Αγνωστο παραμένει πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις. Η Ελλάδα αρχικά αναζητά τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικώς.
H Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ήλιο, τις παραλίες και τα νησιά της. Αντίστοιχα θεωρούνταν πρόκληση όποιος κατάφερνε να βρει μια ξαπλώστρα στις πολυσύχνατες παραλίες της Κροατίας.
Η πανδημία του κοροναϊού απειλεί να τινάξει στον αέρα την καλοκαιρινή σεζόν, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των δυο χωρών, που έλαβαν γρήγορα μέτρα για να σταματήσουν την επιδημία, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το BBC κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων που πήραν οι δύο χώρες και εστιάζοντας στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό τους.
Στην Κροατία το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 25 Φεβρουαρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Μια μέρα μετά στις 26 Φεβρουαρίου καταγράφηκε στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις:
27 Φεβρουαρίου: ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
10 Μαρτίου: έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια
12 Μαρτίου: Η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους · καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κοροναϊό
13 Μαρτίου: κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια
22 Μαρτίου: επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία
«Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για βόλτα με τα κατοικίδιά τους», σημειώνει το BBC, τονίζοντας πως τα μέτρα ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποσό 247.800 ευρώ.
Όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία».
Το ελληνικό Πάσχα και η Θεία Κοινωνία
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προερχόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις της και τη θεία κοινωνία.
«Η Εκκλησία της Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί σώμα και αίμα Χριστού, αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη».
Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στο θέμα τονίζοντας: «Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων»,προσθέτοντας πως «πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες. Αυτό που ισχύει για τις δημόσιες συγκεντρώσεις θα ισχύει και για τις εκκλησίες».
Ολες οι λειτουργίες του Πάσχα στην εκκλησία πραγματοποιήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες.
Πώς αντέδρασε η Κροατία
Η Κροατία σήμανε γρήγορα συναγερμό. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν πως Κινέζοι εργάτες στην ανακατασκευή της γέφυρας Pelješac στις δαλματικές ακτές μπορεί να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.
Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;
Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.
Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό μήνυμα, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κοροναϊό.
«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC. Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας : το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν «πιθανή» ή «πολύ πιθανή» μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. «Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», προσθέτει το δημοσίευμα.
Τι θα γίνει με τις αεροπορικές πτήσεις
Αγνωστο παραμένει πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις. Η Ελλάδα αρχικά αναζητά τουρίστες που μπορούν να φτάσουν στη χώρα οδικώς.
Επί του παρόντος αναμένει την ανάληψη από την ΕΕ κοινών κανόνων που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν για διακοπές.
Αν όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης.
«Θα δούμε πρώτα τον εγχώριο τουρισμό, έπειτα τους τουρίστες από γειτονικές χώρες, και έπειτα τις χώρες μεσαίας και μεγάλης απόστασης. Τα ταξίδια οδικώς θα είναι αρχικά ασφαλέστερα από ό, τι οι πτήσεις και θα δούμε αυτού του είδους τους τουρίστες νωρίτερα», αναφέρει ο υπουργός.
Οι παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και δεν έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, σημειώνει το BBC και καταλήγει οτι προκειται για δύο χώρες με οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και, έχοντας ενεργήσει γρήγορα και διεξοδικά, ένα επιτυχημένο καλοκαίρι θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλη ανταμοιβή.