Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την επικονίαση των καλλιεργειών τους
Οι περιορισμοί, η καραντίνα και το κλείσιμο των συνόρων που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού, απειλούν την αγροτική παραγωγή καθώς περιορίζουν την κίνηση των μελισσών, προειδοποιούν οι αγρότες.
Σε όλο τον κόσμο, οι παραγωγοί φρούτων, λαχανικών και καρπών στηρίζονται στις μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μέλισσες μεταφέρονται μέσω οχημάτων σε αγροτικές περιοχές, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών.
“Το ένα τρίτο της τροφής μας στηρίζεται στην επικονίαση από τις μέλισσες”, σημειώνει ο Norberto Garcia d’Apimondia, της διεθνούς ομοσπονδίας μελισσοκόμων.
Η περίπτωση των ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και νέκταρ από φυτά όπως αυτά που μας δίνουν τα φρούτα του δάσους, τα πεπόνια, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα, επικονιάζοντας κάθε χρόνο καλλιέργειες αξίας 15 δις δολαρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εργατικού προσωπικού για τη βιομηχανία, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, όσοι εργάτες απασχολούνται ήδη σε σχετικές εργασίες αναγκάζονται να μπαίνουν σε καραντίνα κάθε φορά που αλλάζουν τοποθεσία εντός της χώρας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην επικονίαση.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που έχουν ανάγκη από μεγάλο αριθμό μελισσών, εισάγουν βασίλισσες και άλλες μέλισσες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και την Χιλή. Ωστόσο, πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ και αεροδρόμια παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να έχουν καταστεί αδύνατες για ορισμένους μελισσοκόμους, τονίζει ο Apimondia.
Και η Ελλάδα πλήττεται από το πρόβλημα
Στην Ευρώπη, πολλοί μελισσοκόμοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται εντός των συνόρων της χώρας τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Ελλάδα. Εδώ η απαγόρευση κυκλοφορίας τους συμπεριλαμβάνει, απαγορεύοντάς τους τα ταξίδια για επικονίαση.
“Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μέλισσες θα πεθάνουν από ασιτία”, υπογραμμίζει η Φανή Χατζήνα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας.
Οι Βρετανοί καλλιεργητές υπολογίζουν στην αποκατάσταση των αποικιών τους μέσω της εισαγωγής μελισσών από τη Νότια Ευρώπη, όμως αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο.
Τα προβλήματα στον σχεδιασμό αλλά και η αδυναμία συγκέντρωσης των αναγκαίων εγγράφων, δημιουργούν κωλύματα.
Κίνδυνος για τις μέλισσες της Ινδίας
Στην Ινδία, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν δικαίωμα να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ πολιτειών, προκειμένου να ταΐσουν τις αποικίες τους, αλλά και να μετακινήσουν τις κυψέλες στην σκιά, πράγμα ολοένα και πιο επιτακτικό καθώς ο καιρός ζεσταίνει.
Παράλληλα, ορισμένοι μελισσοκόμοι στην Ινδία αναγκάζονται να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκθέτοντας τα μελίσσια τους σε θερμοκρασίες που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο των εντόμων.