπορίας «ζωγράφισε» το σχέδιο μιας υψωμένης γροθιάς σαν διαδρομή πτήσης. Μετά πέταξε με το αεροπλάνο του ακολουθώντας τις γραμμές.
«Το αεροπλάνο μου είναι το μολύβι μου, το ραντάρ είναι το μελάνι, και ο κόσμος κάτω είναι το χαρτί», λέει ο ίδιος στο CNN Greece. Δεν ήταν κάτι αυτονότητο. «Πρέπει να κρατάω σταθερή πορεία, να υπολογίζω την κατεύθυνση και τη δύναμη του αέρα, ειδικά στις στροφές».
Η αγάπη του όμως γι’ αυτό που κάνει και η πίστη στο αποτέλεσμα τον βοηθούν να ξεπερνά τις δυσκολίες. «Αγαπώ τον αέρα και την θάλασσα. Αγαπώ την αεροπορία και την τέχνη. Το γεγονός ότι φέρνω μαζί την αεροπορία και τη ζωγραφική για μένα είναι η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας. Να μπορώ να είμαι στον αέρα και να ζωγραφίζω με το ιπτάμενο», λέει.
Η διαδρομή που σχεδίασε και εκτέλεσε προς τιμήν της κόρης του, Ελένης, η οποία περιμένει το πρώτο παιδί της τον επόμενο μήνα.
Ο συνδυασμός ζωγραφικής και πτήσης είναι ο δικός του τρόπος έκφρασης. Τον χρησιμοποιεί τόσο για εκφράσει γεγονότα της προσωπικής του ζωής, όπως για παράδειγμα η επικείμενη γέννηση του παιδιού της κόρης του, τον Ιούλιο, αλλά και για τραγικά γεγονότα όπως η πρόσφατη τραγωδία στη Νέα Σκοτία, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. Μάλιστα, με αφορμή τις ιδιαίτερες διαδρομές του έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές σε δίκτυα όπως CTV, CBC, New York Times και το CNNi.
«Τώρα ετοιμάζω μια πτήση για τους φοιτητές που δεν αποφοίτησαν», λέει ο Δημήτρης Νεονάκης στο CNN Greece και μας δείχνει το σχέδιό του.
Η επιλογή της συγκεκριμένης διαδρομής ως φόρος τιμής στον Τζορτζ Φλόντι έγινε καθώς η γροθιά αποτελεί ένα σύμβολο κίνησης ενάντια στον ρατσισμό.
«Πρέπει όλοι να μιλήσουμε με θάρρος και πρέπει να το σταματήσουμε», λέει ο Νεονάκης. «Όταν μιλάμε για τον ρατσισμό δεν υπάρχουν σύνορα».
Η κάθε εναέρια ζωγραφιά είναι περίπου 500 – 600 χιλιόμετρα και χρειάζεται δύο με δυόμισι ώρες πτήσης να την ολοκληρώσει
Καθώς το σχεδιάγραμμα έγινε σε διαδρομή πτήσης, μόνο τα ραντάρ μπορούσαν να το εντοπίσουν.
HAPPENING NOW In the skies over Halifax, Canada. https://t.co/v3ZPufQyEs pic.twitter.com/qdn459NpUz
— FlightAware (@flightaware) June 4, 2020
Ο Νεονάκης λέει ότι η εικόνα είναι απλώς η έκφραση των συναισθημάτων του και δεν έχει να κάνει με την πολιτική.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφραστώ και ο δικός μου ο τρόπος είναι στους αιθέρες. Αν και κανείς δεν πρόκειται να το δει, με κάνει να αισθάνομαι όμορφα».
Την ώρα που πετάει ακούγοντας τα λόγια του αγαπημένου του ποιητή Νίκου Καββαδία μελωποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο, δεν ξεχνάει την Ελλάδα.
«Το όνειρο μου είναι να ζωγραφίσω κάτι πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά. Κάποια μέρα σύντομα θα το κάνω. Δεν έχω κάποιο σχέδιο ακόμα στο μυαλό αλλά, εδώ που τα λέμε… Ελλάδα είναι αυτή, οι εμπνεύσεις θα είναι χιλιάδες».