Κορωνοϊός – Ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη: Ποια είναι τα δύο φάρμακα που δίνουν ελπίδες για θεραπεία

Κορωνοϊός – Ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη: Ποια είναι τα δύο φάρμακα που δίνουν ελπίδες για θεραπεία

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών για δύο φάρμακα - Πρόκειται για τα αντι-ιϊκά ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη - Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες

Στα καλά προκαταρκτικά αποτελέσματα δύο υπό δοκιμή φαρμάκων έναντι της νόσου COVID-19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό. Πρόκειται για τα αντι-ιϊκά ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ρεμντεσιβίρης από το σκέλος μελέτης που διεξάγεται στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.

Η ανακοίνωση προέρχεται από προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1.063 ασθενείς, και η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου. Η κλινική μελέτη Adaptive COVID-19 Treatment Trial, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), που είναι τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αξιολόγηση μιας πειραματικής θεραπείας για το COVID-19. Στη μελέτη Adaptive COVID-19 Treatment Trial, συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αφορούν στις ΗΠΑ, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και επιπλοκές από τους πνεύμονες που έλαβαν το αντι-ιϊκό φάρμακο ρεμντεσιβίρη ανέκαμψαν γρηγορότερα από παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο διάμεσος χρόνος ανάρρωσης ήταν 11 ημέρες

Η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων και ασφάλειας (DSMB) που επιβλέπει τη μελέτη συνεδρίασε στις 27 Απριλίου για να εξετάσει τα δεδομένα και δήλωσε ότι το φάρμακο ήταν καλύτερο από το εικονικό φάρμακο όσον αφορά το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο, δηλαδή τον χρόνο από την έναρξη της θεραπείας μέχρι της «κλινική ανάκαμψη», ένα μέτρο αξιολόγησης μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικές μελέτες στην γρίπη. Η «κλινική ανάκαμψη» σε αυτή τη μελέτη ορίστηκε ως «κλινική κατάσταση αρκετά καλή ώστε να επιτρέψει την έξοδο από το νοσοκομείο ή την επιστροφή στο φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας».

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε το αντι-ιϊκό έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επισπεύσει την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα πιθανών θεραπειών για την COVID-19, ο οργανισμός έχει εμπλακεί σε συνεχείς συζητήσεις με την Gilead Sciences, την εταιρεία που παράγει τη ρεμντεσιβίρη σχετικά με τη διάθεση του στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό, ανάλογα με την περίπτωση.

Αντι-ιϊκό σε μορφή ρινικού σπρέι

Το δεύτερο πειραματικό φάρμακο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας είναι το αντι-ιϊκό νεουμιφίλη, που αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικό η εταιρεία που το αναπτύσσει λέει ότι θα διατίθεται σε μορφή ρινικού σπρέι.

Η νεουμιφίλη, της spinout εταιρείας Pneumagen του Πανεπιστημίου Σέιντ Άντριου της Σκοτίας, φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της λοίμωξης στον οργανισμό καθώς ακυρώνει συγκεκριμένους υποδοχείς στους αεραγωγούς των πνευμόνων και έτσι σταματά ιό από το να μπει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.

Η Pneumagen αξιοποιεί την προϋπάρχουσα εμπειρία της στη χρήση της νεουμιφίλης έναντι άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η εποχική γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέιντ Άντριους, Γκάρρυ Τέιλορ, η νεουμιφίλη σταματά την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού από το να φτάσει στους υποδοχείς ACE2 να προσδεθεί και να μπει στο κύτταρο.

«Τα σημερινά καλά αποτελέσματα των in vitro μελετών έναντι του κορωνοϊού δείχνουν ότι έχει την δυνατότητα να εμποδίσει αλλά και να θεραπεύσει τη λοίμωξη» ανάφερε στον βρετανικό τύπο ο CEO της Pneumagen, Douglas Thomson.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε εντατικές κλινικές δοκιμές με άγνωστο προς το παρόν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ώστε να υποβληθεί αίτημα έγκρισης της νεουμιφίλης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ