Προσοχή! Τι πρέπει να ξέρουν όσοι πέρασαν κορονοϊό για τη μετάδοση του ιού…

Τι τελικά μπορεί να ισχύει απ' όσα γράφονται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σεξουαλικά όσοι έχουν προσβληθεί απ' τον κορονοϊό;

Η συζήτηση επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από το αποτέλεσμα κινεζικής έρευνας που αναφέρει πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αφού εντοπίστηκαν ίχνη του ιού στο σπέρμα των ανδρών.

Τώρα, ένας ανώτερος ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Τμήμα Ελέγχου Νόσων της Ταϊλάνδης ισχυρίστηκε ότι οι ασθενείς που έχουν ξεπεράσει την ασθένεια πρέπει να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στο κρεβάτι με τους συντρόφους τους.

Ούτε… φιλί!
Επικαλούμενος κινεζική μελέτη που προειδοποίησε ότι το σπέρμα μπορεί να μεταφέρει τον ιό, ο Veerawat Manosutthi είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και το φιλί.

Ο Manosutthi ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν τον κορονοϊό, πρέπει να «φορούν προφυλακτικό όταν αρχίσουν να γίνονται ξανά σεξουαλικά ενεργοί ακόμη και μετά από 30 ημέρες».

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι άνδρες που είχαν αναρρώσει από τη μόλυνση είχαν ακόμα το Covid-19 στο σπέρμα τους.

Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα 38 ασθενών που είχαν περάσει την ασθένεια, 15 που ήταν ακόμα στο νοσοκομείο και 23 που είχαν αναρρώσει.

Συνολικά, έξι άνδρες, ή 16%, είχαν τον ιό Sars-CoV-2, ο οποίος προκαλεί κοροναϊό, στο δείγμα σπέρματος τους και δύο από αυτούς είχαν ήδη ξεπεράσει την ασθένειά τους.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει πολύ περισσότερο στους όρχεις και θα μπορούσε να εξαπλωθεί αργότερα μέσω του σεξ.

Αποχή ή προφυλακτικά
Γράφοντας στο περιοδικό JAMA Network Open, ο ερευνητής Δρ Shixi Zhang, από το Δημοτικό Νοσοκομείο Shangqiu, ισχυρίζεται ότι «η επιβίωση του SARS-CoV-2 σε σπέρμα ανδρός που αναρρώνει διατηρεί την πιθανότητα να μολύνει άλλους».

Πρόσθεσε ότι εάν μεγαλύτερες δοκιμές δείχνουν ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σεξ, οι άντρες που αναρρώνουν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να «απέχουν ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικά» για να αποτρέψουν τη μετάδοση.

Μιλώντας στον ιστότοπο ειδήσεων της Ταϊλάνδης Khaosod English, ο Manosutthi είπε ότι «το φιλί πρέπει επίσης να αποφεύγεται, καθώς είναι επίσης γνωστό ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του στόματος».

Τα σταγονίδια της ομιλίας
Τα σχόλιά του έρχονται να ενισχύσουν τις θέσεις των ερευνητών που διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ακόμα και μέσω συνομιλίας.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα σταγονίδια ομιλίας που δημιουργούνται από ασυμπτωματικούς φορείς της ασθένειας είναι ένας τρόπος μετάδοσης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η δυνατή ομιλία μπορεί στην πραγματικότητα να εκπέμπει χιλιάδες σταγονίδια ανά δευτερόλεπτο.

Αυτά τα σταγονίδια σ’ ενα περιβάλλον που είναι στάσιμο εξαφανίζονται εντός 8-14 λεπτών.

Η μελέτη ανέφερε ότι αυτό «επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα η κανονική ομιλία να προκαλεί τη μετάδοση του ιού στον αέρα σε περιορισμένα περιβάλλοντα».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να επαναλάβουν διάφορες φράσεις, ενώ εκείνοι χρησιμοποίησαν ευαίσθητα λέιζερ για να οπτικοποιήσουν τα σταγονίδια που παρήγαγαν.

Εκτίμησαν ότι μόλις ένα λεπτό ομιλίας θα μπορούσε να δημιουργήσει τουλάχιστον 1.000 σταγονίδια ιού.

Η μελέτη διεξήχθη σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον και δεν συνεκτίμησε διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορίας του αέρα και παραλλαγές θερμοκρασίας.

Ο Δρ Michael Cotterell, ερευνητής στο NERC, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης «δεν προκαλούν έκπληξη».

«Οι τεχνικές εργαστηριακής έρευνας που χρησιμοποιούνται είναι καινοτόμες και σίγουρα παρέχουν συναρπαστικά στοιχεία ότι τα σταγονίδια ομιλίας μικρού μεγέθους έχουν σημαντική διάρκεια ζωής (αρκετά λεπτά).

Μία λεπτομέρεια που είναι λιγότερο σαφής αυτή τη στιγμή, είναι αν το αέριο που εισήχθη στο περίβλημα των ερευνητών θα μπορούσε να μολυνθεί απλώς ανοίγοντας το κλείστρο των ηχείων και επομένως εάν όλα τα σωματίδια που λαμβάνονται ως δείγματα αντιστοιχούν σε σταγονίδια ομιλίας.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από