Συμβουλές για να μειώσουμε τον φόβο και τον πανικό
Διανύουμε μία εποχή περιορισμών. Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» κυριαρχεί παντού. Όλοι μας πλέον ζούμε ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Το αντίκτυπο, όμως της εν λόγω αιφνίδιας αλλαγής στην καθημερινότητά μας είναι μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζουμε. Η καραντίνα σαφώς φέρνει στην επιφάνεια σκέψεις που ίσως είχαμε καλά κρυμμένες και είναι ικανή να επηρεάσει την ψυχολογία μας.
Τι πρέπει να κάνουμε για μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας; Πώς θα καταφέρουμε να παραμείνουμε ψυχολογικά υγιείς; Η ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας, Μαρία Κολοκυθά μιλά στο newsbeast.gr και μας συμβουλεύει.
«Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια νοσηρή πραγματικότητα τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε μεταφορικό επίπεδο. Ο κόσμος έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή της καραντίνας. Με αφορμή την εξάπλωση του ιού, ένα από τα συναισθήματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε πολλούς ανθρώπους είναι ο φόβος. Η νέα άγνωστη πραγματικότητα, τα δυσάρεστα νέα από τις ειδήσεις, οι απαγορεύσεις, η αλλαγή της ρουτίνας μπορούν να ενεργοποιήσουν τις φοβίες μας» εξηγεί η Μαρία Κολοκυθά.
«Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, το όπλο του κάθε ανθρώπου είναι η επιλογή της οπτικής του για τα πράγματα. Υπάρχει η αρνητική οπτική της καταστροφολογίας, ωστόσο, υπάρχει και η υιοθέτηση μιας διαφορετικής άποψης που δεν αρνείται τη σημαντικότητα της κατάστασης, αλλά υπαγορεύει σκέψεις όπως για παράδειγμα: »ό,τι ισχύει για μένα, ισχύει για όλους, υπάρχουν ακόμα πολλά ωραία πράγματα να κάνω μένοντας σπίτι, είναι ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου» κλπ. ώστε να είμαστε ψύχραιμοι, να προσαρμοζόμαστε στις καινούριες συνθήκες και να βρίσκουμε τρόπους» προσθέτει.
Πώς θα αντέξουμε αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα
Ορισμένες πρακτικές συμβουλές για μια καθημερινότητα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να τρεφόμαστε υγιεινά, να αναζητούμε έναν καλό ύπνο σε διάρκεια και ποιότητα. Επιπρόσθετα μια μικρή αλλαγή στον χώρο μας πάντα μας ανανεώνει, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας, Μαρία Κολοκυθά και συμπληρώνει: «Το μεγάλο στοίχημά μας είναι να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση! Αξιοποιούμε οποιοδήποτε χόμπι μας κάνει να νιώθουμε χρήσιμοι, παραγωγικοί αλλά και δημιουργικοί και γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο μας. Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας σε πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς, ήρεμοι και ανακουφισμένοι».
«Η επαρκής πληροφόρηση λειτουργεί βοηθητικά»
Εάν είμαστε ορθά πληροφορημένοι σχετικά με τον φονικό αυτόν ιό θα περιορίσουμε τις καταστροφικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουμε σχετικά με πιθανή μας μόλυνση καθώς και με τις συνέπειές της. Προσοχή με τις πληροφορίες όμως! Να μην οδηγηθούμε στην υπερπληροφόρηση, κάτι που δεν είναι καλό για την ψυχική μας ισορροπία και ηρεμία και μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις γύρω από τον θάνατο και την καταστροφή.
«Ο καθένας λοιπόν καλείται να κοιτάξει με θάρρος τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστεί με τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον φόβο και τον πανικό που διασπείρει ο κορονοϊός. Όσο ανθεκτικός είναι εκείνος άλλο τόσο ανθεκτικοί μπορούμε να γίνουμε και εμείς απέναντί του και στις παρούσες συνθήκες. Ας δούμε λοιπόν μέσα απ’ αυτήν την πρόκληση τι πραγματικά έχει αξία και ας διαπιστώσουμε τη δύναμη της ένωσης και της συλλογικότητας που δεν κάνει διακρίσεις στην κοινωνική ή οικονομική κατάσταση του καθενός» αναφέρει η Μαρία Κολοκυθά και προσθέτει «το »pause» που πατήσαμε στη ζωή μας όπως την ξέραμε ως τώρα δεν πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε αλλά να μας βοηθήσει να στραφούμε ουσιαστικά προς τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους γύρω μας, κάνοντας μας καλύτερους ανθρώπους».