Τζορτζ Φλόιντ: Πολεμικό είναι το κλίμα στους δρόμους δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ μετά το θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
Τις συνέπειες του κύματος οργής που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού προσπαθεί να αντιμετωπίσει και η Νέα Υόρκη, με τα καταστήματα να «οχυρώνονται» με προστατευτικά στα τζάμια υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και λεηλασιών.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ πάνω από 250 διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 140 πόλεις, ενώ πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Βίντεο, τα οποία τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Νέα Υόρκη να επισκευάζουν τις σπασμένες βιτρίνες και τους εργαζόμενους να καλύπτουν με ξύλινες σανίδες τα σημεία που έχουν καταστραφεί.
Looking at the city that I can’t recognize. Sad scenery All lives matter and while what happened to George Floyd was not fair looting and destroying our beautiful city will not fix this problem. May God Bless and protect us all! SHARE IF YOU AGREE
Δημοσιεύτηκε από David B Samadi στις Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας περιπολούν στους δρόμους, έτοιμες να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρχουν νέες ταραχές. Σημειώνεται πως οι αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη από τις 8 μ.μ., κάθε μέρα μέχρι και την Κυριακή.
Χθες, Τρίτη 2 Ιούνιοι, χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία για τον 46χρονο Τζόρτζ Φλόιντ. Πιο έντονες ήταν οι διαδηλώσεις σε Μανχάταν και Μπρούκλιν, όπου υπήρξε και ένας νεκρός.
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο άσκησε κριτική στον δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο για τους χειρισμούς του όσον αφορά τις ταραχές και τις λεηλασίες, σημειώνοντας ότι δεν ανέπτυξε τους αστυνομικούς που χρειάζονταν για την επιβολή της τάξης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, οι 38.000 αστυνομικοί ήταν λίγοι, ενώ ο δήμαρχος θα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια από την Εθνοφρουρά.
Ο Κουόμο κατηγόρησε και την αστυνομία ότι απέτυχε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, κάλεσε τον Κουόμο να απομακρύνει τον Ντε Μπλάζιο από το δημαρχιακό αξίωμά του, εξαιτίας της ανικανότητάς του να χειριστεί την κατάσταση στη Νέα Υόρκη.
Ταραχών συνέχεια
Το κέντρο του Μανχάταν μετατράπηκε σε θέατρο λεηλασιών τη νύχτα της Δευτέρας, γεγονός που ώθησε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες.
Καταστήματα γνωστών εταιρειών, στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ ολόκληρες οδοί είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.
O δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα αρχίσει την Τρίτη έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.
Χιλιάδες διαδηλωτές ανά τον κόσμο στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού
Αθήνα, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Ρίο ντε Τζανέιρο: χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στην αμερικανική πολιτική ηγεσία όσο και στις κυβερνήσεις του κόσμου.
Στο Άμστερνταμ, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ για να αναδείξουν και να διαμαρτυρηθούν για τις ανισότητες μεταξύ λευκών και μαύρων πολιτών του κόσμο.
«Η ρατσιστική βία κατά των μαύρων ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στην Ολλανδία και στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπαν οι διαδηλωτές της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο με το CNNi εθνικό δίκτυο NOS.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την οικεία του γερουσιαστή για να φωνάξουν «Vidas Negras Importam», δηλαδή «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία».
Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εάν ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο πρόβλημα, τότε το ίδιο ισχύει και για τον αντιρατσισμό», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Πληρώνεται για να μη βλέπει».
Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στο Παρίσι, όπου μια μικρή ομάδα πολιτών διαδήλωσε ειρηνικά κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.
Οι διαδηλωτές, μέλη αρκετών αντιρατσιστικών οργανώσεων, φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες και γονάτισαν, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν μπορώ να ανασάνω», «Είμαστε όλοι Τζορτζ Φλόιντ» και «Ο ρατσισμός μάς πνίγει».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές στο Λονδίνο συνελήφθησαν επειδή έσπασαν την καραντίνα για να σταθούν στο πλευρό των Αμερικανών και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας.
«Συμβαίνει παντού στον κόσμο… Οι άνθρωποι επιλέγουν να πιστεύουν ότι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα ρατσισμού αυτή τη στιγμή – το γεγονός ότι κάθονται εκεί νομίζουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής, όπως μεταδίδει το CNNi.
Αντίστοιχη διαμαρτυρία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και άλλες χώρες όπως την Αυστραλία και την Ιρλανδία.
Η έκρηξη οργής στις ΗΠΑ, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη όταν ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του πρώην -πλέον- αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ηγέτες του κόσμου. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν δήλωσε πως αισθάνεται αποτροπιασμό για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσόρισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις στη χώρα της.
Στη δολοφονία αναφέρθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, που τόνισε πως ο ρατσισμός κατά των μαύρων είναι μια πραγματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.