Πώς η Αστυνομία έφτασε στη δράση του κυκλώματος με τις «οικογενειακές επιχειρήσεις» - Από την κόκκινη Ferrari και τα Rolex στην παραγγελία αντισηπτικού υγρού από την Κύπρο και την κατάσχεση στην Ελευσίνα
Τον Νοέμβριο του 2017 στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η υπόθεση της εξάρθρωσης της μαφίας των Ρομά και του Big Boss με την κατακόκκινη Ferrari. Μια ιστορία με «σκηνογραφία» που παραπέμπει σε ταινία του Ταραντίνο με στοιχεία Bollywood και λεπτομέρειες από σιτσιλιάνικο νουάρ του Καμιλέρι, καθώς η Ασφάλεια φόρτωσε στα μέλη της περισσότερες από 3.000 ληστείες και κλοπές με λεία που ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ!
Σήμερα, 30 μήνες μετά, ο «Σέφκης», ο capo της φαμίλιας των Ρομά, απασχόλησε και πάλι τις Αρχές καθώς φέρεται να του ανήκει η αποθήκη στην Ελευσίνα με τους 11 τόνους αντισηπτικού που κατασχέθηκε από την Αστυνομία, αφού η παρτίδα δεν είχε δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Στον 40χρονο ξύπνησε το επιχειρηματικό δαιμόνιο και σκέφτηκε ότι μπορούσε να κάνει business στην εποχή του κορωνοϊού, εισάγοντας από την Κύπρο τεράστιες ποσότητες αντισηπτικού gel σε μπουκάλια του ενός λίτρου. Oμως προφανώς, λένε οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, για να μην μπει σε καθεστώς τιμολόγησης και να πουλήσει σε καλύτερες τιμές, δεν δήλωσε τους 11 τόνους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να του κόψει μεγάλο πρόστιμο.
Την πληροφορία για τις μεγάλες business στην εποχή του κορωνοϊού του «Σέφκη» είχαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών εντόπισαν την αποθήκη στην Ελευσίνα, κατάσχεσαν τους 11 τόνους αντισηπτικού και αφού η παρτίδα ελεγχθεί, θα δοθεί στο ΕΣΥ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αστυνομία ερευνά αν υπάρχει κύκλωμα που εισάγει μεγάλες ποσότητες αντισηπτικού τζελ χωρίς να το δηλώνει και στη συνέχεια το διοχετεύει στην αγορά σε υψηλές τιμές αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Ο «Σέφκης» είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ελίσσεται, να καταστρώνει επιχειρηματικά σχέδια και να παίρνει αποφάσεις υψηλού ρίσκου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν συνελήφθη μαζί με τους άλλους της συμμορίας, αλλά κατάφερε να ξεγλιστρήσει και να πιαστεί δύο μήνες αργότερα. Το καλοκαίρι του 2018 αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μήνου και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ελεύθερος καθώς η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο 40χρονος Ρομά στήνει μια οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον γιο του και προσπαθεί να κάνει δουλειές με φόντο τον COVID-19. Ενοικιάζει, μάλιστα, αποθήκη στην Ελευσίνα με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει για να εισάγει και να αποθηκεύει αντισηπτικό σε μεγάλες ποσότητες. Την εποχή εκείνη στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε κρούσμα κορωνοϊού, αλλά η κουβέντα που γινόταν ήταν σε θεωρητικό επίπεδο και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο νέος ιός από την Κίνα θα εξελισσόταν σε πανδημία που θα έπληττε όλη την υφήλιο. Ετσι ο «Σέφκης», που όπως φαίνεται έβλεπε μπροστά, έρχεται σε επαφή με μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων με έδρα τη Λευκωσία που παρασκευάζει αντισηπτικό υγρό και τζελ και προχωράει σε μια παραγγελία μαμούθ 11 τόνων.
Κανείς δεν ξέρει αν η συγκεκριμένη παρτίδα που βρέθηκε στην αποθήκη της Ελευσίνας είναι το μοναδικό φορτίο που ήρθε από την Κύπρο ή αν είχαν προηγηθεί και άλλες παραγγελίες, όπως επίσης αν το μεγάλο αφεντικό περίμενε και άλλα μεγάλα φορτία το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με τα τιμολόγια και τα παραστατικά, οι 11 τόνοι έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου και μεταφέρθηκαν στην αποθήκη που νοίκιασε ο δαιμόνιος Ρομά.
Οταν το καλοκαίρι του 2017 οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν το κουβάρι μιας σειράς διαρρήξεων και ληστειών στα βόρεια προάστια δεν περίμεναν ότι θα «ξεδόντιαζαν» τη μεγαλύτερη συμμορία που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα.
Η υπόθεση πήρε τεράστια δημοσιότητα, καθώς στις έρευνες που πραγματοποίησε το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 1.000 αστυνομικοί και 37 εισαγγελείς, ενώ συνελήφθησαν 41 άτομα (κατηγορούνται συνολικά 115), κατασχέθηκαν εκατοντάδες πανάκριβα ρολόγια, περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, 60 supercars, αμέτρητα κιλά χρυσού, ασημιού και μεγάλη ποσότητα διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων.
Ο «Σέφκης» και η κόκκινη Ferrari
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η μαφία των Ρομά απαρτιζόταν από τρεις φαμίλιες και ανάλογα αφεντικά. Ομως ανάμεσά τους ξεχώριζε ο «Σέφκης». Και ενδεικτικό της ανωτερότητάς του ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε.
Ο 40χρονος, το φθινόπωρο του 2017, αγοράζει μια κατακόκκινη Ferrari για να δείξει την «αρχοντιά» του. Ενα εντυπωσιακό supercar, για το οποίο έφτασε μέχρι την Καρδίτσα προκειμένου να το αποκτήσει. Η αρχική τιμή ήταν πάνω από 110.000 ευρώ, όμως ο capo της φαμίλιας των Ρομά, μετά από πολλά και σκληρά παζάρια, έριξε την τιμή στα 75.000 ευρώ.
Ο πωλητής έκανε την τελευταία πρόταση στις 77.000 ευρώ, και τότε ο αρχηγός βγάζει το πανάκριβο Rolex που φορούσε και είπε στον εμβρόντητο και εξαντλημένο από τις διαπραγματεύσεις πωλητή «75.000 και το Rolex μου», για να πάρει τελικά το αυτοκίνητο και να πάει στην Ελευσίνα. Ομως δεν πρόλαβε να το χαρεί, αφού λίγο αργότερα συνελήφθη και το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.