Πρώτο θέμα στη γερμανική εφημερίδα - Στον κατάλογο των οκτώ προτεινόμενων χωρών για διακοπές φιγουράρουν Κροατία, η Αυστρία και Ελβετια
H Ελλάδα συγκαταλέγεται στον κατάλογο των οκτώ χωρών όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τις φετινές καλοκαιρινές του διακοπές χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού.
Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα διερωτάται πού μπορεί να πάει κανείς διακοπές ενώ συνεχίζεται ο εφιάλτης Covid-19 σε πολλές χώρες παραθέτοντας μία λίστα με τους ιδανικούς προορισμούς.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Αυστρία και η Ελβετία, είναι κατάλληλοι προορισμοί για τους Γερμανούς τουρίστες καθώς με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν έγκαιρα οι αρχές, κατάφεραν να μην υποστούν σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.
«Σε ορισμένες χώρες, κάποιοι σκέφτονται να ανοίξουν μόνο το 40% των ξενοδοχείων τους», γράφει επίσης η γερμανική εφημερίδα.
Επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα «Bild» επισημαίνει πως υπάρχει αισιοδοξία ότι για φέτος η τουριστική περίοδος δεν θα χαθεί εντελώς.
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Λιάνα Σπυροπούλου επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Πάνω από το ένα τρίτο των τουριστών ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο στην κεντρική και την δυτική Ευρώπη από χώρες όπως η Γερμανία που έχουν χειροιστεί πολύ καλά την κρίση της πανδημίας. Ετσι λοιπόν θα είναι οι πρώτοι αυτοί που θα έρθουν».
«Η υψηλή σεζόν για την Ελλάδα ξεκινά σχετικά αργά, από τον Ιούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, κατά συνέπεια οι αρχές έχουν ακόμη χρόνο για να λάβουν όλα τα απαραίτητα υγιειονομικά μέτρα σε ότι αφορά τους τουρίστες που θα υποδεχθούν», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» και προσθέτει:
«Επιπλέον, εάν κάποιος προτιμήσει να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα, θα μπορούσε, και, για παράδειγμα, μέσω της Ryanair. Θα ήταν όμως πιθανότατα απαραίτητη μία καραντίνα 14 ημερών. Επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης για την καλοκαιρινή περίοδο προβλέπει και διαγνωστικά τεστ. Ίσως κι ένα πιστοποιητικό υγείας για τους ταξιδιώτες».
Kι ενώ στη Γερμανία γίνεται εκτενέστατη συζήτηση για το αν θα χαθεί η τουριστική περίοδος εξαιτίας του κορωνοιού, ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ, θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανά τα ταξίδια και εκτός Γερμανίας.
Για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάγερ, δεν θα πρέπει από τώρα να γίνονται κρατήσεις. Ωστόσο, «Η καλύτερη συμβουλή είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες παρέχουν με ειλικρίνεια πληροφορίες σχετικά με το πότε οι χώρες μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τον τουρισμό. »
Ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτορείων,Νόμπερτ Φίμπιγκ, επικρίνει ήδη κάποιες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες , οι καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν ή απλά να γίνουν εντός του γερμανικού εδάφους. Αυτό δεν ήταν καθόλου χρήσιμο », είπε.
Λαμβάνοντας υπόψη τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης», τα ταξίδια θα είναι εφικτά για φέτος το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους προορισμούς.
Γεγονός είναι ότι οι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία μπορεί να μην προσελκύσουν για φέτος τουρίστες αφού εξακολουθεί να είναι σε έξαρση ο αριθμός των κρουσμάτων του covid- 19.
Oι οκτώ προορισμοί που θεωρούνται ελκυστικοί εν μέσω πανδημίας
Διακοπές στην Κροατία – καλές πιθανότητες
Η Κροατία είναι ανοιχτή για τους τουρίστες.
Όπως δήλωσε το υπουργείο Τουρισμού της Κροατίας στην εφημερίδα «Bild», η χώρα της Αδριατικής είχε λάβει έγκαιρα πολύ αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού . Μια απόφαση που τώρα φαίνεται να αποδίδει. Το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται επί του παρόντος με εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας για να αναπτύξει ένα σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες σύντομα.
«Περιμένουμε ότι το καλοκαίρι, δηλαδή την υψηλή περίοδο, θα υπάρξει τουρισμός, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής στην Κροατία όπου είναι πρακτικά δυνατό να διατηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών», δήλωσε ο Ρομέο Ντραγκίτσιο, διευθυντής στο κροατικό υπουργείο Τουρισμού.
Συνολικά, υπάρχουν μόνο 47 καταγρεγραμμένοι θάνατοι στην Κροατία.
Άφιξη: Με αυτοκίνητο μέσω Αυστρίας και Σλοβενίας (μόνο αν ανοίξουν τα σύνορα) ή με αεροπλάνο – για παράδειγμα, μέσω EasyJet για Ντουμπρόβνικ. Λεπτομέρειες σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς των κροατικών αρχών θα είναι διαθέσιμες έως τα τέλη Μαΐου.
Διακοπές στην Ελλάδα – καλές πιθανότητες
Η Ελλάδα επίσης θεωρεί ότι η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών δεν θα χαθεί.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να δείξουμε εμπιστοσύνη όχι μόνο στους πολίτες μας αλλά και στους τουρίστες μας», όπως δηλώνει ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης , σύμφωνα με την εφημερίδα BILD.
Και επιπλέον: «Αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουμε να αίρουμε τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές Μαΐου. Αυτό θα συμβεί σταδιακά. Τα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο».
«Πρέπει όμως να καταλήξουμε σε συμφωνία σε ευρωπαϊκό ή διμερές επίπεδο σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι τουρίστες για την ασφάλεια όλων. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί τις επόμενες εβδομάδες», επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός.
Ένας άλλος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν επίσης αισιόδοξος ότι η σεζόν δεν θα χαθεί εντελώς.
«Περισσότερο από το ένα τρίτο των τουριστών έρχονται με αυτοκίνητο από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, από χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες επίσης τα πήγαν πολύ καλά όσον αφορά την πανδημία. Έτσι θα είστε οι πρώτοι που θα έρθουν», εξηγεί στην ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας, Λιάνα Σπυροπούλου.
Επιπλέον: Η υψηλή σεζόν στην Ελλάδα ξεκινά σχετικά αργά (από το Ιούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου), γεγονός που δίνει στις αρχές χρόνο να λάβουν μέτρα υγιεινής, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Άφιξη: Προς το παρόν είναι δυνατή μόνο με αεροπλάνο στην Αθήνα (π.χ. με τη Ryanair). Επιπλέον: Απαιτείται καραντίνα 14 ημερών. Αλλά το σχέδιο για τη θερινή περίοδο περιλαμβάνει τεστ και ιχνηλάτηση σε όλες τις «πύλες εισόδου». Ίσως χρειαστεί ένα «διαβατήριο υγείας» για την έλευση των τουριστών.
Διακοπές στην Αυστρία – πολύ πιθανό
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρεί ότι οι χώρες θα ανοίξουν τα σύνορά τους εάν νικήσουν τον ιό ή αν έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.
Μιλώντας στην γερμανική εκπομπή του δικτύου ARD «Maischberger», ο Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα ότι Αυστρία και Γερμανία θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν τον έλεγχο σε καλό επίπεδο. «Είμαι πολύ αισιόδοξος αυτή την στιγμή», δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Άφιξη: Με το άνοιγμα των συνόρων με αυτοκίνητο ή τρένο.
Διακοπές στην Ελβετία – πολύ πιθανό
Οι γείτονες της Γερμανίας, θέλουν επίσης να δεχτούν σύντομα τουρίστες. Το Υπουργείο Οικονομικών συζητά μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών.
«Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε η Ελβετική Τουριστική Ένωση στην εφημερίδα Bild.Eστιατόρια και ξενοδοχεία θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά από τις αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξουν τα σύνορα – εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θα έχει η χαλάρωση των μέτρων.
– Άφιξη: Κατά το άνοιγμα των συνόρων με αυτοκίνητο ή τρένο.
Διακοπές στην Τυνησία – πιθανόν
«Η Τυνησία είναι μία από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορα και επέβαλαν καραντίνα.
«Το Υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να βρει στρατηγικές για τον χρόνο των διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, το ιατρικό προσωπικό πρέπει να ενσωματωθεί σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Εξετάζεται επίσης η μείωση της χωρητικότητας κατά 40% σε χώρους διαμονής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. »
«Νομίζω ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη στρατηγική του μαζικού τουρισμού και να υποστηρίξουμε περισσότερο τον οικοτουρισμό. Πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον μαζικό τουρισμό », επισημαίνουν ειδικοί στον τουρισμό.
Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν πότε η Τυνησία θα αρχίσει να δέχεται τουρίστες.
Άφιξη: Με αερογραμμές «Tunisair» ή «Lufthansa» προς Τύνιδα.
Διακοπές στη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία – πιθανόν
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Η Βόρεια Ευρώπη είναι ίσως ο ασφαλέστερος προορισμός εν μέσω πανδημίας καθώς μόνο στις αραιοκατοικημένες σκανδιναβικές χώρες μπορεί κανείς να διατηρήσει την κοινωνική αποστασιοποίηση .
Στη Σουηδία, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά τις μετακινήσεις παρά το γεγονός ότι πάνω από 1200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοιού.
Σχεδόν όλα είναι ίδια όπως πάντα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ είναι ανοιχτά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αυξημένοι έλεγχοι εισόδου στη Σουηδία, με θερμομέτρηση και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, υπάρχει και απαγόρευση εισόδου.
Οι Γερμανοί τουρίστες έχουν επίσης καλές πιθανότητες να ταξιδέψουν στην Ισλανδία και πιθανόν σύντομα και στη Δανία. Και οι δύο χώρες αρχίζουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.
Άφιξη: Με αυτοκίνητο και πλοίο .