Βιολογική «βόμβα» κατά της Ελλάδας ο κορωνοϊός;

Ελληνική Εθνική Ασφάλεια και Σύγχρονες Βιολογικές - Τεχνολογικές Απειλές - Πόσο κινδυνεύει η χώρα μας

Γράφει ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης*

Η διαχείριση κρίσης του Covid – 19 (Βιοάμυνα  – Biodefence),  αποτελεί μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας, διότι μπορεί να τροποποιήσει σε μέγιστο βαθμό όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνία και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Και αυτό διότι, η Τουρκία  έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν έχει εσωτερικά προβλήματα (covid -19), συνήθως τα εξωτερικεύει με επιθετική πολιτική διεκδικήσεων ή με θερμό επεισόδιο κατά τις Ελλάδος, όπως απέδειξε ήδη με την αποτυχημένη «Υβριδική Πολιορκία» που διεξήγαγε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Το βιολογικό όπλο υπερτερεί χαρακτηριστικά σε πλεονεκτήματα συγκριτικά με αλλά τακτικά όπλα, όχι μόνο διότι είναι αθόρυβο και αόρατο. Ενώ με μια σφαίρα μπορείς στοχεύσεις μόνο μια εχθρική μονάδα, με μια μικρή αμπούλα του βιολογικού όπλου που εμπεριέχει «παθογόνο παράγοντα», μπορείς να μολύνεις αρχικά ένα άτομο και αυτό με την σειρά του να μεταδώσει την μόλυνση σε περισσοτέρους, με αποτέλεσμα οι απώλειες στον αντίπαλο να είναι πολλαπλάσιες.

Παράλληλα, μπορεί να επιμολυνθεί το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι η διάδοση του φόβου, λόγω του σοβαρού κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.

Βιολογικές απειλές

Τους πιθανούς τρόπους με τον οποίους κάποια κράτη (όπως η Τουρκία) αλλά και διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες (βιοτρομοκρατία), θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες ως βιολογικές απειλές, τους έχω ήδη αναπτύξει αναλυτικά από τον Ιανουάριο του 2018 στην εργασία μου με τίτλο: «Βιολογικοί κίνδυνοι και πολιτική βιοασφάλειας στα πλαίσια της διεθνούς ανάπτυξης και της παγκοσμιοποίησης. Η περιπτωσιολογική μελέτη πολιτικής για την βιοασφάλεια (biosecurity policy) – της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών» για την «Ιατρική Σχολή» του «Πανεπιστημίου Αθηνών».

Στην εργασία μου ανέφερα μεταξύ άλλων, κατά γράμμα τα εξής:

1) «Οι μετακινήσεις πληθυσμών – προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στους τρομοκράτες να μεταφέρουν μεταλλαγμένους ιούς σε δυτικές χώρες μέσω των προσφύγων (εν αγνοία τους), μετατρέποντάς τους έτσι σε ζωντανές βιολογικές βραδυφλεγείς βόμβες,

2) «Εάν πρόκειται για βιολογική επίθεση με κάποιον μεταλλαγμένο φονικό ιό, τα ανυποψίαστα θύματα, φεύγοντας από το σημείο επίθεσης και ταυτόχρονα σημείο μόλυνσης, μετατρέπονται αυτόματα σε βραδυφλεγείς βόμβες που μπορούν να διασπείρουν τον ιό λίγες ώρες μετά στο εργασιακό τους περιβάλλον, στην οικογένειά τους και σε άλλα άτομα εν αγνοία τους, πριν νοσήσουν κλινικά και ενεργοποιηθούν οι αρχές και οι αντίστοιχοι αμυντικοί μηχανισμοί.

 

3) Τέλος, όσο αφορά την Ελλάδα κατέληγα στο εξής συμπέρασμα – πρόταση: «Η Ελλάδα αποτελεί γεωγραφικά ακρογωνιαίο λίθο πρόσβασης στην Ε.Ε. για οποιαδήποτε βιολογική απειλή και κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά μέτρα τεχνολογικής ενίσχυσης και βιολογικής θωράκισης του επιπέδου της δημόσιας και ειδικά περιφερειακής υγείας – ασφάλειας, όχι μόνο με οικονομικές επενδύσεις ως μέρος του Α.Ε.Π., αλλά πολύ περισσότερο με την αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με σκοπό την ενδυνάμωση της γνώσης της «Κοινωνίας των Πολιτών» για θέματα δημόσιας υγείας και βιολογικών κινδύνων».

Διασπορά του κοροναϊού

Εκτός όμως από τις βιολογικές απειλές μέσω των μεταναστευτικών ροών, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα προσπάθειας διασποράς του Covid-19 με «Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones)», τόσο σε κλειστές δομές μεταναστών (ειδικά στα νησιά), όσο και σε στρατόπεδα αλλά και σε κατοικήσιμες περιοχές των ακριτικών περιοχών, με την διασπορά του κορονοϊού σε πολλαπλές επιφάνειες περιβάλλοντος (πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες), όπου ο ιός και δεν μπορεί να εντοπιστεί και μπορεί να επιζήσει από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες.
Παράλληλα, μπορεί να διεξαχθεί Ηλεκτρονικός πόλεμος (electronic warfare) και πληροφοριακός πόλεμος (information warfare) με την χρήση ψευδών ειδήσεων και κυβερνοπροπαγάνδας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου:

1) να υποπέσει μέσω της πίεσης η Ελληνική πλευρά σε κάποιο πιθανό λάθος, αλλά και

2) να οδηγήσουν την διεθνή και όχι μόνο κοινή γνώμη, σε λανθασμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα, όσο αφορά την βασική αφορμή αλλά και την τελική έκβαση ενός θερμού επεισοδίου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια πιθανή κυβερνοεπίθεση (cyberwarfare) όχι μόνο σε κυβερνητικές ιστοσελίδες για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά κατά των ψηφιακών καθημερινών εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών, με σκοπό την κατάρρευση των ψηφιακών επικοινωνιών και όχι μόνο.
Η υψηλή τεχνογνωσία μαζί με το ακμαίο ηθικό των Ελληνικών  Ενόπλων Δυνάμεων και τον αποτελεσματικό συγχρονισμό με την ψηφιοποιημένη πλέον «Κοινωνία των Πολιτών», πρέπει να έχουν ως βασικό σκοπό την σωστή συλλογή και διάδοση της κατάλληλης πληροφορίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων μας και την «Βιολογική και Ψηφιακή Θωράκιση» της Ελλάδος.

* Ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης είναι Επίκουρος Καθηγητής «Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών – Βιοασφάλειας», Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Associate Fellow στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins , (SAIS Europe).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από