«Δυσφορία» Ιταλίας για Ελλάδα: Απειλεί με κλείσιμο συνόρων, αν δεν στείλει τουρίστες

Κορονοϊός: Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει από την πλευρά της Ιταλίας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις 29 χώρες, με τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν από την γείτονα χώρα, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην «ανοίξει» τα σύνορα στους Ιταλούς τουρίστες.

Οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Για τις υπόλοιπες χώρες, προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, με τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μίας ή δύο εβδομάδων.

Όπως ήταν επόμενο η συγκεκριμένη απόφαση των ελληνικών αρχών, έχει επιφέρει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία.

«Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα σε όποιον δεν τη σέβεται» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, σε μία πρώτη αντίδραση.

Ο Ιταλός υπουργός, μάλιστα, αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου, προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος επί του ζητήματος.

«Πιστεύουμε στη συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Όταν πάω στην Αθήνα, θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες» έσπευσε να προσθέσει, σύμφωνα με το Deutsche Welle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί τουρίστες κατακλύζουν κάθε χρόνο τα ελληνικά νησιά, και ιδίως αυτά του Ιονίου, τα οποία αποτελούν παραδοσιακό τόπο διακοπών.

Η λίστα των 29 χωρών

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι ταξιδιώτες από το γκρουπ των 29 χωρών δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό.

Οι πτήσεις, σε πρώτη φάση, θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πάντως, η παραπάνω λίστα των θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

Την ίδια ώρα, όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα ορισμένων ημερών. Επτά αν είναι αρνητικοί στον ιό και 14 αν είναι θετικοί.

Επικοινωνία Δένδια – Ντι Μάιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την άρση μέτρων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.

Η συζήτηση εστίασε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Περαιτέρω, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

O Νίκος Δένδιας συνομίλησε επίσης σήμερα το απόγευμα με τον ομόλογό του της ΜάλταςΕβαρίστ Μπαρτόλο, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά στον τουρισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από