Κορονοϊός: Επαίνους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δέχεται η Ελλάδα από την Washington Post.
Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία ομάδας χωρών που κατόρθωσαν να περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού, να αποκαταστήσουν τους εμπορικούς δεσμούς και τον μεταξύ τους τουρισμό.
Η ομάδα περιλαμβάνει μεσαίου ή μικρού μεγέθους κράτη, όπως την Αυστραλία, την Αυστρία, το Ισραήλ, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, εκ των οποίων ορισμένες, έχουν μεγάλη τουριστική βιομηχανία που θα πληγεί σοβαρά αν οι τουρίστες μείνουν σπίτι τους φέτος. Δυνητικά, αν ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα, η ομάδα αυτή ελπίζει στην οικονομική της ανακούφιση του τουριστικού τομέα. Μεταξύ των χωρών αυτών σημειώνεται ότι, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Δανία, επέβαλαν νωρίς περιοριστικά μέτρα προτού προλάβει ο ιός να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επικράτειά τους.
Κοινή δράση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Ως πρώτο βήμα οι χώρες αυτές -που έχουν ήδη περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση του ιού- επιθυμούν να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της διάδοσής του.
Ως κοινή (μεταξύ τους) προϋπόθεση για το άνοιγμα των συνόρων στο διμερές τους εμπόριο και τον τουρισμό, είναι η από κοινού υιοθέτηση μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού, τα διάφορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράταση του κλεισίματος των συνόρων προς εκείνες τις χώρες όπου ακόμη συνεχίζεται η ταχεία εξάπλωση του ιού.
Αντιδράσεις στην ΕΕ για το κλείσιμο των συνόρων προς χώρες που εξαπλώνεται ο ιός
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη, με το επιχείρημα, ότι θα φαλκιδευτούν οι προσπάθειες της ΕΕ αν κάποια μέλη της ενεργήσουν αυτοβούλως. 4 από τις χώρες της πρωτοβουλίας, είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι υπό κανονικές συνθήκες ελεύθερες μετακινήσεις, έχουν παγώσει με το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ κρατών-μελών της Ένωσης. Όπως αναφέρει (ανωνύμως) Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει πρακτικά ότι -τουλάχιστον για ένα διάστημα- θα διευκολυνθούν περισσότερο τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από ό,τι μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Η Γερμανία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν και προσκλήθηκε δεν παραβρέθηκε σε διάσκεψη των συγκεκριμένων κρατών, ενώ την Τετάρτη το Βερολίνο, παρέτεινε έως τα μέσα Ιουνίου τη γενική ταξιδιωτική οδηγία για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μας, τόνισε ότι χρειάζονται κοινά κριτήρια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποκατάσταση της ελευθερίας των κινήσεων, συμπληρώνοντας ότι «ένας ευρωπαϊκός ανταγωνισμός για το ποιος θα επιτρέψει πρώτος τα τουριστικά ταξίδια, θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητο ρίσκο».
Κι ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερες τριβές εντός της ΕΕ, την ώρα που η Ένωση βρίσκεται σε δυσχερή θέση επιχειρώντας να ανταποκριθεί στο ζήτημα του δίκαιου διαμοιρασμού των οικονομικών επιπτώσεων από την καταπολέμηση της πανδημίας, από οικονομολόγους εκφράζεται η άποψη, ότι δεν πρόκειται για πανάκεια για όσα κράτη μετέχουν, καθότι δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστεί η απώλεια επισκεπτών από μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Ελλάδα: Ο περιορισμός των κρουσμάτων μπορεί να την καταστήσει θελκτικό προορισμό για τους τουρίστες
Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναφέρεται επιπλέον, ότι ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει άνω του 8% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση σχεδιάζει την κλιμακωτή άφιξη επισκέψεων από συγκεκριμένες χώρες έπειτα από την 1η Ιουλίου. Τη Δευτέρα η Ελλάδα κατέγραψε μόνο 15 νέα κρούσματα και οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν στους 40. Όπως σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η επιτυχία της χώρας ως προς τον περιορισμό των κρουσμάτων μπορεί να την καταστήσει ιδιαίτερα θελκτικό προορισμό για εκείνους τους τουρίστες που ανησυχούν για την υγεία τους.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Το άρθρο συνοδεύεται από γράφημα θανάτων από τον κορονοϊό, ανά εκατομμύριο κατοίκων σε 8 χώρες: (κατά φθίνουσα σειρά στον πίνακα: ΗΠΑ, Δανία, Αυστρία, Τσεχία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία) με την Ελλάδα να βρίσκεται τρίτη από το τέλος πριν το Ισραήλ, με περίπου 17 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.