Μεγάλο πλήγμα για την ισότητα των φύλων, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν κυρίως τομείς που απασχολούν μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών
Η ύφεση που επέφερε ο κορωνοϊός έχει καταστρέψει την αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο, και με βάση τελευταία στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο για τις γυναίκες, σχεδόν από κάθε άποψη.
Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των υπαλλήλων στους τομείς της φιλοξενίας και της διασκέδασης, οι οποίοι συρρικνώθηκαν κατά 50% μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι ΗΠΑ προχωρούσαν προς το lockdown. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλευτών, πράγμα που τις φέρνει στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.
Οι παλαιότερες κρίσεις είχαν πλήξει κυρίως τις ανδροκρατούμενες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της κρίσης του 2008 χάθηκαν αμέτρητες θέσεις εργασίας στους τομείς της οικοδομής και των έργων υποδομής, οι οποίες καταλαμβάνονταν από άνδρες.
Αυτή τη φορά η κατάσταση διαφέρει.
Έκθεση για τις θέσεις εργασίας που κυκλοφόρησε την Παρασκευή αποκάλυψε τη χειρότερη κρίση ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση. Η οικονομία των ΗΠΑ έχασε 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο για τον Απρίλιο, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο και που οδήγησε τον δείκτη ανεργίας στο 14,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 1948, όταν άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία.
Για τις γυναίκες, οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι. Το ποσοστό της γυναικείας ανεργίας σκαρφάλωσε στο 15,5%, όταν το αντίστοιχο για τους άνδρες ανήλθε σε 13%. Οι έγχρωμες γυναίκες δέχθηκαν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, με το ποσοστό ανεργίας να αγγίζει το 16,4% για τις μαύρες γυναίκες και το 20,2% για τις ισπανόφωνες.
Συνολικά, αν και οι γυναίκες αποτελούσαν το 50% του εργατικού δυναμικού τον Φεβρουάριο, εκπροσωπούνται κατά 59% στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.
Ένα πλήγμα για την ισότητα
Οι γυναίκες βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση ήδη πριν την πανδημία, για αρκετούς λόγους.
Πρώτα από όλα, αποτελούν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στους τομείς της φιλοξενίας και της λιανικής πώλησης. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανίδες είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα.
Επιπλέον, οι γυναίκες αποταμιεύουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη σύνταξή τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν εξ αρχής πιο περιορισμένα έσοδα, όμως δεν αποκλείεται να εργάζονται για λιγότερα χρόνια και να θέτουν άλλες προτεραιότητες, όπως την αποπληρωμή χρεών.
Αν και η συνολική εικόνα της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι επιχειρήσεις θα ανοίγουν και πάλι, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο τομέας της φιλοξενίας θα αργήσει πολύ να ανακάμψει σε σχέση με τους υπόλοιπους, καθώς οι καταναλωτές ενδέχεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τους κινηματογράφους.
Άλλη μια επιπλοκή; Οι γυναίκες των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι περισσότερο επιβαρυμένες με την φροντίδα των παιδιών, πράγμα που θα καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά ακυρωθούν.
Συνολικά, οι μαζικές απολύσεις ενδέχεται να δυσχεράνουν τις συνθήκες για το σύνολο του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Οι πολίτες που ανησυχούν για την εξάντληση των επιδομάτων που έχουν λάβει, ίσως είναι πρόθυμοι να δεχτούν την οποιαδήποτε δουλειά, γεγονός που θα μειώσει την ικανότητά τους να διαπραγματευτούν με τους υποψήφιους εργοδότες, με αποτέλεσμα την μείωση των μισθών. Και αυτό αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως βλαβερό για τις γυναίκες.