«Νεκρός» μήνας ο Ιούλιος - Μιλάνε παράγοντες του τουρισμού στο protothema.gr
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού που μπήκε τόσο βίαια στην καθημερινότητά μας θερίζοντας ανθρώπινες ζωές και οικονομίες να έχει επηρεάσει τη ζωή μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα απαρνηθούμε κάποιες σταθερές αξίες, όπως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές.
Τουλάχιστον αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα διαδικτυακής έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν οι μισοί Έλληνες σχεδιάζουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και μάλιστα δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον Αύγουστο, ως τον μήνα που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα σε ποσοστό 90% θα είναι ο τόπος που επιλέγουν για τις διακοπές τους ενώ η κύρια διαμονή τους θα είναι τα ξενοδοχεία σε ποσοστό 46%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο protothema.gr, εξέφρασε την αγωνία των ξενοδόχων για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για τον κλάδο του τουρισμού γενικότερα ενώ επεσήμανε σε ό,τι αφορά την έρευνα πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα πάνε διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα προτιμήσουν το σπίτι κάποιου φιλικού ή συγγενικού τους προσώπου και όχι κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα. Επίσης επισήμανε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία εκείνων που συμμετείχε στην έρευνα θα πάει διακοπές τον Αύγουστο που σημαίνει ότι ο Ιούλιος θεωρείται «νεκρός» μήνας, ενώ είναι πολύ σημαντικός για την τουριστική περίοδο όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Ειδικότερα ο κ. Τάσιος επισήμανε: «Στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 40% των Ελλήνων και μάλιστα αυτών που απάντησαν θετικά θα επιλέξει τα σπίτια των φίλων του για να πάει διακοπές και όχι σε κάποιο ξενοδοχείο. Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι όλοι αυτοί που θα θελήσουν να κάνουν διακοπές θα πάνε μόνο τον Αύγουστο, ούτε καν τον Ιούλιο. Ο μέσος όρος θα είναι από τρεις έως πέντε ημέρες. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ο εσωτερικός τουρισμός έχει μια δυναμική που είναι για ένα μήνα οποίος δεν μπορεί καθόλου να καλύψει οτιδήποτε χάνεται εξαιτίας της πανδημίας. Η ανησυχία μας παραμένει και είναι σταθερή ότι η σεζόν έχει τις δυσκολίες της και αυτή η αποκλιμάκωση είναι ένα στοίχημα και για εμάς ώστε να μπορέσουμε να πούμε στους τουρίστες «ελάτε σε μια υγιή χώρα». Τα πράγματα δεν είναι καλά και η χώρα θα πρέπει τουριστικά να έχει και ένα plan B γιατί ενδεχομένως με βάση τις υγειονομικές συνθήκες πάντα, μπορεί να μην δουλέψει δραστικά».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο από το εξωτερικό υπάρχει μια διάθεση κυρίως τουριστών από τις χώρες των Βαλκανίων που επιλέγουν τη βόρεια Ελλάδα λόγω της εύκολης πρόσβασης αλλά όπως τονίσει όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα όλων των χωρών. «Υπάρχει διάθεση από το εξωτερικό ειδικά από τις Βαλκανικές χώρες για τη Βόρειο Ελλάδα που είναι εύκολη πρόσβαση. Όλο το στοίχημα όμως είναι να ανοίξουν τα σύνορα είτε αυτά λέγονται εναέρια μέσω των πτήσεων είτε είναι τα χερσαία».