Κορωνοϊός: Πώς την «πάτησε» η Γερμανία με την άρση των μέτρων – Φόβοι μη γίνει Ιταλία

Κορωνοϊός: Πώς την «πάτησε» η Γερμανία με την άρση των μέτρων – Φόβοι μη γίνει Ιταλία

Οι Γερμανοί προέκυψαν... απείθαρχοι γεγονός που ανησυχεί πολύ τους επιδημιολόγους - Οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, βγαίνουν έξω και συνωστίζονται - 101 νεκροί και 798 κρούσματα σε 24 ώρες

Έχοντας σταδιακά άρει τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ο κύριος δείκτης R, ο οποίος αποτυπώνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από κάποιον, άλλον ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο όριο του 1 και έφτασε μέχρι το 1,13. Αυτό σημαίνει, ότι στατιστικά ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον σε 1,13 ανθρώπους ακόμη. Και αυτό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ρυθμός μετάδοσης ήταν μόλις στο 0,65.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λόταρ Βίλερ δήλωσε ότι μονάχα εάν η τιμή R αυξηθεί πάνω από το 1,2 ή 1,3 για αρκετές ημέρες θα ανησυχήσει. Πέντε περιοχές φαίνεται να πλήττονται περισσότερο με την εμφάνιση άνω των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών: Το Βερολίνο και τα κρατίδια της Κάτω Σαξωνίας, Σλέσβιχ Χολστάιν, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Η πραγματικότητα, όμως, ήδη προβληματίζει και τα δεδομένα φαίνεται να φέρνουν όλο και πιο κοντά ένα νέο κύμα πανδημίας. Συνολικά στη Γερμανία έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού 7.634 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 170.000 ( 171.306) . Σ’ ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 101 ασθενείς απεβίωσαν.

Τα στοιχεία αυτά συνιστούν μία αξιοσημείωτη αύξηση, τη στιγμή που η χώρα δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Για την ακρίβεια, απλά «έβρεξε τα πόδια της», χαλαρώνοντας τα μέτρα και ουσιαστικά διανύοντας μία μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα. Καγκελάριος και κρατίδια συμφώνησαν σε ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών.

Τα εστιατόρια και τα καταστήματα πήραν το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά και υπάρχει μία σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης και  υγιεινής. Ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν πάλι το δικαίωμα να δέχονται την επίσκεψη ενός και μόνο ατόμου.

Στους δημόσιους χώρους επιτρέπεται η επαφή ατόμων, αλλά με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέχρι τις 5 Ιουνίου. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και θα διεξάγονται χωρίς τη συμμετοχή θεατών. Τέλος, ως τις 31 Αυγούστου απαγορεύονται μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες.

Δεν έλειψαν πάντως οι ευφάνταστες ιδέες για διασκέδαση όπως το πάρτι που μπορείτε να δείτε στο βίντεο:

Είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η Γερμανία ενδέχεται να ακολουθήσει την παλινδρόμηση που σημειώθηκε στη Νότια Κορέα. Εκεί, τουλάχιστον 85 νέα κρούσματα συνδέονται με την ανίχνευση των επαφών ενός άντρα που επισκέφθηκε νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που ανεβλήθη το άνοιγμα των σχολείων και εξετάζεται σοβαρά η επαναφορά μερικών από τα μέτρα που είχαν χαλαρώσει.

Η επιδημιολογική ομάδα της Γερμανίας ανησυχεί με την απειθαρχία και μία γενικότερη ανεμελιά που παρατηρείται. Σε αντίθεση με την Ιταλία, η χώρα δεν βίωσε δραματικά την πανδημία και έτσι οι πολίτες της δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Μαζικά έσπευσαν οι Γερμανοί να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό. Συνωστισμός παρατηρήθηκε στις πλατείες, στα πάρκα, αλλά και στα μπαρ.

Επιπλέον, σημειώθηκαν και μαζικές διαμαρτυρίες κατά του lockdown. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ανθρώπων: από τη μία αυτοί που ανησυχούν για την οικονομία και διάφοροι άλλοι εκκεντρικοί που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ARD ένας διαδηλωτής δήλωσε πως «παίρνω τις πληροφορίες μου από το ίντερνετ και δεν ακούω αυτά που μας λένε κάθε μέρα στις ειδήσεις η τηλεόραση και οι εφημερίδες».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν έχει αναφερθεί σε αυτό το φαινόμενο, δηλώνοντας ότι δεν θα ξαφνιαζόταν εάν τον Μάιο και τον Ιούνιο «δεν μπορούμε πια να ελέγξουμε την κατάσταση». Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση έξαρσης τα μέτρα θα επανέλθουν. Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης δύσκολα θα επαναφέρει το lockdown, αλλά οπωσδήποτε θα έθετε οδυνηρά διλήμματα. Ήδη πολλές εταιρίες σταμάτησαν την παραγωγή τους και καταστήματα έκλεισαν. Το γερμανικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά περίπου 20-25% για αρκετές εβδομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ