Ο Observer συγκρίνει την αντίδραση στον κοροναϊό σε Ελλάδα και Βρετανία

Ο Οbserver συγκρίνει το χάος που επικράτησε με τον κοροναϊό στη Βρετανία με τον έλεγχο της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες έκπληκτοι με το βρετανικό χάος για τον Covid καθώς αίρεται το lockdown τους έπειτα από 150 θανάτους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Observer που συγκρίνει την αντιμετώπιση της πανδημίας στις δύο χώρες.

Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ περιγράφει πως πολλοί έσπευσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πριν από την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία, εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπισε αρχικά τον κοροναϊό η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Αναφέρεται ενδεικτικά στην περίπτωση του Παύλου Παντελίδη. Όταν ο επιχειρηματίας συνειδητοποίησε ότι η πανδημία του κοροναϊού κινούνταν προς τα δυτικά, ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο, οδήγησε ως το Νότινγχαμ όπου σπουδάζει η κόρη του και μαζί επέστρεψαν την επόμενη ημέρα. «Οι Βρετανοί είναι μαχητές, αλλά έβλεπα ότι το υποτιμούσαν αυτό», εξήγησε.

Ήταν η εποχή που ενώ ο κοροναϊός σάρωνε τη βόρεια Ιταλία, ο Μπόρις Τζόνσον έδειχνε ανησυχητικά σημάδια εφησυχασμού, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι Έλληνες, όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν μείνει έκπληκτοι και ανήσυχοι από τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης, συνεχίζει ο Observer.

Χάος στη Βρετανία, υπό έλεγχο στην Ελλάδα
«Η χαοτική στρατηγική της Βρετανίας, η αρχική χαλαρή προσέγγιση και ο υψηλός αριθμός θανάτων αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό σε μια χώρα που, παρά τις εξαντλητικές συνέπειες της κρίσης που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, κράτησε τον ιό υπό έλεγχο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η διαχείριση της πανδημίας από τον Τζόνσον είχε σχεδόν μεσογειακό στυλ, ήταν επιπόλαιη και ανέμελη», σχολιάζει οικονομικός αναλυτής.

Σε αντίθεση με τους πάνω από 31.000 που έχουν καταλήξει λόγω της ασθένειας στη Βρετανία, η Ελλάδα έχει καταγράψει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θανάτων στην Ευρώπη, έπειτα από την επιβολή σκληρών μέτρων, από νωρίς, για τον περιορισμό της επιδημίας, συνεχίζει ο Observer.

Υπήρξε μια έντονη αλλαγή για μια χώρα που συνήθως συνδέεται με πολιτική ανυπακοή και ανικανότητα, αμφότερα αποτέλεσμα ενός δυσλειτουργικού κράτους, αναφέρει ακόμη.

Την ώρα που η Βρετανία μπαίνει σε μια εβδομάδα αβεβαιότητας για το αν θα χαλαρώσει το lockdown, οι Έλληνες ετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική σεζόν, γράφει ο Observer, συγκρίνοντας τον τρόπο που οι δύο χώρες αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό.

Εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έως τώρα έχει αντισταθεί στον πειρασμό να κομπάσει. Αλλά καθώς οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να μιλούν για μια επιπεδοποίηση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ρεκόρ υποστήριξης για την κυβέρνησή του. Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και την ντροπή, αισθήματα που κυριάρχησαν όσο η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επίσης έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών», γράφει η ανταποκρίτρια του Observer.

Η αντοχή που απέκτησαν οι Έλληνες τα χρόνια της κρίσης μπορεί να τους προετοίμασε να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία, λένε αναλυτές.

«Αλλά στον Μητσοτάκη επίσης αναγνωρίζεται αποφασιστική ηγεσία, για το κλείσιμο της οικονομίας- μια αναποδιά όταν μόλις άρχιζε να ανακάμπτει- και για τη συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες από την αρχή», συνεχίζει η δημοσιογράφος.

«Ο ηγέτης της Ελλάδας κατάλαβε ότι το Eθνικό Σύστημα Υγείας – που είχε πληγεί από την κρίση – σύντομα θα κατέρρεε αν ο ιός δεν περιοριζόταν, ενώ κλήθηκαν λοιμωξιολόγοι, που ανέλαβαν τις καθημερινές ενημερώσεις».

«Είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας, που διαβάζει κάθε μελέτη, κάθε έρευνα για τον ιό. Μαθαίνει για Έλληνες σε υψηλά πόστα σε φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού και επικοινωνεί μαζί τους», είπε στον Observer συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από