Αργά, σταδιακά και μακρόσυρτα η άρση των μέτρων.
Από τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε δειλά δειλά η αντίστροφη μέτρηση για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χτες κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Νέα Παραλία παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου, ωστόσο για λιγότερες ώρες τα σαββατοκύριακα.
Συγκεκριμένα, για τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) εξακολουθεί να ισχύει από τις 14.00 έως τις 22.00, ενώ για το ΣΚ, πλέον, ισχύει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (από 8.00 έως 24.00).
Το κερδισμένο στοίχημα του Πάσχα
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «κάναμε ένα βήμα μπροστά καθώς η πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα και τις μέρες του Πάσχα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο για άρση των μέτρων, η όποια θα ξεκινήσει σταδιακά».
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου», καθώς «τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά. Χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή», πρόσθεσε λέγοντας «Κερδίσαμε ακόμη ένα στοίχημα τις τελευταίες ημέρες Ας συνεχίσουμε. Μένουμε σπίτι βγαίνουμε νικητές».
Βασικό ερώτημα: H λειτουργία των καταστημάτων
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι αυτό που απασχολεί είναι «η λειτουργία των καταστημάτων» και όχι τα μπάνια στη θάλασσα.
Πρόσθεσε, δε, ότι η «μαγική λέξη είναι η απόσταση» και ότι «πιθανώς να χρησιμοποιηθεί μια μάσκα σε κλειστούς χώρους», τονίζοντας ότι «όταν μας επιτρέψουν τα δεδομένα τότε θα προχωρήσουμε σε μέτρα ανάλογα με αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, προσαρμόζοντάς τα στη δική μας πραγματικότητα».
Μετά τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής πως οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου.
Ο υπουργός πρόβλεψε ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη του, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορανοϊού» αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως «έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους.
Μόσιαλος: Τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο με την χαλάρωση της καραντίνας
Το δικό του καμπανάκι «χτύπησε» από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.
Ο καθηγητής στο LSE προειδοποίησε μιλώντας στην Athens Voice για τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιστροφή στην κανονικότητα που σχεδιάζεται για τον μήνα Μάϊο.
Επισημαίνοντας ότι η επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία μπορεί να προκαλέσει διασπορά της νόσου, τονίζει πως το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί αν συμπεριφερθούμε πειθαρχημένα.
Η ανάρτησή του:
«H διαχείριση της επόμενης ημέρας πρέπει να λάβει υπόψη επίσης τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν, όχι μόνο τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα υγείας που δεν έχουν σχέση με τον κοροναϊό και μπορεί να επιταθούν, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού.
Να μη θεωρήσουμε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι χωρίς ρίσκο. Η αποκλιμάκωση έχει ρίσκο, γιατί δεν έχει εξαφανισθεί ο κοροναϊός από τον πλανήτη. Όσο φεύγουμε από το «μένουμε σπίτι» και επιστρέφουμε στους εργασιακούς χώρους, ο κίνδυνος διασποράς της νόσου αυξάνει.
Αυτό το ρίσκο μπορούμε να το περιορίσουμε, εάν συμπεριφερθούμε πειθαρχημένα και προστατεύουμε, ταυτόχρονα, τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους».