Καραντίνα και Εφηβεία: Πέντε συμβουλές για τους γονείς πριν καταρρεύσουν!

Καραντίνα και Εφηβεία: Πέντε συμβουλές για τους γονείς πριν καταρρεύσουν!

Ουδείς γλίτωσε από τη τρικυμία της ηλικίας της εφηβείας... Η Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Γκίκα, δίνει κάποιες πολύτιμες συμβουλές ώστε η συμβίωση των γονιών με παιδιά στην εφηβεία να γίνει όσο το δυνατόν πιο αρμονική, ιδίως σε συνθήκες πανδημίας

Βρισκόμαστε ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες σε κατ’ οίκον περιορισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού ως κομβική στρατηγική ώστε να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς και ακόμα δεν έχει τελειώσει…τι πρόκληση!

Δεν είναι πάντα εύκολο, ανάμεσα στα πιο μικρά παιδάκια της προσχολικής ηλικίας τα οποία είναι ενθουσιασμένα και τρισευτυχισμένα με την καθημερινή 24ωρη συμβίωση με τους γονείς και από την άλλη τους εφήβους που κάνουν μούτρα αφενός γιατί δεν μπορούν να δουν τους φίλους τους (ακόμα και αν μιλάνε 10 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνο), να ακούσουν τη μουσική τους για όση ώρα θέλουν, όσο δυνατά θέλουν και να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους γονείς τους δίχως να βοηθούν με κάποιο τρόπο.

Αγαπητοί γονείς δεν μπορούμε να συναντηθούμε αλλά θέλουμε να σας στηρίξουμε τις δύσκολες αυτές μέρες για όλους μας. Κρατηθείτε, μην σας πιάνει απελπισία. Θυμηθείτε, πρόκειται για τα ίδια πλασματάκια που λατρέψατε και κρατήσατε στην αγκαλιά σας με τόση χαρά. Γνωρίζουμε από τις επιστήμες της ψυχολογίας καθώς και της νευροφυσιολογίας ότι ουδείς γλίτωσε από τη τρικυμία της ηλικίας της εφηβείας. Για να συμβιώνετε όσο το δυνατό πιο αρμονικά με τα παιδιά σας, σας προτείνουμε κάποιες συνδυαστικές…  ιδέες  για να αντέξετε!

 

1. Χρησιμοποιείστε την αναπνευστική παύση.

Ξαφνικά κάποια στιγμή η υπομονή σας εξαντλείται και έπειτα από πολλές ώρες  ψυχεδελικής μουσικής στη δια πασών και πολλή γκρίνια θέλετε να φωνάξετε στα παιδιά σας και να βγείτε να πάρετε λίγο αέρα αλλά αυτό δεν γίνεται. Οπότε είτε είστε όρθιοι είτε καθιστοί πάρτε μια μεγάλη ανάσα και καλωσορίστε όποιες πληροφορίες δέχεστε εκείνη τη στιγμή, από σκέψεις, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις.

Δέχεστε όποιες πληροφορίες έχετε δίχως να τις κρίνετε με συμπόνια.

Στη συνέχεια συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και αισθανθείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει καθώς αναπνέετε συνεχόμενα τρεις φορές, από το διάφραγμα σας. Συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας, αποκτάτε τη σταθερότητα του σώματός σας  και εκπνέοντας αφήνετε να φύγουν όποιες εντάσεις νιώθατε.

Αυτή η αναπνευστική παύση θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε έναν νοητικό χώρο για να αποστασιοποιηθείτε, να ηρεμήσετε και να  δώσετε μια ήρεμη και στοχευμένη απάντηση αποφεύγοντας να είστε παρορμητικοί. Να θυμάστε πάντα να φροντίζετε τον εαυτό σας γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείτε να λειτουργείτε καλύτερα με τα παιδιά σας σε όλες τις ηλικίες!

 

2. Χρησιμοποιείστε το θετικό λόγο παρά τον αρνητικό στην επικοινωνία σας.

Εύκολο να το λέμε δύσκολο να το κάνουμε! Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια για να μάθουμε να εκφραζόμαστε θετικά. Όσο περισσότερο παραπονιόμαστε για ότι μας ενοχλεί τόσο ενισχύουμε την αρνητικότητα. Όσο αναπτύσσουμε τη θετική σκέψη και τον τρόπο που «βλέπουμε» και αντιμετωπίζουμε τη καθημερινότητα τόσο ενισχύουμε θετικά νευρικά κυκλώματα του εγκεφάλου μας. Ας θυμηθούμε τη σημαντική αρχή της γνωστικής Ψυχολογίας, δεν είναι το γεγονός αλλά ο τρόπος που το βλέπουμε αυτό που δίνει νόημα και έχει σημασία. Έτσι αντί να γκρινιάζουμε για τη βροχερή ημέρα, ας επιλέξουμε να τη δούμε ευχάριστα κάνοντας  κάτι όμορφο και δημιουργικό. Οπότε ερχόμαστε πάλι στο θέμα των αγαπητών μας εφήβων και αν θέλετε να εμπνεύσετε συνεργασία δημιουργείστε θετικά μηνύματα και αποφύγετε αρνητικές γενικεύσεις.

Παράδειγμα: Αντί να πείτε «βαρέθηκα να μαγειρεύω μόνη μου πρωί μεσημέρι, βράδυ για όλη την οικογένεια». Πείτε καλύτερα «Πέτρο, μπορείς να στρώσεις το τραπέζι;  Σοφία μπορείς να κόψεις τη σαλάτα σε παρακαλώ;»

Με αυτό τον τρόπο έχετε το χρόνο να δράσετε βάσει δράσης-αντίδρασης δίχως επίκριση και αρνητικότητα και να βρείτε μια λύση συνεργατικά. Θα διαπιστώσετε ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτύχετε περισσότερη συνεργασία.

 

3. Ζητήστε βοήθεια, και μοιραστείτε μαζί τους τα συναισθήματα και τις δυσκολίες σας.

Δεν μπορείτε ούτε είναι η στιγμή να θέλετε να είστε ο τέλειος γονιός (δεν είναι ποτέ καλή ιδέα άλλωστε, αφού δεν υπάρχει τέλειος γονιός) καθώς και τα παιδιά χρειάζεται να μην είναι τέλεια χωρίς να νιώθουν ενοχές. Οπότε μοιραστείτε με τον σύντροφο/σύζυγο και τα παιδιά σας πως νιώθετε και απλά ζητείστε τους να σκεφτούν οι ίδιοι πως μπορούν να σας βοηθήσουν. Με τις ιδέες τους φτιάξτε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον καθένα από τα μέλη της οικογένειας.  Αν νιώθετε εκνευρισμό και φωνάζατε συχνά τελευταία μοιραστείτε το μαζί τους και ζητείστε συγνώμη εξηγώντας τους ότι χρειάζεστε βοήθεια ακριβώς για να αποφύγετε επιπλέον ένταση και εκνευρισμό.

 

4. Παραμείνετε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί.

Κάθε μέλος της οικογένειας έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες δυσκολεύουν συχνά τη συνύπαρξη όλων των μελών της οικογένειας μέσα στο σπίτι πόσο μάλλον τώρα λόγω του περιορισμού της καραντίνας.

Από τη στιγμή που ο έφηβος θα αισθανθεί ότι οι δυσκολίες του αναγνωρίζονται και είναι αποδεκτές θα του είναι εύκολο να τις συζητήσει παρά να τις εκφράσει με θυμό και να σας παρασύρει μαζί του.

Αφού έχετε αναγνωρίσει και αποδεχτεί τις ανάγκες του εφήβου εξηγείστε του γιατί δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το υπόλοιπο πρόγραμμα της οικογένειας ή τους κανόνες της καραντίνας και δώστε του την ευκαιρία να βρει τη λύση μόνος του.

Είναι στιγμή έντασης για όλα τα μέλη της οικογένειας. Θυμηθείτε ότι όσο δεσμεύετε την υπευθυνότητα του κάθε μέλους της οικογένειας τόσο δεσμεύετε τη συνεργασία τους.  Ο διαλογισμός προσαρμογής είναι ένα καλό εργαλείο για να το χρησιμοποιείτε και να διατηρείτε την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 

5. Αστειευτείτε, κινηθείτε, χορέψτε!

Έχουμε όλοι ανάγκη από φυσική δραστηριότητα και κίνηση για να απομακρύνουμε το στρες της καραντίνας. Επωφεληθείτε για να κινηθείτε οικογενειακώς και για να ενισχύσετε τα αστεία και την ανθεκτικότητα των οικογενειακών ψυχικών δεσμών.

Υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής στο διαδίκτυο για να επιλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις όλων των μελών. Η φυσική δραστηριότητα ή ο χορός και το γέλιο βοηθά στην έκκριση της ορμόνης της ντοπαμίνης η οποία θα ωφελήσει τη συναισθηματική ισορροπία  όλων των μελών της οικογένειας.

Είναι οι στιγμές που θα προσφέρουν γέλιο, χαλάρωση  αλλά και ενέργεια σε όλη την οικογένεια για να αντέξουμε την καραντίνα. Οπότε μην κάνετε οικονομία!

Ακόμα και αν ζορίζεστε στην αρχή, θα αντιληφθείτε άμεσα ότι η καλή διάθεση είναι μεταδιδόμενη και δεν θα το μετανιώσετε όσο χρόνο και  αν αφιερώσετε σε τέτοιες δραστηριότητες.

Οργανώστε  καθημερινά διαγωνισμούς χορού μεταξύ σας! Θυμίζουμε ότι μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας.

*H Ελένη Γκίκα είναι Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια διαβήτη, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχικής Υγείας & Ψυχολογικής Υποστήριξης, ΜΗΤΕΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ