Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνει πότε ένα παιδί θα πρέπει να προτιμήσει την τηλεκπαίδευση για να μην βάλει σε κίνδυνο την οικογένειά του.
Αντίστροφα μετράνε οι μαθητές όλοι της χώρας για να επιστρέψουν στο θρανίο τους, έχοντας βέβαια στο σακίδιό τους αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα.
Σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία, η επαναλειτουργία θα γίνει σε δυο φάσεις: Στις 11 Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, η «σκυτάλη» περνά στους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
Η επισημάνσεις Τσιόδρα και οι αντιδράσεις
Για την διαδικασία με την οποία θα γίνει η επιστροφή των μαθητών μίλησε ο κ. Τσιόδρας στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου, περίπου 10% όπως φαίνεται μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε μεγάλες μελέτες, περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο δεν είναι κρυφό πως η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, παρ΄όλο που τα παιδιά μεταδίδουν τον κοροναϊό λιγότερο από όλους τους άλλους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες που παρουσιάστηκαν και στην ενημέρωση.
Είναι μία ασφαλής επιλογής να επιστρέψουν όλοι μαθητές στο σχολείο;
Ο λοιμωξιολόγος – καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, πως το άνοιγμα των σχολείων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιστροφή στην κανονικότητα, διαψεύδοντας ότι πίσω από την απόφαση «κρύβεται» η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης.
Ο κ. Γώγος στη συνέχεια ερωτήθηκε αν είναι ασφαλές για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιστρέψουν στο σχολείο.
«Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς. Κάθε υπεύθυνος, πατέρας και μητέρα, θα πρέπει να κρίνει κατά πόσο πρέπει να στείλει το παιδί του στο σχολείο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αν υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε ευπαθείς ομάδες, ακόμα και ανήλικοι, στο σπίτι» τόνισε και προσέθεσε:
Πότε ένα παιδί θα ήταν καλύτερο να μην πάει σχολείο
«Εαν υπάρχει παππούς ή γιαγιά, ηλικίας άνω των 70, και ιδίως αν έχει υποκείμενο νόσημα τότε θα πρέπει να το αποφύγουν (σ.σ. το σχολείο). Εγώ θα προστάτευα αυτή την οικογένεια, κρατώντας τα παιδιά στο σπίτι και κάνοντας χρήση του επιτυχημένου προγράμματος της τηλεκπαίδευσης το οποίο συνεχίζεται.»