Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Υγείας η επανεξέταση των μέτρων θα γίνεται πλέον κάθε μήνα, αντί κάθε τρεις εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τώρα
Η επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία θα γίνεται πλέον κάθε μήνα, αντί κάθε τρεις εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τώρα, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο των αλλαγών επί τις αρχικής νομοθεσίας για το lockdown, στην οποία περιλαμβάνονται και οι τελευταίες αλλαγές χαλάρωσης των περιορισμών που εφαρμόζονται ήδη από χθες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιμήκυνση της επανεξέτασης των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την εκτίμηση των συνεπειών από τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει με βάση τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη αναπαραγωγής του ιού. Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να επανεξετάζει διαρκώς τα μέτρα και να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για αυτά.
Σύμφωνα εξάλλου με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, θα σταματήσουν οι ενημερώσεις για την πανδημία κατά τα Σαββατοκύριακα, οπότε οι καταγραφές θανάτων και άλλων δεδομένων είναι κατά πολύ μειωμένες.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο κοινοβούλιο για τον κορωνοϊό, παρουσίασε την έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Αγγλίας για τις επιπτώσεις του ιού σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, υπό τον τίτλο «Ανομοιότητες στον κίνδυνο και τις συνέπειες από την Covid-19». Σύμφωνα με την έκθεση αυτή οι πολίτες με καταγωγή από μειονοτικές εθνότητες (μαύροι, Ασιάτες κ.α.) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία. Με βάση το συμπέρασμα αυτό, ο Χάνκοκ, δήλωσε ότι η υπουργός για την Ισότητα, Λιζ Τρας, θα ενημερωθεί για τα συμπεράσματα και θα αναλάβει σχετικές διευθετήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι με καταβολές από το Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν τον διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την ασθένεια σε σχέση με τους υπόλοιπους λευκούς Βρετανούς, όπως επίσης οι άνθρωποι με καταγωγή από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν (και άλλης ασιατικής καταγωγής) ή από την Καραϊβική (και άλλης μαύρης καταγωγής) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε ποσοστό μεταξύ 10-50%. Τα αίτια οφείλονται, εκτός από συγκεκριμένες συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες, στη μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν σε αστικό περιβάλλον και συνωστισμένα σπίτια, σε υποβαθμισμένες περιοχές και να εκτεθούν σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω της δουλειάς τους ή να μην έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες.