Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το πότε θα γίνονται τεστ και πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνεται με κανόνες
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το πότε θα γίνονται τεστ και πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνεται με κανόνες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο» μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.
Τονίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA).
Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.
Στη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού για τις πρώτες 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα με αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται:
Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Όπως εξήγησε το Σάββατο η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η λίστα είναι δυναμική ενώ στο ερώτημα τι θα ισχύει αν κάποιος ταξιδιώτης από χώρα εκτός της λίστας προσπαθήσει να φτάσει στην Ελλάδα μέσω αεροδρομίου σε χώρα που μπορεί να πετάξει στη χώρα μας, εξήγησε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και πως σε κάθε περίπτωση αυτό που μετρά είναι η χώρα προέλευσης και όχι η υπηκοότητα.
«Αυτό ισχύει και για Έλληνες υπηκόους», είπε η κ. Πελώνη.