Νωρίτερα από άλλες χώρες εφάρμοσε η Ελλάδα τα πρωτόκολλα για τη φλεβική θρόμβωση σε ασθενείς με Covid-19

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από την Κίνα, η συχνότητα εμφάνισης πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων ανέρχεται στο 30% με 40% των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και περίπου στο 20% των ασθενών που νοσηλεύονται στους συμβατικούς θαλάμους των νοσοκομείων

«Τα πρωτόκολλα για την προφύλαξη και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με COVID19 εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα νωρίτερα από άλλες χώρες, ήδη από τις αρχές Μαρτίου» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο του υπουργείου Υγείας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο διεθνούς φήμης έλληνας αιματολόγος αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από την Κίνα, η συχνότητα εμφάνισης πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων ανέρχεται στο 30% με 40% των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και περίπου στο 20% των ασθενών που νοσηλεύονται στους συμβατικούς θαλάμους των νοσοκομείων».

Ο κ. Γεροτζιάφας διευθύνει, μαζί με τον έτερο καθηγητή Αιματολογίας Ισμαήλ Ελαλαμύ, το Κέντρο Θρόμβωσης του Νοσοκομείου Tenon της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Όπως λέει, «μετά από συνεργασία του Κέντρου Θρόμβωσης με ειδικούς της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, οι κινεζικές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία αυτής της σοβαρής νόσου δημοσιεύτηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό Thrombosis and Haemostasis».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι κινεζικές κατευθυντήριες οδηγίες κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη χορήγησης θρομβοπροφύλαξης, με ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους, στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ή βαριά μορφή της νόσου COVID-19», κάτι που έχει δηλώσει άλλωστε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι «οι εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη συστηματική εκτίμηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης στους ασθενείς με ήπια ή μέσης βαρύτητας μορφή της νόσου COVID-19. Την ίδια ώρα η συστηματική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θρομβοπροφύλαξης και η δυναμική προσαρμογή της αντιθρομβωτικής αγωγής, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, είναι σημαντικό μέρος της συνολικής θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από