Το βλέμμα τους στην Ελλάδα στρέφουν ενόψει καλοκαιριού Βαλκάνιοι, Ισραηλινοί και Κύπριοι

Περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων για να έρθουν διακοπές

Σε αναμονή για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα βρίσκονται Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ισραηλινοί και Κύπριοι σύμφωνα με το κλίμα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ στις χώρες αυτές.

Παρόλο που η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διευθυντές των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Thessaloniki Convention Bureau, δείχνουν ότι η πρόθεση μεγάλης μερίδας των προαναφερθέντων χωρών επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται μια χώρα που διαχειρίστηκε με ασφάλεια την κρίση που προέκυψε με την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη, με χώρες που χειρίστηκαν εξίσου καλά το θέμα της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε.

Οι προβλέψεις για τις τουριστικές ροές

«Περιμένουμε να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι τόσο υγειονομικά αποτελεσματικά, όσο και εφαρμόσιμα», τόνισε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ανοίξει σταδιακά και όχι “τυφλά” αλλά θα κινηθεί με ασφάλεια, σε συνεργασία με χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Βαλκάνια και Αυστρία.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, από Σερβία, η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 70% σε σχέση με πέρσι, όπως είπε η Σοφία Λαζαρίδου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ. Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις, αγγίζουν περίπου το 10% και έγιναν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ανθρώπους που μειώθηκε το εισόδημά τους ή πήραν υποχρεωτική άδεια λόγω της πανδημίας. Οι τουρίστες που έρχονται από Σερβία στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τα τελευταία χρόνια, με την πλειονότητα εξ αυτών να κατευθύνεται στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Για τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κάθε μια από τις οποίες φέρνει περίπου 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019) μίλησε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι περίπου το 70% των Ρουμάνων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να διευκρινιστεί το θέμα του τεστ και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις και επαφές των δύο χωρών με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο κ.Σταφυλάκης επεσήμανε ότι και η Ουκρανία είναι μια χώρα που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική καθώς μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 60% το 2019 συγκριτικά με το 2018.

Ειδικότερα, για τον οδικό τουρισμό, ο κ.Σταφυλάκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι τουλάχιστον το 70% των Ρουμάνων ταξιδεύουν οδικώς. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες . Η Κεντρική Μακεδονία είναι «νούμερο ένα» προορισμός τόσο για τους Ρουμάνους όσο και για τους Βούλγαρους ενώ από τα χρήματα που δαπανούν στη χώρα μας συνολικά, περίπου το 50% κατευθύνεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το Ισραήλ, η Ελλάδα αποτελεί πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ισραήλ Δημήτρης Βασιλειάδης δείχνοντας μεγάλη προτίμηση και στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε ο κ.Βασιλειάδης, οι Ισραηλινοί αδημονούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που προτιμούν γενικά αλλά και επειδή υπάρχει πολύ καλή φήμη σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση. Ο κ.Βασιλειάδης τόνισε επίσης, ότι εκτός από το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο είναι μια επίσης καλή περίοδος για να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν για ένα διάστημα περίπου τριών εβδομάδων διακοπές και επιλέγουν συνήθως να ταξιδεύουν.

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο συνέργειας με την Κύπρο και η δημιουργία τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραηλ, όπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Κύπρου Θεόδωρος Θαλασσινός. Ο ίδιος τόνισε ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Κυπρίων, καθώς υπάρχουν πολλοί δεσμοί που τους συνδέουν ενώ πολλοί Κύπριοι αγαπούν την πόλη λόγω των σπουδών που έκαναν σ αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος χάρις την καλή διαχείριση της κρίσης μπορούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για τη δημιουργία κοινού τουριστικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει βαρύτητα στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τον οδικό τουρισμό. Η ασφάλεια, τόσο των τουριστών, όσο και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού αλλά και των κατοίκων αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Mακεδονίας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα εστιάσει στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας και στον εσωτερικό τουρισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από