Καταλήγουν στο «σχέδιο εξόδου» οι επιστήμονες, ώστε το Σαββατοκύριακο να αντιστοιχηθούν ημερομηνίες και αναγκαιότητες εντός του Μεγάρου Μαξίμου
Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι της εθνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλήξουν στο υγειονομικό πλαίσιο επαναφοράς της χώρας στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, το οποίο αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να σχηματοποιηθεί σε ένα χρονοδιάγραμμα με χρονικό ορίζοντα δύο μηνών. Παρότι η «πανδημία σβήνει» στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας χθες, στις γραμμές του «στρατηγικού σχεδίου» που γράφεται από αυτές τις ώρες καλούνται να χωρέσουν μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, κοινωνικές προτεραιότητες και τυχόν οικονομικές επιπτώσεις, καθιστώντας πολυπαραγοντική την εξίσωση της επανόδου από την εθνική καραντίνα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί επιστήμονες καλούνται μέχρι αύριο το βράδυ να αποκρυσταλλώσουν τις θέσεις τους ακόμη και για τα πιο απαιτητικά σημεία του σχεδίου (για παράδειγμα η επιστροφή στα σχολικά θρανία), προκειμένου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να αντιστοιχηθούν ημερομηνίες και αναγκαιότητες εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Η οριστικοποίηση του οδικού χάρτη της κανονικότητας θα έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου με διάγγελμα να ανακοινώσει την «σταδιακή άρση» των μέτρων, αλλά και το νέο καθεστώς ατομικής και συλλογικής λειτουργίας.
Φάσεις ανά εβδομάδα
Στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται η άρση βαθμηδόν και σε φάσεις των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, ώστε κάθε νέο βήμα να προστίθεται στον οδικό χάρτη με απόσταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας ή δεκαπενθημέρου, ενώ το βάθος του σχεδίου φτάνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η όλη φάση θα διαρκέσει ένα δίμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, τοποθετώντας παράλληλα την επανεκκίνηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος από τον Ιούνιο, για να μην χαθεί στο σύνολό της η φετινή τουριστική χρονιά, μετά και τη διεθνή αναγνώριση της εξαιρετικής επίδοσης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην κλιμακωτή επιστροφή, το έναυσμα δίνουν στις 27 Απριλίου τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ μετά την Πρωτομαγιά, δηλαδή στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Στην ίδια κατεύθυνση, στο πρώτο κύμα της ολικής επαναφοράς συγκαταλέγονται χώροι και λειτουργίες με μικρότερες πιθανότητες συνωστισμού, με τα πολυκαταστήματα και τους χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κτλ) να έρχονται με το δεύτερο κύμα μέτρων, δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Γόρδιος δεσμός για τους ειδικούς επιστήμονες συνιστά η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, αφού ο χρόνος και ο τρόπος διχάζει και την ίδια την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων εντός του Ιουνίου να αποτελεί προσώρας την μόνη σταθερά, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Νέα φιλοσοφία
Καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου σύμφωνα με τους επιστήμονες – συντάκτες του σχεδίου είναι η προσαρμογή στην νέα φιλοσοφίας ζωής, αφού υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά μαντηλάκια και αυστηρά μέτρα υγιεινής συνθέτουν το τοπίο της ελληνικής καθημερινότητας στο εξής.
Για την επιστροφή στην κανονικότητα, «το διαβατήριο είναι πάντα η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Τσιόδρας, αποκαλύπτοντας μέρος από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για την τελική τους εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό. «Όλο αυτό το πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, θα γίνει με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής. Ακόμα και η μάσκα, για την οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή μία αρχική σύσταση και συζητούμε τις προδιαγραφές με τις οποίες θα την εισηγηθούμε, θα θυμάστε ότι εμείς οι ίδιοι είπαμε πριν λίγες εβδομάδες να μην γίνει ευρέως, γιατί βλέπαμε τη μείωση της επιδημίας στην κοινότητα» περιέγραψε ο Καθηγητής Τσιόδρας, τοποθετώντας τα νέα μέτρα προστασίας στην «καρδιά» της επιστροφής από την πανδημία.
Η γενικευμένη χρήση μάσκας στα πρότυπα της Αυστρίας είναι και ένα από τα σενάρια που μελετώνται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ώρα που σε στενή παρακολούθηση έχει τεθεί από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων και η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς σε ευρωπαϊκές κυρίως χώρες που οδεύουν προς την επανάκαμψη από τον αυτοπεριορισμό.
Διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα
Εκτός από τη γενικευμένη χρήση μασκών στους κλειστούς χώρους, ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ακόμη ειδική εκπαίδευση και οδηγίες το αμέσως επόμενο διάστημα για την κατανόηση των νέων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αφού από την ευλαβική τήρησή τους εξαρτάται ευθέως και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος επιστροφής από την καραντίνα σε σύντομο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, «στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα» επισήμανε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας για το «εύθραυστο» της εθνικής επιτυχίας απέναντι στον κορωνοϊό, σε περίπτωση που επικρατήσει χαλάρωση απέναντι στις προδιαγραφές υγιεινής κατά τη φάση της… εξόδου.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε χθες ότι η λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 27 Απριλίου «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν (σ.σ. οι περιορισμοί) στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς», θέλοντας να προλάβει τυχόν καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας. Μέτρα, άλλωστε, αντίστοιχα των ημερών του Πάσχα ως προς τις μετακινήσεις θα εφαρμοστούν και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, προς αποφυγή μαζικών αποδράσεων προς την επαρχία, αλλά και παραλιακών και δασικών ζωνών στα αστικά κέντρα.
«Περιορισμοί για ένα διάστημα»
Οι παράλληλες τροχιές, στις οποίες θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα δεν περιορίζονται μόνο στην ημέρα της Πρωτομαγιάς, αφού «θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι περιορισμοί για ένα διάστημα. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε σταδιακά από ένα καθεστώς σημαντικής απαγόρευσης σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σε ένα καθεστώς που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό θέλει συγκροτημένο σχέδιο. Όλοι να πιστέψουν ότι βγαίνοντας από το σπίτι τους δεν κινδυνεύουν. Αυτό είναι το βασικό» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η κλιμακωτή μετάβαση από την κατάσταση του αυτοπεριορισμού σε αυτήν την επαναφοράς θα περιλαμβάνει ενδιάμεσα την επανεκτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και «μετά θα προχωρούμε» σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα υπερεθνικού ενδιαφέροντος, όπως οι αερομεταφορές, οι μέθοδοι και η ταχύτητα διάγνωσης του ιού στο εξής τόσο για πολίτες, όσο και επισκέπτες της χώρας. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν φτάσουμε στο άνοιγμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων και την υποδοχή τουριστών είτε από την ενδοχώρα είτε από το εξωτερικό», κατέληξε.