Θετικοί στον επαναληπτικό έλεγχο για κορονοϊό βγήκαν τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν».
Οι συγκεκριμένοι είχαν ελεγχθεί και κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, πριν από 4 ημέρες, ωστόσο τα τεστ είχαν βγει αρνητικά.
Παράλληλα, τρεις γιατροί της ίδιας πτέρυγας του νοσοκομείου διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον ιό στους ελέγχους που έκαναν κι έχει σημάνει συναγερμός στον πρώτο όροφο του «Αττικόν», όπου λειτουργεί η Πνευμονολογική-Νευρολογική έρευνα, καθώς αναμένονται σχετικοί έλεγχοι σε όσους υγειονομικούς υπαλλήλους είχαν βρεθεί στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες.
Κορονοϊός: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα για το τεστ – Τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες
Η επόμενη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει τους διευρυμένους εργαστηριακούς ελέγχους στον πληθυσμό της χώρας, είναι κοντά.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/04) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων της οποίας είναι επικεφαλής, εξετάζει τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται ο διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος και το ποιες ομάδες πληθυσμού θα αφορά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή συνεχίζει τις συζητήσεις επί του θέματος και δεν έχει ολοκληρώσει την εισήγησή της, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο έλεγχος αυτός θα δίνει μια ευκρινή επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στους ειδικούς.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο εργαστηριακός έλεγχος για τη μοριακή ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα γνωστά έως τώρα συμπτώματα, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα, το λαχάνιασμα ή την δυσκολία στην αναπνοή, προστέθηκαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), ο πονόλαιμος, αλλά και η ξαφνική απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης.
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν το τεστ:
- άτομα με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
- ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών ή άτομα με υποκείμενη νόσο
- προσωπικό σε υπηρεσίες υγείας
- φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (πχ. Δομές προσφύγων – μεταναστών, φυλακές, γηροκομεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές ψυχικής υγείας κ.ά)