Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για τον κορωνοϊό, καθώς αναφέρει πως θα φέρει πολλαπλούς λιμούς στον πλανήτη και θα σπρώξει 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της ασιτίας.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για τον κορωνοϊό, καθώς αναφέρει πως θα φέρει πολλαπλούς λιμούς στον πλανήτη και θα σπρώξει 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της ασιτίας.
Η επισιτιστική κρίση θα πλήξει έως και είκοσι έξι χώρες στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, σε ομιλία του την Τρίτη. Περισσότερες από 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένο λιμό. Σε 10 από τις χώρες αυτές υπάρχουν, ήδη, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα της ασιτίας, τονίζει ο Μπίσλεϊ.
Η οικονομική ύφεση, η μείωση της διεθνούς βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων.
Πανδημία πείνας
«Αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορωνοϊού, όμως είμαστε επίσης στο κατώφλι μιας πανδημίας πείνας», ανέφερε ο Μπίσλεϊ. «Υπάρχει επίσης πραγματικός κίνδυνος οι νεκροί των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας να είναι περισσότεροι από εκείνους που θα προκαλέσει ο ίδιος ο ιός». Συγκεκριμένα, 55 χώρες φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τον οργανισμό. «Αυτές οι χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα βασανιστικό δίλημμα, καθώς σώζοντας ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ενδέχεται να τους καταδικάζουν στο να πεθάνουν από ασιτία». Δέκα χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς αποτελούν το θέατρο των χειρότερων κρίσεων της περασμένης χρονιάς. Αυτές είναι η Υεμένη, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Συρία, η Νιγηρία και η Αϊτή.
Τέλος, ο Μπίσλεϊ απευθύνθηκε στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ λέγοντας: «Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε λιμούς. Όμως οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι αν δεν προετοιμαστούμε και δεν δράσουμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση και να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια χρηματοδότησης και την αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε μόλις λίγους μήνες».