Κορονοϊός: Γιατί τρέμει η κυβέρνηση ότι μπορεί να τιναχθούν όλα στον αέρα

Τι φοβούνται επιστήμονες και αρχές; Γιατί η κυβέρνηση έδωσε παράταση στα μέτρα περιορισμού και καραντίνας;

Παρά το γεγονός ότι η καμπύλη της εξάπλωσης του ιού κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων ο φόβος είναι πολύ μεγάλος.

Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας φοβούνται την μαζική έξοδο των πολιτών το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Από 1η μέχρι και 3 Μαΐου.

Τρέμουν στο σενάριο να υπάρξει μαζική προσέλευση σε παραλίες ή ακόμα και σε πάρκα και βουνά γεγονός που ενδέχεται να τινάξει στον αέρα όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για πάρα πολλές εβδομάδες στην χώρα μας.

Γι’ αυτό ο κ. Πέτσας έσπευσε να ανακοινώσει παράταση της καραντίνας από 27 Απριλίου που ήταν, στις 4 Μαϊου του 2020.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απολύτως βέβαιο ότι από την Παρασκευή 1 Μαΐου, αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ σκληρά και η αστυνομία θα είναι παντού προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα συνωστισμού.

Αναλυτικότερα, στη «μάχη της μαργαρίτας» όπως ονομάζεται, για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. θα… ρίξει 3.000 αστυνομικούς.

Το σχέδιο να προβλέπει 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής. Ηχογραφημένα μηνύματα θα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα των περιπολικών ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ξανά χρήση drones.

Δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί και πάλι το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη.

Για μία ακόμα φορά οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί στις Εθνικές Οδούς, στην Αττική Οδό και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι λεωφόροι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Πεντέλης. Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι αυτή τη φορά και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και αναμένεται να τεθούν σε κλοιό Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός.

Που βρίσκεται η πορεία του ιού στην Ελλάδα;
Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

 

Όλοι μαζί καταφέραμε:

  • Να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.
  • Να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.
  • Να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε – ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες – δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
  • Να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη. Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια “γυάλα”, κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό:

Την πανδημία του κορονοϊού. Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

  • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επιστροφή στην κανονικότητα»: Η ημερομηνία σταθμός και όλα τα σενάρια

Από τις αρχές Μαΐου η πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα – Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Star, ο σκοπός είναι «συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά».

Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το βέβαιο είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου – θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από