Σε βαθιά καμπή έχει μπει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η AirDNA, στις κρατήσεις που είχαν γίνει για τον Απρίλιο -μέσω Airbnb, Booking, HomeAway κ.ά.- καταγράφονται ακυρώσεις της τάξης του 80% και άνω. Κατά την ίδια έρευνα, οι επισκέπτες διατηρούν ακόμη ενεργές τις κρατήσεις τους για το καλοκαίρι, ελπίζοντας σε μια χαλάρωση των μέτρων.
Οι περιπέτειες των ιδιοκτητών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στο Airbnb είχαν αρχίσει από τον Μάρτιο. Οπως ανέφεραν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, οι ακυρώσεις στην Ευρώπη και την Ασία «άγγιξαν» το 40%.
Φεύγουν από το Airbnb, επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ λόγω του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οδηγούν σταδιακά τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια μεγάλη, άτακτη… έξοδο από πλατφόρμες όπως αυτές της Airbnb και της Booking.
Σύμφωνα με την AirDNA, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο από το Airbnb «απέδρασε» το 3,5% των ακινήτων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο. Αναλυτικότερα στοιχεία για την Ελλάδα περιλαμβάνονται σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε η εταιρεία Spitogatos.
Εως και +44,4% τα ακίνητα που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση
Σύμφωνα με τον Spitogatos, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.
Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).
Το top 10 για τον δήμο Αθηναίων:
Τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%. Σύμφωνα με τον Spitogatos, μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.
Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.
Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.