Σχέδιο «restart στον τουρισμό»: Πώς θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία και παραλίες-Τι αλλάζει στις πτήσεις

Σχέδιο «restart στον τουρισμό»: Πώς θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία και παραλίες-Τι αλλάζει στις πτήσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο όπως λένε οι αρμόδιοι, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη καθώς τίποτα από όσα κάναμε πριν την πανδημία δεν θα είναι το ίδιο σε αυτήν την φάση.

Οι προσδοκίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και όλοι γνωρίζουν ότι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας για την Ελλάδα, θα είναι οι τουρισμός και όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες που κινούνται γύρω από τον κλάδο.

Η σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων εσωτερικού θα αποτελέσει επί της ουσίας το… τεστ ντράιβ για να πατηθεί το «start» για τις πτήσεις εξωτερικού. Το βασικό σενάριο του κυβερνητικού σχεδίου φέρεται να προβλέπει την άρση των περιορισμών στις πτήσεις εξωτερικού από 1η Ιουλίου. Κύριος στόχος είναι να προσελκυστούν όσο γίνεται περισσότεροι ξένοι επισκέπτες τον Αύγουστο.

Παράλληλα οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να προσανατολίζεται στην επανέναρξη των πτώσεων εσωτερικού την 1η Ιουνίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται και οι πτήσεις να ακολουθήσουν τον δρόμο που ακολουθούν και άλλα μέτρα άρσης περιορισμών. Έτσι, εάν η επιδημιολογική εικόνα είναι σε επιθυμητό επίπεδο και σε συνεχή φθίνουσα πορεία, δεν αποκλείεται να δούμε την κυβέρνηση να λαμβάνει απόφαση για επανέναρξη των πτήσεων εντός Ελλάδος ακόμα και μέσα στον Μάιο με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Πώς αλλάζουν τα ταξίδια με αεροπλάνο

Πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες εισάγουν νέες πολιτικές υγείας και ασφάλειας τόσο για τους επιβάτες όσο και για το πλήρωμα καμπίνας σε όλο τον κόσμο.

Οι πτήσεις θα είναι πιο δύσκολες. Ένας μικρότερος αριθμός αερομεταφορέων θα χρησιμοποιεί μειωμένα δρομολόγια και θα εφαρμόζει μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, τα οποία συνέταξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση με προορισμό την Ελλάδα, είναι να έχει λάβει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
  • Η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές
  • Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ
  • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Οι αλλαγές των αεροπορικών στο εξωτερικό

Όπως μεταδίδει το BBC, ενώ περίπου το 90% των διεθνών πτήσεων έχουν ακυρωθεί, οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν να συνεχίσουν σταδιακά τα αεροπορικά ταξίδια από αυτόν τον μήνα.

Ο αμερικανικός αερομεταφορέας Delta δήλωσε ότι απαιτεί από τους επιβάτες να φορούν μάσκα ή άλλο κάλυμμα προσώπου στην περιοχή του check-in, στα σαλόνια αναμονής, σε περιοχές της πύλης επιβίβασης και μέσα στα αεροπλάνα για ολόκληρη την πτήση.

Η American Airlines και η United δήλωσαν επίσης ότι απαιτούν μάσκες για τους επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα της καμπίνας.

Οι αερομεταφορείς λένε ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα καθώς αρχίζουν ξανά τις πτήσεις. «Αναζητούμε την ευημερία των πελατών μας για να τους δώσουν ηρεμία ενώ ταξιδεύουν μαζί μας», δήλωσε ο Kurt Stache, εκπρόσωπος της American Airlines.

«Προχωράμε γρήγορα σε αυτές τις βελτιώσεις και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ταξιδιωτική εμπειρία για τους πελάτες και τα μέλη της ομάδας μας καθώς προχωράμε μαζί αυτές τις ώρες». «Τα καλύμματα προσώπου θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους επιβάτες και εμείς θα παρέχουμε μάσκες στους επιβάτες δωρεάν», δήλωσε η Maddie King, εκπρόσωπος της United Airlines.

Αλλά, δεν υποχρεώνουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες τους επιβάτες να φορούν μάσκες προσώπου. Η Qantas είπε ότι «δεν απαιτείται στην Αυστραλία να φορούν μάσκες. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση ή τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τα ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών».

Ο Αυστραλός εθνικός αερομεταφορέας δήλωσε στον ιστότοπό του: «Ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού σε αεροσκάφος θεωρείται χαμηλός, έχει εφαρμοστεί κοινωνική απόσταση σε όλες τις πτήσεις». Αυτή τη στιγμή ακολουθεί οδηγίες από τους επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Αυστραλίας. Όταν πρόκειται για μια παγκόσμια πολιτική που πρέπει να ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες, υπάρχουν διάφοροι φορείς που προσφέρουν καθοδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών. (ΙΑΤΑ).

«Η χρήση μάσκας σε πτήση είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνονται σε έναν χάρτη πορείας της βιομηχανίας για την επανεκκίνηση των πτήσεων που συζητάμε με τους ενδιαφερόμενους και τις κυβερνήσεις του κλάδου», δήλωσε εκπρόσωπος της IATA.

Οι αεροπορικές εταιρείες εισάγουν μια σειρά μέτρων ασφαλείας για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για προσωρινά μέτρα ή περισσότερο μακροπρόθεσμα. Τα κυριότερα μέτρα, όπως η απολύμανση πριν από την πτήση των κοινόχρηστων περιοχών εφαρμόζονται ευρέως μαζί με τη μείωση του αριθμού των ατόμων σε κάθε πτήση. Οι επιβάτες ενθαρρύνονται επίσης να έχουν μαζί τους τα δικά τους τρόφιμα και ποτά για να μειώνεται η επαφή με το πλήρωμα.

Νέα δεδομένα για τα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχεία θα πρέπει πλέον να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα του check-in σε υπαίθριο χώρο. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος σε μη διαμένοντες και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου στα καθίσματα των εστιατορίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του καταλύματος θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και τον περιορισμό της επέκτασης σε προσωπικό και ενοίκους. Θα πρέπει επίσης να ορίσει υγειονομικό υπεύθυνο και αρμοδιότητες του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στο σύνολό του εκπαιδευμένο (π.χ. με τηλεκπαίδευση) και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με γιατρό.

Οι όροι καθαριότητας και απολύμανσης των καταλυμάτων αναμένεται να είναι εξαντλητικοί. Τα δωμάτια θα θα πρέπει να αερίζονται καλά κατά τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των διαμονών. Επίσης, θα συνίσταται μη συχνός καθαρισμός δωματίου κατά τη διάρκεια της διαμονής (με στόχο την αποφυγή επαφής των εργαζομένων καθαριότητας με πιθανό κρούσμα και περαιτέρω μετάδοση) και κατάργηση της καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών, καθώς και της βραδινής ετοιμασίας παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη είναι μεταξύ των μέτρων.

Τι αλλάζει στις παραλίες

Διαφορετικά όμως θα είναι και οι εξορμήσεις στην παραλία. Οι λουόμενοι θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις 1,5 μέτρου και η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες και 5 μέτρων στις μη οργανωμένες.

Όσον αφορά τις ομπρέλες και τα καθίσματα, θα πρέπει να αποθαρρύνεται η τοποθέτηση πετσέτας/ψάθας από τους λουομένους σε σημείο που που θα μειώνει την απόσταση των 3 μέτρων. Τα καθίσματα (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ κ.λπ.), τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης προσωπικού και οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει να είναι όλα κατασκευασμένοι από υλικά που επιδέχονται αποτελεσματική απολύμανση μεταξύ των χρήσεών τους από διαφορετικούς πελάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του ΕΟΔΥ για τις παραλίες περιλαμβάνεται και σύσταση για τη θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων λουομένων. Για παράδειγμα, οι ευπαθείς ομάδες λουομένων συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία και να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12.00 το μεσημέρι.

Ως προς την κολύμβηση σε μη οργανωμένες παραλίες, η απόσταση μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Οι ευπαθείς ομάδες λουομένων επιτρέπεται να παραμένουν στην παραλία έως τις 12 το μεσημέρι και οι αποστάσεις μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ