Ο επίσημος τραγικός απολογισμός δεν αντανακλά την πραγματικότητα αφού δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ανεξήγητοι επιπλέον θάνατοι - Ανάλυση του περιοδικού «Τhe Economist» και των «Νew York Times»
Οι ανεξήγητοι επιπλέον θάνατοι ανά την υφήλιο δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό είναι μακράν υψηλότερος από τα επίσημα παγκόσμια στοιχεία. Μελέτη που διεξήχθη σε συνολικά 13 χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον Covid-19 δείχνει ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί καν στη μαύρη λίστα των νεκρών τουλάχιστον 31.000 θάνατοι.
Παγκοσμίως, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 180 χιλιάδων ανθρώπων αλλά ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μικρότερος απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», τα δεδομένα της «υπερέχουσας θνησιμότητας» σε 13 χώρες και περιοχές του πλανήτη αποκαλύπτουν τουλάχιστον 31.000 θανάτους που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον ιό, αλλά δεν υπολογίζονται, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού «Τhe Economist» και των «Νew York Times».
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει ασθενείς που δεν εξέπνευσαν σε νοσοκομεία, δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ για να δουν αν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό ή δεν είχαν μολυνθεί με Covid-19 απλά δεν νοσηλεύτηκαν επειδή οι κλινικές ήταν υπερπλήρεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «ανεξήγητων επιπλέον θανάτων» παρέχει μία καλύτερη συνολική εικόνα κατά τη διάρκεια κρίσεων ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανακριβές.
Η ανάλυση του αριθμού των θανάτων σε 13 χώρες και περιοχές που επλήγησαν από κορωνοϊό αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες ανεξήγητους θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με την πανδημία, αλλά δεν υπολογίζονται στον επίσημο απολογισμό. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, περίπου 88.000 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές που μελέτησαν οι επιστήμονες την φετινή περίοδο -Μαρτίου και Απριλίου- απ΄ότι τα προηγούμενα χρόνια – αριθμός που θεωρείται από τους ειδικούς ως «υπερέχουσα θνησιμότητα» – αλλά ότι μόνο οι 56.250 από αυτούς τους θανάτους συμπεριελήφθησαν στα επίσημα στοιχεία για τον κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ακόλουθες χώρες και περιοχές: Ισπανία, Αγγλία και Ουαλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία, Αυστρία, Λομβαρδία, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη και Τζακάρτα. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι, περίπου 31.750 θάνατοι είναι πάνω από τον εποχικό μέσο όρο και δεν περιλαμβάνονται στον τραγικό απολογισμό από τον Covid- 19 αλλά μπορεί να έχουν προκληθεί άμεσα ή έμμεσα από τον ιό.
Χαρακτηριστικά, οι «New York Times» εντόπισαν 24.950 θανάτους σε 11 περιοχές που δεν είχαν καταγραφεί στα επίσημα στοιχεία των νεκρών από τον κορωνοϊό, ενώ το περιοδικό «The Economist» κατάγραψε άλλους 6.800 θανάτους σε Λομβαρδία και Αυστρία.
Για παράδειγμα, στην πόλη της Νέας Υόρκης – που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ – οι αρχές κατέγραψαν 17.200 περισσότερους θανάτους από τις 11 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου από ό,τι θα περίμενε κανείς κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου βάσει των προηγούμενων ετών.
Αντιθέτως, οι αρχές κατέγραψαν μόνο 13.240 θανάτους από τον κορωνοϊό στη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν 3.960 θάνατοι πάνω από τον μέσο όρο που μπορεί να οφείλονται στον ιό, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο αριθμό.
Αν αυτή η τάση που διαγράφεται στις 13 αυτές χώρες και περιοχές αναπαράγεται παγκοσμίως, τότε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους δεν θα είναι πάνω από 180 χιλιάδες αλλά σχεδόν 250 χιλιάδες, σύμφωνα με την ανάλυση του the «Economist» και των «New York Times».
Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν καθώς καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι και αρχίζει να παρουσιάζεται μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία εξάπλωσης του ιού. Αλλά με βάση τα δεδομένα αυτά, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 είναι σαφώς μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η επιστημονική κοινότητα.