Η φαεινή ιδέα που είχε μέλος του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ για την ταχύτατη άρση των περιοριστικών μέτρων
Εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και ο Στίβεν Μουρ, μέλος της οικονομικού επιτελείου του Προέδρου, έχει φαεινές ιδέες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αρθούν γρήγορα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να γίνει επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα, ο Στίβεν Μουρ δήλωσε ότι, εάν οι Αμερικανοί φορούσαν μία διαστημική στολή, θα μπορούσαν να προστατευτούν από τον Covid-19.
Aυτή η ανορθόδοξη ιδέα διατυπώθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» Λίζα Λέρερ.
Ο 60χρονος Συντηρητικός οικονομολόγος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας περί άμεσης επανεκκίνησης της αγοράς. Έτσι λοιπόν σκέφτηκε την ιδέα αυτή ως μία λύση αν και παραδέχθηκε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν διαστημικές στολές και πως θα έπρεπε να κατασκευαστούν για να μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση.
«Σκέφτηκα σήμερα το πρωί, κι αυτό είναι ένα είδος πειράματος – γιατί να μην βάλουν όλοι μια τέτοια στολή ή κάτι τέτοιο; Όχι. Σοβαρά», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι δεν έχουμε διαστημικές στολές, απλά σκέφτομαι δυνατά, και ίσως αυτή η σκέψη να είναι μια τρελή ιδέα, αλλά αντί να παγώνουμε την οικονομία, ίσως εάν έβαζαν όλοι κάτι τέτοιο, να ήταν σωστό».
«Θα έπρεπε να φτιάξουμε 200 εκατομμύρια διαστημικές στολές αλλά κάτι τέτοιο δεν θα κόστιζε τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Και θα μπορούμε να έχουμε για μήνες τους πολίτες να περπατούν ελεύθερα έξω. Εννοώ, έψαξα στο διαδίκτυο και υπάρχουν όλες αυτές οι στολές που κατασκευάζονται τώρα με τις οποίες δεν εκτίθεσαι στον ιό κι έχουν κάτι σαν αναπνευστήρα».
Αν και, όπως τόνισε ο Μουρ στη διάρκεια της συνέντευξής του ουκ ολίγες φορές, ο ίδιος δεν είναι ειδικός στον τομέα της δημόσιας υγείας, εξακολουθεί να πιστεύει ότι από 1ης Μαΐου θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι που πιστεύει και ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει παρά την απροθυμία των εμπειρογνωμόνων.
Ο Μουρ έχει δηλώσει ότι εάν η οικονομία τεθεί εκ νέου σε λειτουργία μέχρι την 1η Μαΐου, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.