Η απάντηση του Κρεμλίνου στις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Κίνας
Το Κρεμλίνο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο SARS-CoV-2 είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρώντας ότι η προέλευση του νέου κορονοϊού αποδεικνύεται μόνο με στοιχεία και όχι με αναπόδεικτες κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον κάποιων, υπονοώντας σαφώς τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την διασπορά του ιού ανά την υφήλιο.
«Το να χρησιμοποιούνται κάποιες αναπόδεικτες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο νέος κορονοϊός είναι πιθανόν να είναι προϊόν εργαστηρίου στην Κίνα.
Ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Κινέζους συναδέλφους τους με τους οποίους ανταλλάσσουν πληροφορίες. «Οι Κινέζοι δουλεύουν πάνω στα δικά τους εμβόλια και εμείς κινούμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις. Γενικά η κατάσταση απαιτεί διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος αναφερόμενος στους ισχυρισμούς αυτούς επεσήμανε ότι κάθε φορά που βγαίνουν κάποιοι εμπειρογνώμονες ή εκπρόσωποι που λένε ότι είναι προϊόν εργαστηρίου, εμφανίζονται ταυτόχρονα άλλοι εμπειρογνώμονες που αποκλείουν αυτήν την εκδοχή.
«Και οι μεν και οι δε μιλούν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Θα έλεγα μάλλον, ότι απλώς προς το παρόν δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα», δήλωσε ο Πεσκόφ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ιατρο-βιολογικής Υπηρεσίας, Βερόνικα Σκαβαρτσόβα είχε δηλώσει ότι η εκδοχή που λέει ότι ο νέος κορονοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρητικά δεν μπορεί επουδενί να αποκλεισθεί. Ωστόσο η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι «στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να μαντεύουμε, αλλά να γίνουν πολύ σοβαρές έρευνες».
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι περιμένει από την κινεζική κυβέρνηση να επιτρέψει σε ξένους εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν το εργαστήριο στην πόλη Ουχάν από το οποίο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ «ξέφυγε» ο ιός και άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.