Μερικά παιδιά στη Βρετανία χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας πέθαναν από ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομo, για το οποίο ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέεται με την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δήλωσε σήμερα (28/04) ο Βρεανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Ιταλοί και Bρετανοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες ερευνούν ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στην πανδημία του κορονοϊού και κρούσματα σοβαρής φλεγμονώδους νόσου μεταξύ βρεφών και νηπίων που φθάνουν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και πρησμένες αρτηρίες.
Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μία από τις περιοχές του κόσμου που έχουν πληγεί περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναφέρει εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς παιδιών κάτω των 9 ετών με σοβαρά κρούσματα που φαίνεται ότι οφείλονται στη νόσο Kawasaki, η οποία είναι πιο συνηθισμένη σε τμήματα της Ασίας.
«Υπάρχουν μερικά παιδιά που πέθαναν και τα οποία δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Χάνκοκ στο LBC Radio.
«Είναι μια νέα ασθένεια για την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλείται από κορονοϊό και τον ιό της Covid-19, δεν είματε 100% σίγουροι επειδή μερικοί απ’ αυτούς που νόσησαν δεν διαγνώσθηκαν θετικοί, έτσι κάνουμε πολλή έρευνα τώρα, όμως είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε».
«Είναι κάτι σπάνιο, αν και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά που νοσούν, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μικρός», δήλωσε ο Χάνκοκ.
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα
Η πανδημία του νέου κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, λέει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον αντίκτυπο της διακοπής των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών, ειδικά για τα παιδιά.
«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις στην Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας.
«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.
Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορονοϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.
«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» με, εκείνη της εποχή, εκτός της Κίνας, 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο, είπε ο ίδιος.
Συμπλήρωσε δε ότι ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες καταγράφηκαν σε 21 χώρες, ως αποτέλεσμα των συνοριακών περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να διπλασιαστεί» επισήμανε. «Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί, εργαζόμαστε με χώρες για να τις στηρίξουμε».