Η Ελληνίδα φοιτήτρια Ζωή Αργυροπούλου περιέγραψε στο protothema.gr τα μέτρα που έλαβε η Πορτογαλία - Οι πολίτες πειθάρχησαν - Η αστυνομία παρενέβη μόνο κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα - Χωρίς SMS η μετακίνηση, δηλώνει η Άννα Βελεφ
Η φοιτήτρια Ιατρικής στο Εθνικό Ίδρυμα Εγκληματολογίας και Ιατροδικαστικής της Πορτογαλίας, Ζωή Αργυροπούλου μιλάει στο protothema.gr για το πώς επηρέασε τις ζωές τους η εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε το κράτος για τον περιορισμό της.
Με 21.379 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 762 θανάτους, η Πορτογαλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 16η θέση της λίστας με τις 186 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός Covid-19. Με πληθυσμό, σχεδόν αντίστοιχο με αυτόν της Ελλάδας, οι Πορτογάλοι δίνουν την δική τους μάχη, εφαρμόζοντας σχεδόν παρόμοια στρατηγική με ορισμένες ωστόσο παραλλαγές. Για παράδειγμα, δεν υφίσταται η επιβολή χρηματικού προστίμου σε περίπτωση παραβίασης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, ωστόσο, οι πολίτες συμμορφώθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της επιβολής των μέτρων.
Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης
Η Ζωή Αργυροπούλου, φοιτήτρια Ιατρικής στο Εθνικό Ίδρυμα Εγκληματολογίας και Ιατροδικαστικής, λέει ότι η πορτογαλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυστηρά μέτρα, κλείνοντας τα σχολεία, ενώ απαγόρεψε τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, γηροκομεία και στις φυλακές ενώ στα πάρκα και στους ανοιχτούς χώρους άθλησης, τοποθετήθηκαν πινακίδες που απαγορεύουν την παραμονή.
«Οι πολίτες συμμορφώθηκαν άμεσα με τους κανονισμούς, τηρούσαν τις αποστάσεις, έπαιρναν προστατευτικά μέτρα φορώντας μάσκες, οπότε εμείς εδώ δεν είδαμε να κυκλοφορούν πολλοί αστυνομικοί στους δρόμους», προσθέτει.
Το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στα νοσοκομεία
Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στα πλαίσια της πρακτικής της, επισημαίνει ότι «κάθε αυτοψία που διενεργούμε εξετάζεται πάντα για covid-19 και για κάθε ύποπτη περίπτωση λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα όπως η χρήση κατάλληλης μάσκας και στολής». Παράλληλα, όλα τα νοσοκομεία επίσης πήραν μέτρα νωρίς. Οι μη επείγοντες επισκέψεις ακυρώθηκαν. Υπάλληλοι υψηλού ρίσκου εστάλησαν σπίτι τους. Η εντατική χωρίστηκε σε τρία τμήματα (αναπνευστικά, συμπτώματα πυρετού στη μία πλευρά και τα υπόλοιπα στα άλλα τμήματα) και σε όλους τους ασθενείς διατέθηκαν μάσκες.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καραντίνα για τέσσερις συνεχείς βδομάδες, ενώ τις τρεις πρώτες τα μέτρα ήταν ακόμη πιο αυστηρά καθώς το lockdown που επιβλήθηκε ήταν καθολικό. Από την πρώτη κιόλας μέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων, οι περισσότεροι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν να δουλεύουν από το σπίτι ( teletrabalho) ενώ έγιναν και πολλές απολύσεις.
Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει μόνο το καθολικό Πάσχα
Η μοναδική φορά που χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία ήταν κατά την διάρκεια του καθολικού Πάσχα, τότε, λέει η Ελληνίδα φοιτήτρια, «αστυνομικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν στις εξόδους της Λισσαβόνας γιατί αρκετοί επιχείρησαν να φύγουν».
Επιπλέον, τα σύνορα με την Ισπανία έκλεισαν νωρίς και «οι επισκέπτες στο νησί όπου διαμένω, το Sao Miguel, τέθηκαν σε 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα».
Η μετακίνηση χωρίς την αποστολή SMS
Μια άλλη συμπατριώτισσα μας και πρώην αεροσυνοδός της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Άννα Βελεφ, η οποία ζει μόνιμα στην Λισαβόνα, συμπληρώνει ότι για την μετακίνηση των πολιτών δεν απαιτείται η αποστολή sms όπως στην Ελλάδα. Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι άνω των 65 ετών, θα πρέπει να βγαίνουν για ψώνια στις 9 και 10 το πρωί το αργότερο, ενώ οποιαδήποτε μετακίνηση αφορά αποκλειστικά την περιοχή κατοικίας και όχι σε άλλο δήμο, εκτός κι αν υπάρχει χαρτί εργασίας ή συντρέχει σοβαρός λόγος, για παράδειγμα, την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.